De ce este considerată rucola mai sănătoasă decât salata verde

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce este considerată rucola mai sănătoasă decât salata verde
Sursa foto: Shutterstock

Rucola are cu 50% mai mult potasiu, de 5 ori mai mult calciu și de 3 ori mai mult magneziu decât salata verde. În plus, conține mai mulți antioxidanți importanți pentru sănătatea ochilor, respectiv luteină și zeaxantină.

Mai puțin consumată de români în comparație cu „tradiționala” salată verde, rucola este o plantă cu numeroase beneficii. În bucătăria italiană este un ingredient nelipsit, mai ales ca topping pentru pizza. Dar poate fi consumată în salate proaspete, în omlete, smoothie-uri, sandvișuri sau sotată în puțin ulei de măsline.

Cu un gust ușor amărui și picant, rucola poate fi integrată în numeroase preparate. Află ce beneficii are această plantă pentru sănătatea ta.

Beneficiile consumului de frunze de rucola

Rucola are puține calorii, dar foarte multe substanțe nutritive importante pentru buna funcționare a organismului și cu rol preventiv împotriva cancerului.

Printre acestea se numără:

  • Calciul – ajută la prevenirea circulației deficitare, sprijină dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor, a dinților, a musculaturii și a structurilor nervoase
  • Potasiul – este un mineral vital pentru inimă și reduce efectele negative ale excesului de sodiu, fiind benefic persoanelor cu tensiune arterială crescută
  • Acidul folic – este important pentru gravide sau femeile care plănuiesc să rămână însărcinate, deoarece asigură dezvoltarea armonioasă a fătului și previne defectele la naștere
  • Vitamina C – este esențială pentru imunitate și piele, dar ajută și la absorbția fierului din alimente
  • Vitamina K – este benefică persoanelor care se confruntă cu tulburări de coagulare a sângelui
  • Vitamina A – este un antioxidant puternic care sprijină imunitatea, regenerarea celulară, vederea și sănătatea rinichilor, a plămânilor și inimii

Studiile arată că un consum frecvent de rucola poate avea următoarele beneficii pentru sănătate:

  • Poate reduce riscul de cancer de sân, colorectal, de plămâni, de prostată; alte vegetale cu același potențial sunt: broccoli, conopida, varza, păstârnacul, bok choy, năsturelul
  • Poate preveni osteoporoza și fracturile
  • Ar putea reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, reglând totodată nivelul glicemiei
  • Ajută la slăbit, datorită fibrelor conținute care conferă sațietate
  • Protejează inima și vasele de sânge, reducând riscul de ateroscleroză

Valori nutriționale per 100 grame rucola

  • 25 kilocalorii
  • 2,58 grame proteine
  • 1,6 grame fibre
  • 15,3 miligrame colină
  • 424 micrograme betacaroten
  • 555 micrograme luteină și zeaxantină
  • 160 miligrame calciu
  • 1,46 miligrame fier
  • 47 miligrame magneziu
  • 369 miligrame potasiu
  • 52 miligrame fosfor
  • 27 miligrame sodiu
  • 0,47 miligrame zinc
  • 16 miligrame vitamina C
  • 119 micrograme vitamina A
  • 0,43 miligrame vitamina E (alfa-tocoferol)
  • 34,9 miligrame kaempferol (flavonoid natural)
  • 7,9 miligrame quercitină

Surse: 

https://versus.com/en/arugula-vs-romaine-lettuce

https://www.medicalnewstoday.com/articles/282769#nutrition

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/arugula#uses

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult