Rețete dietetice ale mâncărurilor tradiționale și sfaturi pentru o digestie ușoară de Sărbători

Sfaturi pentru o digestie ușoară de Sărbători, dar și ca să nu te îngrași cu această ocazie, plus câteva rețete dietetice sau variante ale mâncărurilor tradiționale de Crăciun.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Rețete dietetice ale mâncărurilor tradiționale și sfaturi pentru o digestie ușoară de Sărbători

Masa de Crăciun o putem servi acasă, unde avem control asupra meniului și a rețetelor, sau în vizită, de obicei la membrii apropiați ai familiei. În al doilea scenariu nu avem prea multe de spus nici asupra meniului nici asupra rețetelor, și în plus mai primim și îndemnuri de genul: “Hai să îți mai pun încă o sărmăluță”, sau “Gustă neapărat din tobă, am făcut-o chiar eu!”.

Daca ești invitată la masa de Crăciun dar vrei ca aceasta să nu-ți afecteze silueta am pregătit câteva trucuri de care trebuie să ții cont din partea doamnei dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, medic rezident endocrinologie, doctor în medicină:

  • De obicei, o masă festivă conține mai multe calorii decât ar fi   Este firesc să renunți la anumite preparate! Alege să consumi doar preparatele care te inspiră cel mai mult!
  • Încearcă să nu asociezi la aceeași masă mai multe preparate tradiționale grase (sarmale, cârnați, salata de boeuf, șorici, carne de porc grasă)! Alege să le consumi separat, în cadrul altor mese!
  • Dacă ești pofticioasă, rezumă-te la a consuma cantități mici din fiecare preparat!
  • Stai departe de ronțăielile de pe masă (covrigei, alune, migdale)!
  • Încearcă să eviți băuturile care ți-ar putea aduce calorii suplimentare precum sucurile, energizantele, frappe-urile! Rezumă-te la a consuma cantități moderate de alcool și hidratează-te suficient!
  • În cazul în care mâncărurile au fost foarte tentante și ai consumat mai mult decât ți-ai propus, poți sări peste desert! O poți ruga pe gazdă să ți-l pună la pachet și îl poți servi a doua zi.

Dacă însă vei petrece Crăciunul acasă, poți alege să ușurezi un pic meniul din punct de vedere al caloriilor. Știai că la o masă tradițională moderată poți mânca lejer peste 3.500 kcal? Este mult și dacă este singura masă a zilei, dar dacă este însoțită și de alte mese sau gustări atunci poți ajunge să mănânci în ziua de Crăciun cât pentru 3-4 zile.

Poți alege atât variante mai light ale preparatelor tradiționale (combină carne slabă de porc cu carne de vită de exemplu) cât și înlocuirea unora dintre ele (poți pregăti un curcan la cuptor în locul tochiturii de porc cu mămăligă).

Și nu uita de aliatul secret al siluetei: legumele! Umple o jumătate din farfurie cu legume! Ele vor ocupa spațiul în farfurie și îți vor da senzația de satietate cu mult mai puține calorii față de alternativele de pe masă. Salata verde, de crudități, excelentele murături, amestecuri congelate, toate te ajută nu doar să mănânci mai puțin din alimentele supercalorice dar și aducându-ți un aport important de vitamine, minerale și fibre. Dacă vrei să îți asiguri beneficiul maxim, alege legume de culori diferite.

Am pregătit câteva rețete recomandate pacienților nostri în clinica Smart Nutrition de dr. Alexandru Popa și dr. Irina Adrian pentru un meniu tradițional ceva mai dietetic.

Lebăr de porc

Ingrediente: 1 kg ficat de porc, 500g mușchi slab de porc, 100g ceapă, sare, piper, foi de dafin

Conținut caloric- 100 g lebăr  =  160-170 kcal

Ouă umplute

Ingrediente: 5 ouă  de găină, 250 g ficat de pui, 80 g maioneză dietetică/light

Conținut caloric- ½ ou   =  90- 100 kcal

Cârnați din carne de porc și vită

Ingrediente: 500 g mușchi  de  porc, 500 g mușchi  de  vită, 50 g usturoi, sare, piper, boia, muștar

Conținut caloric- 100 g carnați =  200 kcal

Sarmale tradiționale de porc/ curcan/ vită

Ingrediente: 1 kg carne slabă (mușchi de porc slab, pulpă curcan, mușchi vită), 300 g morcovi, 300 g ceapă, 300 g dovlecei, 1 kg varză murată, 400 g roșii la conservă sau suc de roșii, sare, piper, foi de dafin, cimbru, boia.

Conținut caloric- 100 g sarmale 70 – 100 kcal

Curcan la cuptor

Ingrediente: 1 curcan, multe condimente, 100 g unt

Conținut caloric per 100 g – până în 200 kcal

Salata colorată

Ingrediente pentru 4 porții: 200 g varză albă, 200 g varză roșie, 200 g ardei gras galben, 200 g ardei gras verde, 200 sfeclă roșie murată, 50 g semințe de susan, 4 lingurițe ulei de măsline, suc de lămâie.

Conținut caloric per porție: până în 300 kcal

Salată orientală cu murături

Ingrediente pentru 4 porții: 400 g cartofi fierți, 140 g măsline negre, 200 g gogoșari murați, 200 g castraveți murați, 50 g ceapă, 30 g semințe dovleac crude.

Conținut caloric per porție: până în 200 kcal

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult
Cât durează procesul de digestie?
Cât durează procesul de digestie?
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”