O vacanţă este mult aşteptată şi are un rol foarte important pentru refacerea forţelor psihice şi fizice după un an de muncă. Atenţie, însă să vă păstraţi sănătatea. Pe lângă evitarea situaţiilor în care v-aţi putea infecta cu virusul SARS-COV-2, evitaţi şi alimentele alterate – pot duce la toxiinfecţii alimentare. Spălarea corectă a mâinilor cu apă şi săpun cât mai des este o regulă de bază. Dr. Ruxandra Constantina- medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie vine cu explicaţii despre toxiinfecţiile alimentare, afecţiuni digestive acute des diagnosticate vara.
CSÎD: Ce sunt toxiinfecţiile alimentare?
Dr. Ruxandra Constantina: Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni digestive acute, cu frecvenţă crescută vara, fiind favorizate de temperaturile crescute.
CSÎD: Ce simptome au?
Dr. Ruxandra Constantina: Simptomele: colici abdominale, diaree, vomă, febră: în cazuri grave, şi în special la copiii mici şi la bătrâni, se poate produce deshidratarea şi alterarea stării generale. Aceste persoane necesită tratament de urgenţă.
CSÎD: Ce cauze au?
Dr. Ruxandra Constantina: Cauze: infecţia cu germeni.
CSÎD: Am putea şi noi să influenţăm o toxiinfecţie alimentară, dacă nu respectăm măsuri de igienă corespunzătoare?
Dr. Ruxandra Constantina: Da. Printre factorii favorizanţi ai toxiinfecţiilor alimentare se numără şi igiena necorespunzătoare. Atenţie la spălatul pe mâini!
CSÎD: Ce alţi factori mai duc la acest diagnostic?
Dr. Ruxandra Constantina: Consumul alimentelor rapid alterabile, în special cele care au în compoziţie carne tocată, ouă, creme de brânză, maioneză, depozitate în condiţii neadecvate.
Consumul de fructe şi legumele nespălate, consumul de apă contaminată, consumul de carne, peşte, ouă insuficient preparate termic.
CSÎD: Când mergem la restaurant, în afară de regulile impuse în pandemia de coronavirus, la ce să mai fim atenţi pentru a nu risca o toxiinfecţie alimentară?
Dr. Ruxandra Constantina: Atenţie la personalul care găteşte alimentele. De exemplu, dacă acesta prezintă o infecţie cutanată stafilococică la nivelul mâinii (panariţiu), enterotoxina acestui germene poate ajunge, prin intermediul alimentelor cutanate, la nivelul intestinului altei persoane.