Rondelele de orez expandat sunt o gustare populară, în special în rândul persoanelor care își doresc să mențină o greutate optimă și să consume puține calorii și carbohidrați. Dar cât sunt de sănătoase aceste gustări?
Profilul nutrițional variază în funcție de tipul de rondele pe care-l consumi. De exemplu, pe rafturile magazinelor întâlnim diferite arome precum ciocolată, cheddar, mere și scorțișoară, caramel care conțin cantități destul de mari de sodiu sau zahăr. Se recomandă că optezi pentru rondelele de orez expandat din orez brun, deoarece ele conțin cereale integrale și nu au alte ingrediente adăugate. De exemplu, 9 grame de orez expandat integral conțin:
Nutrientul vedetă din rondelele de orez expandat este manganul, un mineral necear pentru funcția imunitară, producția de colagen și oase puternice. De asemenea, acestea conțin și cantități mici de vitamina B care ajută la transformarea carbohidraților în energie pentru organism.
Ideal ar fi să eviți variantele cu îndulcitori pentru că ele conțin cantități mari de zahăr, sodiu și alte ingrediente artificiale. De asemenea, evită variantele din orez alb, deoarece acesta este rafinat și astfel îi lipsesc fibrele, vitaminele, mineralele și antioxidanții.
Antoxidanții sunt compuși care acționează prin protejarea celulelor sănătoase de modificarea ADN-ului care ulterior ar putea cauza îmbătrânirea și apariția bolilor. Un studiu din 2018 publucat în jurnalul Antioxidants arată că orezul brun conține compuși fenolici, un grup de antioxidanți care se regăsesc în ceai și cictrice. Acești compuși protejează celulele asociate riscului crescut de diabet de tip 2, obezitate, cancer și boli cardiovasculare.
Cercetările arată că cerealele integrale, inclusiv orezul brun, poate controla nivelul glicemiei în rândul pacineților cu diabet și poate preveni diabetul de tip 2. Motivul? Cerealele integrale conțin cantități mari de fibre, iar acești cabohidrați nu produc creșteri glicemice mari și, mai mult, hrănesc bacteriile bune din tractul gastrointestinal precum Lactobacillus și Bifidobacterium, asociate cu prevenția diabetului și obezității.
Rondelele de orez expandat ajută la menținerea unei greutăți sănătoase atunci când înlocuiesc alimentele hipercalorice și care conțin cantități mari de carbohidrați.
Orezul expandat este ușor de digerat. În plus, orezul brun nu conține gluten, ceea ce-l face o opțiune ideală pentru pacienții cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten.