Tot mai puțini români își cresc porcul în gospodărie pentru Crăciun, preferând să cumpere carne din supermarketuri, chiar dacă aceasta dezamăgește atât la preț, cât și la calitate. În timp ce în măcelării ceafa și cotletul de porc se vând cu 21 de lei/kg, mulți clienți se plâng de gustul lipsit de savoare al produselor.
Pentru mulți români, sărbătorile de iarnă sunt strâns legate de tradiția creșterii porcului în gospodărie, dar acest obicei devine tot mai rar. În satele din România, numărul crescătorilor de porci scade dramatic, iar majoritatea oamenilor își îndreaptă atenția spre galantarele supermarketurilor.
„Nu mai are nimeni porci pe aici. Cei mai mulți au renunțat, și noi, bătrânii, abia mai putem”, spune o localnică din Bengești-Ciocadia, potrivit observatornews.ro.
Prețuri mari, calitate îndoielnică
Magazinele sunt pline de carne de porc, dar clienții se arată tot mai dezamăgiți.
„Prețurile sunt mari, iar carnea nu are niciun gust. Îți vine să fugi din piață când vezi ce este pe tarabe”, mărturisește o femeie. Pe măsură ce costurile cresc, românii cumpără mai puțin, dar cer o calitate mai bună. Ceafa și cotletul de porc se vând în jur de 21 de lei/kg, iar spata și pulpa sunt chiar mai scumpe.
„Preferăm să cumpărăm puțin, dar bun”, spune un alt cumpărător.
Pentru bătrânii din sat, creșterea porcului era un simbol al sărbătorilor. Deși mulți români încă își doresc să aibă carne de porc de casă, timpul și efortul necesar fac acest lucru dificil pentru tineretul plecat la muncă în oraș. Ultimele statistici arată că efectivele de porci din România s-au înjumătățit în ultimii 18 ani, ceea ce reflectă un declin semnificativ al acestui obicei tradițional.
Cu toate acestea, carnea din supermarketuri nu reușește să satisfacă cerințele românilor care încă își amintesc gustul autentic al porcului crescut în curte. Deși calitatea produselor din comerț lasă de dorit, pentru mulți consumatori, aceasta rămâne singura opțiune accesibilă.
Sursă foto – drazenphoto / Envato