Daca incerci sa slabesti dramatic, folosindu-te de medicamente impotriva obezitatii, s-ar putea sa pierzi doar o mica parte din kilogramele in plus – acesta este rezultatul ultimului studiu intreprins de cercetatori in domeniul nutritiei.
Studiul s-a desfasurat in cadrul unui institut de renume din Marea Britanie, si a avut ca tema eficacitatea medicatiei anti-obezitate pe termen mediu si lung. Astfel, concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta este ca pilulele pe baza de orlistat, sibutramina si rimonabant, au redus greutatea pacientilor cu pana la 5 kilograme, adica nu mai mult de 5% din masa corporala totala.
In acest sens, cercetatorii recomanda incetarea tratamentului cu astfel de medicamente, in cazul in care pacientul nu scapa de aproximativ 5% din greutate, in primele trei luni. Autorii studiului au avut in vedere marturiile a 30 de persoane care au tinut tratamente anti-obezitate timp de un an. Fiecare dintre acestea cantarea in jur de 100 de kilograme, avand indicele de masa corporala situat intre 35 si 36.
Echipa formata din medici si oameni de stiinta a concluzionat ca orlistatul reduce greutatea cu 2,9 kilograme, sibutramina cu 4,2 kilograme, iar rimonabantul cu 4,7 kilograme. O alta eidenta astfel obtinuta, se refera la faptul ca persoanele care au luat aceste medicamente, au pierdut 5-10 procente din greutatea initiala, in vreme ce alti pacienti, carora li s-a administrat un tratament tip placebo, si nu au slabit aproape deloc.
Din cercetari, a reiesit faptul ca aceste medicamente anti-obezitate interactioneaza si cu alte sisteme si organe, avand uneori efecte benefice. De pilda, orlistatul a redus incidenta diabetului la unul dintre pacienti, iar cele trei substantele au contribuit la scaderea colesterolului in cazul tuturor celor 30 de pacienti. Pe de alta parte, rimonabantul nu are o actiune la fel de fasta, marind riscul instalarii unor afectiuni cum ar fi anxietatea si depresia.
Studiul nu a cercetat rata deceselor provocate de pilule anti-obezitate, si nici nu a analizat efectele daunatoare asupra bolilor morbide pricinuite de acestea. Totusi, oamenii de stiinta au recomandat efectuarea unor astfel de teste, pentru a stabili situatia reala.
Cea mai mare problema se gaseste insa in usurinta cu care aceste medicamente pot fi cumparate. Astfel, se incetateneste ideea gresita conforma careia oricine poate manca in voie, si scapa apoi de kilogramele nedorite cu ajutorul catorva pastile. Nu trebuie scapata din vederea necesitatea adoptarii unui stil de viata sanatos, in care dieta echilibrata si miscarea tine obezitatea la distanta.
(A. Raicu)