Sărbătorile Pascale se apropie cu repeziciune, iar dacă ai postit în această perioadă şi te-ai hotărât să duci „regimul” acesta până la capăt, află că poate fi mai uşor decât pare şi că este un adevărat „răsfăţ” pentru organism.
Postul este o modalitate excelentă de a-ţi ajuta organismul în procesul de detoxifiere!
Iată ce se întâmplă în momentul postului!
În momentul în care posteşti, procesul de asimilaţie este suspendat pe o perioadă mai lungă şi rămâne activ procesul de dezasimilaţie, care este mult mai economic din punct de vedere energetic pentru organism.
Asta înseamnă că dacă în timpul digestiei circa 70% din energia organismului este mobilizată pentru acest proces, în momentul în care corpul nu mai primeşte această raţie zilnică de alimente, el se vede nevoit să-şi restructureze întregul sistem de prelucrare, absorbţie şi eliminare.
Pentru a vă oferi o imagine simplistă asupra modului în care decurg lucrurile pe peropada postului, imaginează-ţi că organismul foloseşte sau metabolizează tot ceea ce este împovărător pentru el.
Organismul se încarcă cu o serie de deşeuri care, periodic, trebuie eliminate. Repaosul alimentar numai cu lichide sub formă de apă, ceaiuri, sucuri din legume şi fructe – consumate o dată, de două ori pe săptămână – ar fi bine să devină obişnuinţă.
Mâncarea de post îţi oferă tot ce ai nevoie ca energie şi valoare nutritivă!
Din meniu nu trebuie să lipsească: alimentele cu nivel ridicat de proteine, cum ar fi ciupercile şi leguminoasele (fasole, mazăre, linte, hrişcă), carbohidraţii din orez şi cereale integrale (aici intră şi pâinea integrală).
De asemenea, să nu uităm de grăsimile bune din uleiul de măsline, sau uleiul de porumb (presat la rece – îl găseşti la plafare). Cartofii sunt şi ei foarte buni, fierţi sau copţi, alături de o salată de varză sau alte crudităţi.
Este indicat să îţi începi ziua cu un bol de cereale integrale şi lapte de soia. Îţi ţin de foame jumătate de zi şi conţin foarte multe fibre, vitamine şi minerale. Apoi, este foarte important să nu sari peste masa de prânz!
Supele sau ciorbele de legume sunt recomandate, iar la felul doi orez sau cartofi la cuptor cu salată, ori vinete sau zacuscă. Cât despre cină, poţi să consumi paste (din cereale integrale) cu suc de roşii, ori salate de legume sau fructe.
Există o sumedenie de combinaţii alimentare care îţi oferă necesarul zilnic de calorii şi care nu te fac să simţi că ţii un regim drastic şi nici măcar că ţii post. Evită, în această perioadă, consumul de biscuiţi, fursecuri, produse de panificaţie sau patiserie! Ele aduc un raport mare de calorii goale şi grăsimi. În schimb, dacă tot e sezonul fructelor gustoase, încearcă să le consumi din abundenţă!
Sursa: „Sport, dietă şi vedete”, Florentina Opriş