Reguli importante de slăbire de la medicul nutriţionist INTERVIU cu dr. Mihaela Posea

Cele mai bune sfaturile de nutritie pentru inceputul unui an de la doctorul Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice, Clinica Smart Nutrition.
  • Publicat:
Reguli importante de slăbire de la medicul nutriţionist INTERVIU cu dr. Mihaela Posea

Iata cateva sfaturi pentru un regim alimentar sanatos specifice inceputului de an de la doctorul Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice.

CSID: Ce putem face acum daca nu am ascultat sfaturile medicilor si am exagerat de Sarbatori?

Dr. Mihaela Posea:Inceputul de an este un moment potrivit sa aplicam principiile unui stil de viata corect pentru ca, asa cum spuneati, in aceasta perioada avem tendinat de a exagera cu mancarea iar acum ne simtim cu musca pe caciula. Este momentul sa ne propunem un program mai organizat de mese, miscare si odihna.

Din experienta mea, pacientii care sunt intr-un program de slabit mentin greutatea pe care au avut-o in prag de sarbatori. Insa am avut si pacienti care s-au intors cu 5 kg in plus dar si pacienti care au slabit in aceasta perioada.

CSID: Este inceputul de an un moment prielnic pentru persoanele cu probleme de greutate sa inceapa un regim alimentar?

Oricand este un moment potrivit sa incepi un regim, daca ai probleme cu greutatea.

Dr. Mihaela Posea: Inceputul de an poate oferi o motivatie suplimentara, pentru ca exista si acel sentiment de culpabilitate pe care il incerci atunci cand esti perfect constient ca ai mancat mult mai mult decat iti trebuia. SI daca ne gandim ca urmatoarea mare sarbatoare este Pastele, avem timp suficient sa revenim macar la greutatea de dinainte de sarbatori.

De multe ori, in aceasta perioada se programeaza si concediile de vara si este un moptiv in plus ca sa ne pregatim sa aratam bine la plaja.
Si un alt motiv ar fi  ca ne ajutam pacientii cu programe de consultatii la un pret accesibil.

CSID: Care sunt regulile de aur pe care sa le urmam in anul 2019?

Dr. Mihaela Posea: Este simplu sa enuntam reguli, mai dificila este implementarea lor. De aceea pacientilor mei le adaptez fiecare principiu general stilului lor de viata. Ca obiective pentru 2019, ne putem stabili:

  • sa mancam doar la masa, asezati si sa nu rontaim intre mese
  • sa mancam legume in fiecare zi, macar la 2 mese, preferabil 3 – 5 varietati de legume pe zi, in culori diferite
  • sa mancam fructe de culori diferite
  • sa bem apa – si nu, sucurile nu sunt apa
  • sa facem miscare in fiecare zi
  • sa ne odihnim suficient
  • si ne putem face mici sau mari provocari care sa ne ajute in dobandirea unui stil de viata sanatos. De exemplu:
    • in ianuarie nu mananc zahar
    • in februarie nu mamanc niciun aliment prajit
    • in martie mananc doar cereale integrale – asta inseamna fara paine,a lba, covrigi, paste albe, cereale dulci la micul dejun, etc
    • in aprilie mananc o gustare de legume crude in fiecare zi – morcovi, castraveti, rosii cherry, etc

Si putem gasi astfel de lucruri in fiecare luna care sa ne motiveze si sa ne ajute. Si poate chiar sa le pastram si pe cele din lunile precedente, macar ca regula generala.

Regimul alimentar sanatos nu inseamna dieta, si asta nu inteleg multi dintre oameni. Inseamna schimbarea stilului de viata, putin cate putin, prin introducerea unor obiceiuri sanatoase si renuntarea la lucrurile complet nesanatoase si la care putem renunta.

CSID: Cum putem aplica aceste reguli si cand vine vorba de copii?

Dr. Mihaela Posea: E bine sa pornim de la ideea ca noi suntem cei responsabili de obiceiurile pe care le are un copil si cand vorbim de mancare si cand vorbim de programul de somn si cand vorbim de miscare. Copii invata foarte mult, mai ales in primii ani, prin imitatie, de aceea este foarte important sa respectam si noi aceste reguli, nu numai sa avem pretentia de la ei sa le respecte.

CSID: Din practica dumneavoastra, care sunt cele mai neobisnuite obiective de la pacienti la inceput de an?

Dr. Mihaela Posea:

  • Sa slabeasca 11 kg in 14 zile;
  • Sa slabeasca numai de la nivelul burtii;
  • Sa slabeasca 50 kg pana la 1 martie;
  • Sa le spun ce aliment exista si care ii face sa scada in greutate.
  • Daca exista vreun medicament pe care sa il ia ca sa slabeasca dar sa isi pastreze obiceiurile alimentare.

In realitate, se pot obtine rezultate spectaculoase – avem o pacienta care a slabit 50 de kg , dar le-a slabit intr-un an de zile , invatand sa manance corect. Am paciente care au copii mici, sau program extrem de aglomerat si cu toate acestea reusesc, cu ajutorul meu sa isi stabileasca niste rutine confortabile si eficiente in acelasi timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News