Pudra proteică și efectele asupra sănătății. Cercetătorii au descoperit prezența metalelor grele

Nu există o formulare standard, dar pudra proteică este în general realizată din mai multe tipuri de proteină, izolată din alimente și concentrată.
  • Publicat:
Pudra proteică și efectele asupra sănătății. Cercetătorii au descoperit prezența metalelor grele
Foto: shutterstock

Pudra proteică nu este doar pentru culturiști. În prezent, vedem în jurul nostru numeroase variante care pot fi integrate în rețete și smoothieuri. Tocmai de aceea, ne întrebăm de multe ori dacă este sănătoasă, cum se folosește corect și ce ar trebui să alegem.

Ce este, de fapt, pudra proteică?

Nu există o formulare standard, dar pudra proteică este în general realizată din mai multe tipuri de proteină, izolată din alimente și concentrată. Este de mai multe tipuri, potrivită fiecărui gust, fiecărei preferințe: pudră din sursă animală, precum ouă și derivate din produse lactate sau caseină sau proteină din surse vegetale precum soia, orezul brun, quinoa, semințe de dovleac, cânepă.

Valori nutriționale

O cupă de proteine conține 20-25 de grame de proteină. Multe dintre formule sunt scăzute în carbohidrați și grăsimi. Este recomandat ca o persoană de 68 de kilogame să consume 55 de grame de proteină pe zi, cantitate care trebuie să crească în funcție de vârsă și nivelul de activitate. De exemplu, 1.4 până la 2 grame per 1 kilogram din greutatea corporală pentru a crește masa musculară și 1 până la 1.2 grame per 1 kilogram din greutatea corporală începând cu vârsta de 65 de ani.

Două modalități ideale de a folosi pudra proteică sunt ca alternativă a produselor care conțin proteină pentru a aduce un aport în farfurie. De exemplu, un smoothie cu legume și fructe conține puține proteine, iar câteva lingurițe de unt de migdale pot oferi aproximativ 6 grame de proteină. Amestecând și pudra poți crește semnificativ conținutul de proteină din dietă, ceea ce transformă băutura obișnuită într-o masă.

Un posibil motiv de îngrijorare

De-a lungul anilor s-au realizat câteva teste prin care s-au analizat compușii care se regăsesc în pudra proteică, descoperindu-se astfel și prezența metalelor grele. În urma unui test din 2018 condus de Clean Label Project, peste 130 de tipuri de pudră au fost testate, iar grupul a descoperit că 75% din produsele examinate conțineau plumb. Un alt studiu din 2020 publicat în Toxicology Reports vorbește despre potențialele efecte asupra sănătății care pot fi asociate consumului de pudră proteică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult