Cu familia sau cu prietenii, vara, cei mai mulţi dintre noi iau masa la iarbă verde la sfârşit de săptămână sau ȋn concediu. Alegerea poate fi grătarul sau picnicul.
Indiferent de opţiune, pentru ca organismul să beneficieze de pe urma acestei mese, este important să alegem şi să pregătim cu grijă alimentele pe care le consumăm.
Masa la iarbă verde impune prepararea rapidă a sandvişurilor.
Atenţie însă la sandvişurile gata preparate din comerţ, care conţin şuncă sau alte tipuri de mezeluri procesate. Acestea sunt lipsite de substanţe nutritive şi conţin numeroase adaosuri şi aditivi periculoşi pentru sănătate.
Poţi opta pentru un sandviş preparat acasă, cu somon, brânză slabă, humus, piept de pui sau curcan, legume proaspete şi salată de sfeclă roşie.
Iar pentru copiii mofturoşi avem 5 idei de sandvişuri haioase, inspirate din personaje îndrăgite din desenele animate.
Sandvişurile cu pâine neagră sau integrală, cu margarină de nouă generaţie şi legume sunt ideale pentru o masă cu prietenii.
„Pâinea neagră este o sursă naturală de minerale (magneziu, fosfor, calciu şi potasiu), vitamine (B1, B2, B6 şi E) dar şi de fibre alimentare. Margarina, obţinută dintr-un mix de uleiuri vegetale naturale (de in, de rapiţă, de floarea soarelui), are un conţinut bogat în grăsimi nesaturate şi grăsimi esenţiale Omega 3 şi Omega 6.
Legumele conţin şi ele vitamine şi minerale. Alături de sandvişuri putem bea un ceai verde, bogat în antioxidanţi, sau o limonadă proaspătă.”, spune dr. Corina Zugravu, medic primar igienă alimentară şi nutriţie.
V-a atras atenţia cuvântul margarină de mai sus? Cu siguranţă mulţi români o evită mai ceva ca strigoii ce fug de usturoi, însă controversa privind acest produs pare să nu se termine prea curând. Iar asta se întâmplă din cauza opiniilor diferite pe care le au specialiştii.
Pe de o parte, unii afirmă că margarina ar fi doar o sursă de ingrediente extra-procesate, fără un aport nutritiv pentru organism, iar pe de altă parte, există argumentul conform căruia margarina nu se mai produce de mult timp prin procedeul clasic de hidrogenare, ci prin amestecul de uleiuri vegetale naturale (floarea-soarelui, rapiţă, soia, ulei de măsline) cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier şi apă. Astfel, acizii graşi trans, care favorizează apariţia bolilor cardiovasculare, nu mai ajung în compoziţia sortimentelor de margarină care se găsesc azi în magazinele din România.
La noi, la români, cei mai mulţi preferă grătarul. Puţini sunt ȋnsă aceia care ştiu cum să pregătească sănătos friptura.
Tocmai de aceea, sunt câteva sfaturi de care ar trebui să ţinem cont.
Astfel, ȋnainte de frigere, ajută să lăsăm pentru câteva ore carnea la marinat. Marinata, adică sosul obţinut din zeamă de lămâie, ulei de măsline şi usturoi, împiedică apariţia substanţelor nesănătoase ȋn timpul frigerii şi, ȋn plus, dă preparatului un gust mai bun.
„Mirodeniile, precum rozmarinul, usturoiul, ardeiul iute sau cimbrul, sunt bogate în antioxidanţi. Adăugate peste carne, acestea previn degenerarea celulelor şi ȋncetinesc procesul natural de ȋmbătrânire. De asemenea, atunci când frigem carnea, este important ca aceasta să nu intre ȋn contact direct cu focul. Trebuie să o ferim de carbonizare, pentru că altfel ajunge să se ȋncarce ȋn aşa-numitele hidrocarburi policiclice (HAP), despre care ştim că sunt periculoase pentru sănătate.”, subliniază dr. Corina Zugravu, medic primar igienă alimentară şi nutriţie.
Ȋn acest sens trebuie să punem carnea pe grătar atunci când flacăra este stinsă, iar cărbunii sunt cei care emană căldura. Şi mai bine este să aşezăm carnea pe un pat de legume şi abia apoi pe grătar.
Legumele fripte sunt sănătoase şi reprezintă o garnitură delicioasă. Ceapa, ardeiul, ciupercile, vinetele, dovleceii, roşiile sau prazul sunt surse de fibre, vitamine şi minerale.
Aşadar, indiferent că alegem picnicul sau grătarul, masa la iarbă verde este o bună variantă pentru a petrece timp cu cei dragi.
Pentru sănătatea noastră, este important să fim atenţi la ce mâncăm.