Ce-ai spune de un restaurant cu hrană vie chiar în mijlocul unui oraş poluat? Este vorba de meniuri preparate doar din vegetale şi fără ajutorul focului. Ce-ar fi să guşti un desert spectaculos, fară nici un fel de aditiv?
Tort de fructe de pădure cu scorţişoară
Ingrediente blat: Curmale, migdale, nuci braziliene
Ingrediente cremă: Caju, fructe de pădure, scorţisoară, miere de albine
Mod de preparare: Curmalele, migdalele şi nucile braziliene se mixează cu un aparat de putere mare. Apoi se aşează într-un vas de sticlă. Pentru cremă se mixează mierea de albine, caju, fructele de pădure (care dau şi culoare), dar şi scorţişoara şi se adaugă peste blat, apoi se pune încă o ”felie” de blat şi iar cremă. Ai un deliciu din grăsimi nesaturate care protejează întreg sistemul circulator.
Beneficiezi, de asemenea, de cantitatea necesară de fructe de pădure pe care trebuie s-o consumi zilnic. Se consideră că fructele de pădure se află în topul fructelor şi doar o ceaşcă pe zi îţi asigură, spre exemplu, întreg necesarul de vitamina C, dar şi de antioxidanţi extrem de puternici.
Scorţişoara acţionează un centru din creier şi astfel reduci nevoia de dulce concentrat pe tot parcursul zilei. Îţi protejezi astfel pancreasul şi, de fapt, toate sistemele metabolice.
”Ciorbă de burtă” cu ciuperci
Ingrediente: Ciuperci pleurotus, smântână din caju, morcov, ulei de măsline
Mod de preparare: Ciupercile pleurotus cresc pe coajă de copac. Dacă sunt crude sau preparate termic foarte uşor, substanţele active pe care le conţin nu se distrug. Sunt un real ajutor pentru sistemul imunitar.
Smântâna din caju de obţine uşor cu ajutorul unui mixer performant. În felul acesta, sunt extrase grăsimile sănătoase, care scad colesterolul sanguin.Totul este să foloseşti mix-ul imediat, deoarece grăsimile nesaturate din fructele oleaginoase pisate se oxidează rapid şi pot deveni toxice la expunere îndelungată la căldură sau lumină.
Morcovul crud de taie în bucăţele. Este un aliment puternic antiinflamator. Plusul de savoare se obţine cu ulei extravirgin de măsline, o sursă excelentă de Omega 9. În felul acesta, ai un preparat cu gust asemănător celebrei ciorbe de burtă.
Însă în loc să faci exces de grăsimi saturate, care se depun pe vase şi pot conduce la accident vascular, ai parte de o porţie de grăsimi nesaturate care previne această afecţiune.
Salată de spanac cu alge
Ingrediente: alge, spanac, morcov, susan, dressing din oţet balsamic, ulei de măsline presat la rece, miere de albine
Mod de preparare: Algele se hidratează cu cel puţin 30 de minute înainte, ca să fie consumate cu uşurinţă, apoi se taie. Îţi aduc tot complexul de minerale şi vitamine de care ai nevoie într-o zi.
Fiind organisme primitive, acestea pot fi consumate des, în cantităţi mari, pentru o stare de sănătate perfectă. Puţini ştiu că au şi proteine vegetale de calitate, de care trebuie să se bucure orice organism în creştere. Spanacul este bogat în fier non-hemic, ce se absoarbe mai greu de către organism decât cel hemic, prezent în carne. Aici vine însă rolul, nu doar din perspectiva gustului, al oţetului balsamic.
Oţetul îţi ajută corpul să absoarbă fierul din vegetale. Susanul este un alt ingredient important în orice saltă. Ca să te bucuri de toate proprietăţile acestuia, trebuie să-l foloseşti măcinat. În felul acesta, iei practic un supliment natural, perfect echilibrat, de calciu şi magneziu.
Apropo, aceste substanţe active se absorb mai uşor din susanul negru decât din cel alb. Salata are un gust divin cu ajutorul dressing-ului preparat uşor din oţet, ulei şi miere, cu un gust dulceag.
Mâncărică de mazăre galbenă
Ingrediente: Mazăre galbenă, morcov, ţelină, ceapă sos de roşii şi condimente naturale
Mod de preparare: În această reţetă, boabele de mazăre se fierb. Motivul? Corpul uman nu are enzimele necesare să digere boabele leguminoaselor. Este vorba de fasole, mazăre, linte, soia.
Cu alte cuvinte, prepararea termică în acest caz nu distruge calităţile leguminoaselor, ci acestea devin proprii digestiei. Ai astfel o sursă excelentă de proteine vegetale. Sunt utile atât în perioadele de creştere, în sarcină, dar şi pe tot parcursul vieţii, având în vedere că, pentru o sănătate optimă, ai nevoie ca 15% din hrana zilnică să fie formată din proteine, nu neapărat cele provenite din carne, ouă şi lactate. Acestea construiesc inclusiv sistemul imunitar.
Ţelina şi morcovul sunt rădăcinoase cu puternice calităţi antiinflamatoare, iar ceapa este de asemenea un antioxidant extrem de puternic în stare proaspătă. Sosul de roşii se constituie tot ca antiinflamator pentru întreg sistemul circulator. Există date statistice care arată că reprezintă cea mai bună prevenţie pentru cancerul de prostată.
Poftă bună!
www.restaurantbarca.ro
Citeşte şi: Portia de hrana vie de la CSID: Minunata supa de rosii fara foc