Profită de izolarea la domiciliu! Uite cum poţi slăbi stând în casă

Află care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi în această perioadă pentru a da jos kilogramele în plus sau pentru a-ţi menţine greutatea în limitele normale!
  • Publicat:
Profită de izolarea la domiciliu! Uite cum poţi slăbi stând în casă

Chiar dacă eşti nevoită să stai în casă şi să limitezi ieşirile în aer liber, asta nu înseamnă că nu poţi face mişcare sau că nu poţi urma o dietă sănătoasă. Din contră, în această perioadă este indicat să mănânci cât mai puţin, pentru că şi efortul este mai mic, iar caloriile în plus se vor vedea cu siguranţă pe cântar. Dacă vrei să eviţi îngrăşarea sau, de ce nu, să slăbeşti, acum poate fi cel mai potrivit moment!

De ce? Pentru că acum ai mai mult timp pentru tine, poţi găti sănătos, poţi mânca la ore fixe şi să faci exerciţii eficiente chiar în confortul propriului cămin.

Află mai jos care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi în această perioadă pentru a da jos kilogramele în plus sau pentru a-ţi menţine greutatea în limitele normale!

Fă-ţi un plan alimentar şi respectă-l întocmai

Da, ştim, frigiderul e tentant, la fel şi dulăpiorul cu provizii, în special dulciuri, dar dacă nu vrei să ieşi din perioada de izolare ca o bulină, ar fi cazul să faci un plan de bătaie în ceea ce priveşte regimul alimentar.

E foarte important să ai o rutină, de exemplu, să iei în fiecare dimineaţă micul dejun, să nu iei cina mai târziu de ora 7 seara, şi să îţi păstrezi simţul „normalului” în această perioadă anormală.

Planifică-ţi meniurile cu o zi înainte şi foloseşte inteligent proviziile, astfel încât să nu faci risipă alimentară, nici să mănânci mai mult decât are nevoie organismul tău.

Organizează-ţi mesele

Dacă lucrezi de acasă, e foarte posibil să uiţi să mănânci sau să faci asta la ore complet nepotrivite. Poţi fi, de asemenea, tentată să sari peste micul dejun şi să te aşezi la birou imediat după ce te-ai trezit. Nimic mai greşit!

Nu aştepta să se facă după-amiază pentru a mânca un sandviş sau cine ştie ce altceva mai ai la îndemână, cum ar fi un corn cu ciocolată sau o pungă de covrigi.

Dacă vrei să ţii la distanţă poftele şi senzaţia de foame, respecta regula celor 3 mese principale – mic dejun, prânz, cină. În această perioadă sunt de evitat gustările între mese dacă vrei să eviţi îngrăşarea, pentru că nu faci atât de mult efort fizic încât să ai nevoie de energie suplimentară. 

Alege alimente săţioase

O altă problemă des întâlnită în această perioadă dificilă este consumul de alimente „văduvite” de substanţe nutritive, dar bogate în calorii goale, care nu au niciun aport nutritiv şi nici nu ţin de foame.

Prin urmare, ţine-ţi sub control greutatea consumând doar alimente sănătoase, bogate în fibre, proteine, vitamine şi minerale, care îţi asigură doza zilnică de substanţe nutritive şi menţin senzaţia de saţietate pe termen mediu şi lung.

Exemple de astfel de alimente sunt carnea de pui sau de curcan, soia, lactatele, cerealele integrale, nucile, fructele, legumele, seminţele şi grăsimile sănătoase (avocado, ulei de măsline etc.)

Ţine la îndemână gustări „inteligente”

Chiar dacă mai sus menţionam că gustările sunt de evitat în această perioadă, e foarte posibil să nu poţi renunţa la acest obicei. Dar poţi face în aşa fel încât gustările dintre mese să fie cât mai sănătoase posibil, pentru a nu-ţi ruina planurile de slăbire.

Câteva exemple de gustări sănătoase sunt legumele crude (morcovi, ţelină, rădăcină de pătrunjel, castraveţi, ardei gras etc.), fructele sau nucile (dar cu măsură, pentru că acestea conţin destul de multe calorii).

Fii activă, nu lenevi toată ziua!

Este tentant să zaci toată ziua pe canapea, epuizând toate serialele de pe Netflix, eventual şi cu o pungă (sau două, sau trei sau mai multe) de floricele în braţe, plus o sticlă de 2 litri de suc acidulat. Dar nu şi sănătos pentru silueta ori starea ta de sănătate!

Sedentarismul combinat cu alimentaţia nesănătoasă este principalul factor de risc în instalarea obezităţii, o boală care se poate asocia cu multiple afecţiuni grave, precum diabetul, infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Dacă vrei să previi astfel de probleme, asigură-te că faci zilnic mişcare! Da, poţi face sport şi în casă, cu un pic de creativitate şi ajutor. Vezi aici câteva exerciţii pe care le poţi face acasă! Sportul are numeroase beneficii, pe lângă faptul că arde calorii: te ajută să dormi mai bine, îţi menţine optimismul şi te fereşte de multe boli!

Gestionează-ţi mai bine stresul

Mâncatul pe fond de stres este des întâlnit în aceste vremuri tulburi, pentru că mâncarea preferată ne poate asigura confortul psihic de care avem atâta nevoie. Dar una este să mănânci ce-ţi place şi alta e să ronţăi non-stop ceva, doar pentru a-ţi lua gândul de la situaţia actuală.

Pentru a trece mai uşor, la propriu şi la figurat, de această perioadă, evită să mănânci atunci când eşti stresată. În schimb, este recomandat să suni o prietenă sau pe cineva apropiat şi să fii deschisă în privinţa problemelor pe care le ai. Deseori, verbalizarea acestor suferinţe emoţionale este mult mai eficientă decât refugiul în mâncare.

Evită plictiseala, (re)găseşte-ţi un hobby

Este adevărat, statul în casă o perioadă îndelungată poate duce la plictiseală, care la rândul ei duce la obiceiuri alimentare mai puţin prietenoase cu silueta.

Prin urmare, fă în aşa fel încât să nu te plictiseşti: ocupă-ţi timpul făcând curăţenie prin dulap, organizând dulăpiorul cu condimente sau, de ce nu, plantând condimente în ghiveci. Sau, şi mai bine, pune în practică hobby-uri la care visai de mult timp, fie că e vorba de pictură, croşetat, bricolat etc.

Odihneşte-te suficient

Ultimul dar nu cel din urmă sfat pentru a preveni îngrăşarea constă în respectarea celor 8 ore de somn pe noapte. Odihna este foarte importantă pentru funcţionarea normală a organismului, în special a hormonilor care ne dictează când ne este (sau ni se pare că ne este) foame.

În plus, somnul de calitate te ajută să ţii la distanţă poftele de alimente bogate caloric, precum dulciurile sau chipsurile, care te pot tenta prin faptul că îţi oferă o senzaţie de energie, dar care nu se menţine pe termen lung.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult