Fiert, copt, în salate sau pur şi simplu consumat ca atare, porumbul are o mulţime de calităţi nutritive de care ar trebui să profităm la maximum.
Porumbul este singura planta din familia cerealelor care nu conţine gluten, alături de orez. Iar într-o alimentaţie corectă, cerealele glutenice (marea majoritate) trebuie alternate cu cele non-glutenice – orez şi porumb.
Aşadar nu consumaţi porumb doar în sezon când, preparat fiert sau copt, poate constitui
gustarea ideală.
Porumbul fiert, copt sau sub formă de floricele, pierde doar o parte din substanţele nutritive. De peste 20 de ani se ştie că, după tratamentul termic, peste 60% dintre substanţele nutritive, vitamine şi aminoacizi, rămân intacte.
În porumbul preparat termic există compuşi derivaţi din acidul folic care acţionează ca factor de creştere a elasticităţii vaselor de sânge. Cu alte cuvinte, au rol benefic în protecţia cardiovasculară: vasele elastice permit circulaţia unei cantităţi mai mari de sânge, atunci când faceţi efort spre exemplu. Astfel, apare o mai bună hrănire a întregului organism, dar şi o scădere a riscului de aritmie.
Pe de altă parte, după consumul de porumb, celulele ficatului produc mai rapid proteinele de care au nevoie organele şi, mai ales, glandele.
Nu vă feriţi de porumb pe motiv că îngraşă!
Amidonul cu descărcare lentă pe care îl conţine porumbul este perfect în orice diietă echilibrată pentru că nu stresează pancreasul endocrin, deci nu va apărea rapid senzaţia de foame. Dimpotrivă, după o porţie de porumb fiert spre exemplu, nu veţi simţi multă vreme senzaţia de foame. Mai mult, unii compuşi din porumbul copt, fier sau din floricele acţionează asupra mecanismelor celulare de hidroliză a grăsimilor aflate în exces.
Cu ce se combină corect?
La modul ideal, porumbul se combină cu paste integrale, cu fasole roşie sau în salate cu fasole verde preparată termic. Cerealele integrale, cum e cazul porumbului, e ideal să fie combinate cu leguminoase (fasole boabe sau păstăi, mazăre, năut, linte).
O salată cu fasole pregătită la abur, boabe de porumb, alături de alte legume preferate, puţin ulei de măsline şi zeamă de lămâie este excepţională din punct de vedere nutritiv. Şi nu uitaţi nici de plantele condimentare- cimbru, busuioc, salvie, care conţin uleiuri volatile şi favorizează digestia.