Iarna se fac cele mai multe excese calorice. Poate din cauza frigului, poate a mirosurilor prea imbietoare. Poate fiindca purtam haine largi, groase si dezvelim mai putin trupul. Poate din fiecare cate putin, plus bucuria sarmalelor, raciturilor si a cozonacului pe care e musai sa le gustam.
Cert este ca, odata prinsi in mrejele bunatatilor, multi abandoneaza lupta cu grasimile si glucidele nesanatoase. Care ar fi insa trucurile pentru ca, la sfarsitul desfatarilor culinare, sa ne pastram silueta si sanatatea?
Sa vorbim despre consumul de mezeluri, preferatele multora in zilele reci de iarna. Cele mai bune sunt cele traditionale, preparate in casa din ingrediente 100% naturale, care folosesc carne macra proaspata. Exemple bune sunt piftia de curcan, toba de casa, lebarul etc. Sunt considerate aperitive, insa fiind extrem de consistente prin continutul proteic, trebuie urmate de un fel principal pe baza de legume sau proteine vegetale (ciuperci, fasole etc.).
In diminetile de Sarbatori, puteti consuma la micul dejun fripturile din frigider pe post de mezeluri, cum ar fi o bucata de piept de curcan, impanat cu usturoi, uns cu ulei de masline si condimentat cu piper si foi de dafin. Pastrat peste noapte in frigider, a doua zi se poate taia felii subtiri si se constituie intr-un mic dejun delicios alaturi de cateva legume taiate felii sau intr-un sendvis cu paine integrala, unsa cu o lingurita de maioneza de casa, alaturi de doua foi crocante de salata iceberg.
Supe si ciorbite din belsug
Din categoria „recomandari sanatoase” fac parte supele si ciorbele de tot felul pe care nutritionistii ni le recomanda cu caldura in acest sezon. Bineinteles cu conditia ca legumele si carnea sa nu inoate in smantana sau alte adaosuri care le tripleaza numarul de calorii. Ciorbele si supele pot fi consumate zilnic, pentru ca nu ingrasa si ofera senzatia de satietate. Se pot prepara supe sau ciorbe cu carne de curcan (mai saraca in calorii), precum si de vita (are mai putine grasimi) sau peste.
Legumele, in schimb, pot fi din toate categoriile: morcovi, telina, andive, rosii, praz, conopida, mazare, gulii, spanac, varza, ciuperci, ceapa, dovlecel etc. Pentru a da un gust special, se pot folosi uleiul de masline sau cel de susan. Evident, evitati crutoanele in supa, orezul si pastele in ciorba si chiar cartofii, daca doriti sa pastrati un continut caloric redus.
Ceaiurile calde te ajuta sa absorbi mai putine grasimi
Daca la sfarsitul mesei, vreti sa scapati de gustul de usturoi, ceapa sau pur si simplu de mancare gatita, insa grija pentru silueta nu va permite un desert, incercati un ceai fierbinte si aromat. Ceaiul verde este deja vedeta mentinerii greutatii, alaturi de ceaiul de Java, de lemn dulce sau de alge brune, Fucus Veziculosis.
În plus, adaosul de coajă de portocală într-o cană cu ceai cald poate ajuta la purificarea organismului, alături de alte infuzii din fenicul, ghimbir, anason, cozi de cireşe, albăstrele, păpădie, urzică, tei, mentă, mătase de porumb. Oricum, măcar de Sărbători, renunţaţi să adăugaţi zahăr în cafea sau ceai. Zahărul şi mierea conţin glucide care se absorb imediat, modificând brusc nivelul insulinei şi stimulând pofta de mâncare. Iar în combinaţie cu alte dulciuri şi mâncăruri grele de peste zi consolidează aripioarele şi şunculiţele.
Suplimente recomandate iarna
Pentru cei care au probleme digestive şi vor să urmeze o cură de suplimente în preajma Sărbătorilor, poate fi utilă cea pe bază de colostru. Există multe suplimente în farmacii bazate pe lapte de vacă, acela colectat în primele 12 ore după fătare. Extractul este extrem de bogat în imunoglobuline şi lactoferine, care stimulează refacerea mucoasei intestinale şi previn sindromul de intestin permeabil, adică pătrunderea toxinelor în circuitul sanguin, manifestat prin balonări, constipaţie, diaree, flatulenţă, intoleranţe digestive variate. În plus, stimulează arderea grăsimilor şi reduce formarea de noi adipocite.
Luptă împotriva toxinelor
Pentru cei care consumă mezeluri, este foarte oportună o cură de indol care reduce acţiunea factorului de transcripţie genetică NFkB, cu rol determinant în agresivitatea celulelor canceroase. În plus, degradează compuşii cancerigeni înainte ca aceştia să fie activaţi. Este vorba despre alfatoxine şi nitrozamină, substanţă cancerigenă din anumite mezeluri ori rezultată din fumat.
De asemenea, curcumina pe care o regăsim în binecunoscutul curry indian ajută la detoxifierea organismului de substanţe cancerigene din alimente (nitrozamina, tetraclorura de carbon, dioxina etc.) prin amplificarea activităţii enzimelor detoxifiante.