Salata cu frunze roșii, atât de răcoritoare și de gustoasă, poate fi o alegere excelentă atunci când vine vorba de sănătatea organismului nostru. Iar specialiștii au identificat și ce beneficii uimitoare poate avea consumul acesteia.
Salata cu frunze roșii sau lactuca sativa așa cum este cunoscută în rândul specialiștilor, este o legumă cu frunze din familia margaretelor. Aceasta se aseamănă cu salata verde, excepție făcând vârfurile sale, care au o nuanță roșiatică. Atât de gustoasă în sandwich-ul preferat, ea oferă și numeroase alte beneficii, dintre care amintim:
Cu un conținut ridicat de apă (96%), salată cu frunze roșii este benefică în hidratarea organismului. De asemenea, poate ajută și la diminuarea senzației de foame și la promovarea plenitudinii.
Bogată în magneziu și potasiu, salata cu frunze roșii este esențială atunci când vine vorba de menținerea unei inimi sănătoase. Potrivit specialiștilor, magneziul și potasiul promovează menținerea unui ritm cardiac sănătos și permit celulelor musculare ale inimii să se relaxeze.
Hipertensiunea arterială reprezintă astăzi o afecțiune medicală des întâlnită. Consumul unei cantități mari de salată roșie poate fi o modalitate excelență de a contracara această problema. Specialiștii recomandă dietele bogate în potasiu, în speță consumul de salată roșie, întrucât această poate ajută în menținerea tensiunii arteriale în interval sănătos.
Extrem de săracă în calorii, dar destul de bogată în fibre, salată cu frunze roșii poate oferi senzația de preaplin. În plus, așa cum am menționat și mai sus, are un conținut ridicat de apă, fapt ce poate favoriza în mod simțitor pierderea în greutate.
Cu un conținut semnificativ de vitamina B6, salată cu frunze roșii poate ameliora anemia și organismul slăbit. Potrivit cercetarilor, vitamina B6 favorizează producerea de hemoglobina, care ajută la tratarea anemiei.
Bogată în vitamina A, este esențială în protecția vederii și-n menținerea sănătății ochilor. Mai mult vitamina A este benefică și în dezvoltarea normală a mai multor funcții vitale, precum inima, rinichii sau plămânii.
Deosebit de bogată în beta-caroten antioxidant, dar și-n vitamina C, salată cu frunze roșii reduce riscul de boli de inima, anumite tipuri de cancer sau degenerescență maculară, o afecțiune ce poate duce la pierderea vederii.
Potrivit unor cercetări, persoanele care au o dietă bogată în vitamina A au oase mai puternice și mai sănătoase decât cele care nu o fac. Astfel, consumul de salată roșie poate reduce cu până la 6% riscul de fracturi osoase.
Deși pot fi extrem de hrănitoare, salatele cu frunze roșii au un număr scăzut de calorii. Fibrele conferă senzație de sațietate și, în același timp, duc la scăderea în greutate. Cu toate acestea, înainte de consum, medicii încurajează spălarea corespunzătoare a salatelor întrucât acestea sunt tratate cu pesticide în fermele de profil. În caz contrar, consumul lor poate fi chiar dăunător organismului, provocând greață, amețeală sau anxietate.
Sursa: healthline.com