Nu există masă de Sărbători fără tradiţionala „salată de boeuf”, adesea înecată în prea multă maioneză.
Acest sos, deşi nu e considerat una din cele mai sănătoase opţiuni, adaugă un plus de gust în multe preparate.
Iată 10 variante de a transforma maioneza într-un preparat mai uşor şi cu gust variat.
Ingrediente:
Important: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei înainte de preparare.
Truc: Frecaţi, mai întâi, energic gălbenuşurile cu sarea, până se leagă ca o pastă mai groasă. Abia apoi adăugaţi treptat uleiul, amestecând cotinuu, cu mixerul sau în blender.
Maioneza cu boia de ardei afumat
Ingrediente
Truc: se poate folosi la aperitivele cu bacon, prosciuto, pastrame
Maioneză cu avocado
Ingrediente
Truc: Înainte de a o adăuga în compoziţie, puteţi carameliza ceapa roşie: se pune în tigaie, pudrată cu făină şi zahăr brun. O rumeniţi câteva minute. După ce se răceşte, se încorporează în maioneză.
Maioneză cu ulei de trufe
Ingrediente
Truc: Se poate folosi la burgeri vegetarieni, pe bază de ciuperci şi legume
Maioneză cu usturoi copt
Ingrediente
Truc: Usturoiul se coace în cuptor, învelit în folie de aluminiu sau hârtie de copt. Îndepărtaţi partea de sus a usturoiului. După coacere, el va ieşi din înveliş sub o formă cremoasă. Când se răceşte, poate fi încorporat în maioneză.
Maioneză cu busuioc şi parmezan
Ingrediente
Mod de preparare: se pun toate ingredientele în blender, la viteză mare, până se obţine o pastă consistentă.
Truc: Acest sos poate fi o delicioasă cremă aperitiv, servită pe bruschete sau în rulouri de somon.
Ca toate marile invenţii, şi maioneza a fost, mai întâi, un accident culinar. În timpul asediului francez asupra britanicilor, în Port Mahon, lipseau multe alimente şi mirodenii. Bucătarul ducelui de Richellieu s-a gândit să bată ouă împreună cu ulei şi sare, fără a mai adăuga alte condimente. Acest dressing a fost servit la o petrecere găzduită de către ducele de Richelieu. După victoria francezilor, sosul a primit numele numele “Mahon”.
În 1905, Richard Hellman a fost primul care a vândut maioneza gata preparată la magazinul său “New York Deli Hellman”. Reţeta aparţinea, de fapt, soţiei lui Hellman. În 1912, Hellman a venit cu idea de a pune maioneza în sticle pentru a fi mai usor de comercializat.