Lupta cu kilogramele în plus, pentru o siluetă aproape perfectă, este concomitent lupta cu numărul de calorii pe care le asimilezi în fiecare zi.
Ura ta instinctivă şi profundă faţă de aceste unităţi de măsură care indică valoarea energetică a unui produs s-ar putea totuşi întoarce (asemenea efectului de bumerang) împotriva corpului tău, atenţionează cercetătorii.
Reducerea aportului caloric încetineşte metabolismul organismului tău, ceea ce se poate traduce ca o dificultate amplificată de a scăpa de kilogramele nedorite- de două ori mai mare decât în mod normal.
Conform unor studii recente în domeniul nutriţiei şi a dietelor, reducerea surplusului de calorii devine ineficientă după o perioadă de circa trei ani: diminuarea caloriilor nu va mai influenţa scăderea în greutate.
Regula anterioară referitoare la calorii (recunoscută oficial) suştinea că reducerea a 500 de calorii pe zi este echivalentul a jumătate de kilogram pierdut pe săptămână.
„Oamenii au folosit această regulă pentru reducerea kilogramelor timp de zeci de ani, dar azi se dovedeşte a fi complet eronată”, afirmă Kevin Hall, de la „Institutul Naţional de Diabet şi Boli de Rinichi”, din SUA.
Cei care au aplicat „regula de aur” a caloriilor nu au luat niciodată în considerare implicaţia unor schimbări ale metabolismului ce intervin atunci când îşi schimă dieta: procesele complexe de asimilare, sinteză, degradare şi dezasimilare (însoţită de eliberare de energie) încetinesc o dată cu scăderea numărului de calorii.
Vestea bună este că ştiinţa nu te abandonează niciodată şi, de aceea, cercetătorii îţi pun la dispoziţie un program online care îţi permite să ajustezi propriile aşteptări aşa încât ele să fie realiste.
Site-ul Body Weight Simulator simulează greutatea corpului şi estimează cât de mult poţi reduce aportul caloric şi cât de multe exerciţii sunt necesare pentru obţinerea siluetei dorite.
În plus, trebuie să nu uiţi că a slăbi sănătos înseamnă a parcurge o etapă amplă în care scopul este căutarea unui echilibru: „dieta este un maraton, nu un sprint”.
Citeşte şi: Mituri despre metabolism