Am întâlnit persoane care chiar și la 40 de ani au anumite pofte alimentare la miezul nopții, problemă cu care se confruntă și un tânăr de 20 de ani. Ce trebuie să știm însă este faptul că nevoile nutriționale se schimbă odată cu trecerea anilor. Evident, este destul de greu să-ți dai seama care sunt alimentele potrivite pentru tine dacă nu le înțelegi profilul nutritiv și mai ales ce efecte pot avea în dietă, în special atunci când corpul este într-o continuă schimbare. Poate că stilul sau planul alimentar de la 25 de ani nu se mai potrivește atunci când împlinești 45 de ani. Așadar, iată ce ar trebui să conțină dieta ta la 20, 30 și 40 de ani.
La 20 de ani, cel mai probabil te bucuri de primul tău job, îți faci noi prieteni, relații, eventual începi să-ți întemeiezi o familie. În această perioadă, poate că planul alimentar nu reprezintă neapărat o prioritate, iar dieta ta poate fi puțin dezechilibrată.
Cina în oraș nu înseamnă că trebuie să sari peste nutrienții necesari. Știm că la 20 de ani tentația este destul de mare vizavi de produsele de tip fast food, dar asta nu înseamnă că opțiunile nu pot fi unele sănătoase. Așadar, optează pentru variante sănătoase precum pui rotisat, creveți și salate alături de legume, orez brun sau paste integrale.
La 20 de ani obișnuiești să ieși în cluburi, să fii prezent la petreceri și de cele mai multe ori în acest cadru consumul de alcool este aproape imposibil de evitat. Nu uita că atunci când consumi alcool trebuie să te gândești la sănătatea ta. Așadar, nu exagera și încearcă să consumi exact cât sugerează specialiștii.
La 30 de ani deja ești la vârsta la care responsabilitățile de acasă și de la locul de muncă cel mai probabil te fac să mănânci pe fugă.
Începând cu vârsta de 30 de ani începi să simți și să observi semnele unui stil de viață nesănătos, precum apariția diabetului sau hipertensiunea.
Vârsta de 40 de ani este vârsta la care femeile încep să-și ofere din nou mai mult timp. Doresc să-și îmbunătățească sănătatea și mai ales forma fizică. Înainte de toate trebuie să înțelegem că la această vârstă corpul se schimbă și este perfect în regulă. Cu cât înaintezi în vârstă, nivelul de estrogen scade, ceea ce aduce modificări în anumite zone ale corpului. De exemplu, în timpul sarcinii, kilogramele în plus pot fi vizibile pe șolduri, fesieri și coapse, iar asta pentru că celulele grase din acele zone au receptori de estrogen. Odată că scăderea nivelului de estrogen, acești receptori nu mai sunt activi.
Începând cu vârsta de 40 de ani, necesarul caloric scade și el. 100 de calorii semnifică echivalentul unui fursec.