Ca sarea în bucate… ”Un praf sare și rețeta perfectă este gata!” așa descriu mulți bucătari celebri preparatele. Și nu lasă în restaurantele lor solnițe de are sau cu piper pe mese. Iar să ceri supliment de sare ori de condiment este considerată o ofendă. Însă, acasă multe persoane personalizează gustul și adaugă în farfurii multe condiente dar în special sare. Ei bine, sarea în bucate nu trebuie să fie ingredient ci să rămână la stadiul de condiment. Despre efectele nedorite ale sării în alimentanție a vorbit dr. Ana Maria Vintilă, medic primar cardiolog, Secretar Societatea Română de Cardiologie, grup Hipertensiune Arterială.
CSÎD: De ce simțim nevoia de sare?
Dr. Ana Maria Vintilă: Apetitul înnăscut pentru sare în rândul oamenilor și al animalelor este în mare măsură determinat de nevoia fiziologică de sodiu pentru a menține homeostazia fluidelor corporale și semnalizarea intracelulară.
CSÎD: Există perioade în care gustul sărat este preferat în mod natural?
Dr. Ana Maria Vintilă: „Poftele de sare” sunt, de asemenea, caracteristici ale diferitelor condiții clinice și fiziologice, cum ar fi la femei în timpul sarcinii și alăptării. Iar indiferent de sex atunci când suntem stresați ne îndreptăm către alimente sărate.
CSÎD: Se spune că bărbații preferă alimentele mai sărate. Și dacă nu sunt, mai adaugă ei sare…
Dr. Ana Maria Vintilă: Studiile efectuate până în acest moment cu privire la apetitul pentru sare nu prezintă date suficiente pentru a trage o concluzie cu privire la diferențe de consum între bărbați și femei. Principalul factor care determină un consum crescut de sare sunt obiceiurile culinare. Dacă ne gândim că în general femeile gătesc și deci pun și sarea în bucate (zâmbește), deja această diferențiere nu mai este atât de importantă cât trebuie să vedem cum putem înlocui sarea cu alte mirodenii pentru gust bun.
Consultant de specialitate: Dr. Ana Maria Vintilă, medic primar cardiolog