Preparate de Paște grele pentru stomac și alternative mai sănătoase

  • Publicat:
Preparate de Paște grele pentru stomac și alternative mai sănătoase
Sursa foto: Shutterstock

Pe mesele românilor se regăsesc preparate de Paște foarte bogate în calorii.

Medicul nutriţionist Luminiţa Florea ne spune ce putem alege din acest belșug gastronomic, pentru a nu transforma tradiţia într-o ameninţare pentru sănătatea noastră.

Preparate de Paște grele pentru stomac: drob, friptură, ouă umplute, sarmale

1. Drob de pui/ curcan/ miel

În funcţie de tipul de carne folosit pentru preparare poate fi mai uşor sau mai dificil de digerat. Conţinut caloric aproximativ: 100 g drob de pui =  130 kcal; 100 g drob de curcan =  170 kcal.  Se face şi din carne de miel/ ied – 100 g drob de miel =  260 kcal; 100 g drob de ied =  220 kcal.

Se poate servi la masa de dimineaţă, prânz sau cină alături de brânză, ouă fierte şi multe legume de sezon (roşii, castraveţi, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde), ca fel principal, fără garnitură de pâine,  subliniază medicul Luminţa Florea.

2.  Friptura de miel/ ied la cuptor

Dacă se foloseşte carne grasă, bine împănată cu grăsime, aceasta devine greu de digerat, cu un necesar crescut de sucuri digestive din partea stomacului şi pancreasului. Conţinut caloric aproximativ: 100 g friptură de miel = 260 kcal; 100 g friptura de ied =  220 kcal.

Se poate servi la masa de prânz ca fel principal (o porţie de 150 – 200 g), simplă  sau cu o garnitură mică (100 g) de cartofi copţi la cuptor sau orez simplu, fără pâine şi alături de o salată generoasă din legume proaspete de sezon (roşii, castraveţi, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde) sau cu o salată de murături, spune medicul Luminiţa Florea pentru Gândul.

3. Sarmale tradiţionale de porc/ curcan/ vită

Făcute cu carne de porc grasă şi eventual şi cu un adaos suplimentar de slănină sau afumătură aduc un aport caloric mare şi o digestie dificilă, cu un efort pancreatic mare. Conţinut caloric: 100 g sarmale de porc = 100 kcal sau 100 g sarmale de curcan/ vită = 70 kcal.

Se pot mânca la masa de prânz, ca fel principal, cu smântână degresată 10% sau iaurt gras 4 – 5%, preferabil fără garnitură de pâine sau mămăligă, spune Luminiţa Florea.

4. Ouă umplute

Maioneza în combinaţie cu galbenuşul oului generează un stres de digestie pancreatic şi hepatic ridicat. Conţinut caloric – ½ ou   =  90 – 100 kcal.

Se poate servi dimineaţa, fără pâine, cu brânză şi eventual cu o bucată de friptură rece (rămasă de la o masă anterioară) sau un mezel slab şi multe legume de sezon (roşii, castraveţi, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde), spune medicul Luminiţa Florea.

5. Salata de Boeuf cu carne de curcan/ vită

Periculoasă prin amestecul extrem de greu de digerat dintre ou şi ulei care stă la baza reţetei tradiţionale a maionezei. Conţinut caloric: 100 g salată de Boeuf = 100 kcal (dacă este făcută cu maioneză light), spune medicul specialist în diabet şi nutriţie Luminiţa Florea.

Se poate consuma la masa de dimineaţă sau prânz (alături de brânză sau ouă fierte) sau ca fel principal, fără garnitură de pâine.

Preparate de Paște sănătoase: pască dietetică, friptură de curcan

6. Friptura de curcan la cuptor

Este o alternativă dietetică pentru răsfăţul culinar de sărbătoare. Conţinut caloric aproximativ: 100 g friptură de curcan = 160 – 170 kcal.

Se poate servi la masa de prânz (o porţie de 200 – 250 g), simplă sau cu o garnitură mică (100 g) de cartofi copţi la cuptor sau orez simplu, fărăpâine şi alături de o salată generoasă din legume proaspete de sezon (roşii, castraveţi, ardei, ridichi, ceapă verde, usturoi verde) sau o salată de murături, afirmă medicul.

7. Cozonac dietetic

Cu un conţinut redus de zahăr, nucă, rahat, este prăjitura de care sufleteşte legăm tradiţiile noastre de Paste sau de Crăciun şi pe care în mod sigur o vom regăsi pe orice masă de sărbătoare. O reţetă tradiţională de cozonac, cu umplutură generoasă de nucă, rahat, stafide poate aduce  între 350 – 650 kcal/ 100 g. Conţinut caloric în varianta dietetică: 100 g cozonac  =  275 kcal.

Se poate servi, ca fel unic, la masa de dimineaţă (maxim o porţie de 150 -200 g), împreună cu  o cană de lapte/ ceai/ cafea, fără a se combina cu alte alimente, spune medicul Luminiţa Florea de la clinica Pro Vita.

8. Pasca cu brânză şi stafide – dietetică

Fără blat sau foietaj, care aduce un aport caloric important, doar cu un amestec de brânză de vaci, ouă, zahăr şi condimente aromatizante, poate fi o alternativă dietetică la pasca tradiţională. Conţinut caloric: 100 g pască cu zahăr =  170 – 180 kcal;  100 g pasca cu îndulcitor = 130 – 140 kcal.

Se poate servi, ca fel unic, la masa de dimineaţă (maxim o porţie de 200 – 250 g), împreună cu  o cana de lapte/ ceai/ cafea, fără a se combina cu alte alimente, precizează medicul Luminiţa Florea.

Urmărește CSID.ro pe Google News