Postul ca tratament. Cum se manifestă metabolismul în caz de foame

De mii de ani, perioadele de post joacă un rol în viaţa oamenilor. Sub denumirea de post se înţelege o renunţare completă la mâncăruri, menţinându-se aportul de lichide.
  • Publicat:
Postul ca tratament. Cum se manifestă metabolismul în caz de foame

De mii de ani, perioadele de post joacă un rol în viaţa oamenilor. Sub denumirea de post se înţelege o renunţare completă la mâncăruri, menţinându-se aportul de lichide.

Metabolismul în caz de foame

La începutul postului, corpul elimină mai multă apă şi sodiu. Reglarea echilibrului glucozei este însă în prim- plan pentru organism, deoarece anumite ţesuturi ( de ex. creierul) au nevoie de un nivel constant de glucoză. După consumul glucozei din hrana încă prezentă, depozitele de glicogen din ficat şi muşchi se descompun pe parcursursul a 6-12 ore în glucoză. Apoi organismul trebuie să descompună grăsimea şi albumina şi să formeaze din acestea glucoza cu produsele intermediare, aminoacizi, lactat, piruvat şi glicerină.

Odată cu creşterea duratei postului, scade necesarul de glucoză, deoarece creierul îşi poate acoperi energia tot mai mult prin oxidarea corpilor cetonici care se formează în ficat din acizii graşi liberi ai ţesutului gras (descompunerea grăsimii).

În timpul perioadei de post scad valorile crescute de colosterină, trigliceride, ale nivelului de zahăr din sânge, ale tensiunii arteriale, iar asta ca urmare a situaţiei metabolice modificate. Îmbunătăţiri de durată ale acestor valori pot fi însă atinse doar în urma unor pierderi continue de greutate. Părerile despre post ca mijloc de a obţine o reducere de durată a greutăţii sunt divergente. Succesele pe termen lung sunt de obicei nesatisfăcătoare, deoarece, de regulă, nu se instalează un efect de învăţare referitor la o alimentaţie ulterioară adecvată.

Postul ca tratament

Postul ca tratament a devenit cunoscut în Germania prin medicul Otto Buchinger. Scopul unui post ca tratament este, conform lui Buchinger, curăţarea organismului de substanţele dăunătoare. “Pe baza unei bogate experienţe putem presupune că în primul rând sunt distruse structuri şi sunt descompuse substanţe care au un rol deranjant, bolnăvicios printre celelalte celule, ca de ex. transpiraţia patologică, coji vechi, depuneri, substanţe străine, puroi, lucruri lipsite de putere, care deranjează în vreun fel”.

Posturile ca tratament trebuie să dureze între 2 şi 4 săptămâni. Se începe cu două zile de post, pentru a curăţa intestinul de resturile de mâncare, apoi se face o curăţare cu 40 de grade de sare Glauber.  În zilele de post se consumă la micul dejun ceai de plante, la prânz supă de legume şi la cină suc de fructe.

După întreruperea postului se recomandă o alimentaţie ovo-lacto- vegetariană. Pe lângă lipsa de vitamine, Buchinger recomandă înfăşurări zilnice a părţii superioare a stomacului, masaje, băi de soare şi de aer, gimnastică, câte o clismă la fiecare două zile, aspirarea şi masarea amigdalelor şi a pasajelor nazale inferioare.

Se consideră că postul poate fi benefic în cazul mai multor boli, de ex la reumatism, infecţii cu febră, boli ale pielii, defecte cardiace, arteroscleroză, hipertensiune arterială, diabet, în caz de glaucom sau al unui rinichi contractat, constipaţie cronică, migrenă, plăgi la nivelul pulpelor, supraponderabilitate, epilepsie, neuroze şi depresii. Dar se consideră că poate fi utilizat şi pentru întreţinere şi pentru prelungirea vieţii, pentru profilaxia cancerului şi infertilitate. Multe clinici de post lucrează astăzi după metoda Buchinger.

Pacienţii au parte cel mai adesea şi de consiliere psihologică şi sunt pregătiti pentru o alimentaţie sănătoasă ulterioară. Cei mai mulţi oameni se duc în aceste clinici pentru reducerea greutăţii. Alţi indicatori joacă în ziua de astăzi un rol secundar.

Postul modificat

Deoarece chiar şi un post de scurtă durată duce la apariţia unei pierderi relativ mari de albumină în corp, a fost dezvoltat postul modificat. Pacientul primeşte zilnic circa 35 g de albumină de calitate cu suplimenţi de vitamine şi minerale  (băutura Ulmer), uneori şi cu un adios de carbohidraţi, împărţite în trei porţii.

Pacientul trebuie să facă mişcare suficientă şi să consume zilnic minim 3 l de lichide. Cu băutura cu proteine poate fi mărită perioada de post, deoarece pierderea de albumină a corpului trebuie ţinută prin comparaţie scăzută. Băutura Ulmer este recomandată exclusiv pentru tratarea supraponderabilităţii.

Cura cu zer

În timpul curei cu zer se beau zilnic 1- 1, 5 l zer. El conţine albumină din lapte (5- 50 grame) şi lactoză.  Aportul de energie este de 350 kcal pe zi. Greutatea corporală scade în cazul tuturor formelor de post amintite după primele zile (pierdere de apă) cu circa 400 de grame pe zi.

 

Sursa: Atlasul de nutriţie, autori Gaby Schwenk – Hauber şi Michael Schwenk, editura RAO.

Urmărește CSID.ro pe Google News