Regim alimentar pentru ficat gras – elimină toxinele și grăsimea cu o alimentație corectă. Remedii naturiste pentru ficat gras.
Steatoza hepatică (ficatul gras) reprezintă acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Această patologie apare atunci când celulele hepatice, numite hepatocite, se încarcă cu grăsime. Steatoza hepatică este strâns legată de sindromul metabolic, care poate include obezitatea, în special cu acumulare de grăsime în zona abdominală, capacitate redusă de a folosi hormonul numit insulină, nivel crescut al trigliceridelor în sânge, hipertensiune arterială etc.
Steatoza hepatică se împarte în 2 categorii: steatoză hepatică non-alcoolică (afectează până la 35% din populație și mărește riscul de fibroză hepatică, de ciroză, precum și de diabet zaharat sau de afecțiuni cardiovasculare) și steatoză hepatică alcoolică (apare în urma unui consum exagerat de alcool).
Adoptarea unui stil de viață sănătos este principala modalitate de gestionare a simptomelor ficatului gras. Se recomandă ca pacientul să aibă o greutate sănătoasă, cu un indice de masă corporală între 18,5 și 24,5.
În prima etapă este indicat un regim alimentar special pentru eliminarea toxinelor din ficat, care cuprinde alimente de origine vegetală, cum ar fi:
A doua etapă este cea în care ne schimbăm în totalitate stilul de viață. Ceea ce însemnă că, pe lângă alimentație (care trebuie să fie una curată), ne vom odihni bine, vom dormi cel puțin 8 ore pe noapte, vom face activitate fizică în fiecare zi.
Un factor foarte important va fi eliminarea stresului, prin diferite tehnici de respirație, psihoterapie sau meditație.
1. Alcoolul – este cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire a ficatului.
Pe lângă afectarea hepatică, alcoolul are numeroase efecte negative asupra organismului cum ar fi:
2. Alimentele prăjite – sunt foarte dăunătoare pentru ficat și colon deoarece, prin procesul de prăjire, alimentele se oxidează și se degradează. În plus se formează acroleina, o substanță cancerigenă, periculoasă pentru sănătatea întregului organism.
În cazul steatozei hepatice se recomandă ca alimentele să fie pregătite la aburi, grătar, fierte sau la cuptor. E mai bine să dai gust mâncării cu ajutorul condimentelor și ierburilor aromatice decât prin prăjire.
3. Sucurile carbogazoase și dulciurile – sunt bogate în zahăr, iar acesta se poate transforma foarte ușor în grăsime hepatică.
De asemenea, conțin calorii goale, care nu hrănesc organismul, fiind bogate în coloranți, conservanți și E-uri foarte nocive pentru ficat.
4. Mezelurile și grăsimile trans – acestea conțin o cantitate mare de grăsimi nesănătoase, au o concentrație mare de sare, îngreunează funcțiile ficatului, favorizează retenția de apă în țesuturi, fiind eliminată mult mai greu din organismul pacienților cu afecțiuni hepatice.
În concluzie, tratamentul steatozei hepatice se bazează pe modificarea stilului de viață, scăderea în greutate prin diminuarea grăsimii viscerale, iar în cazuri atent selecționate, terapie farmacologică.