Începând de luni, 21 martie, Lidl sărbătorește săptămâna grecească. În broșură se regăsesc peste 50 de produse cu specific mediteraneean, unele dintre ele potrivindu-se de minune în curele de slăbire, dar și dacă ții post.
Pe lângă faimosul iaurt grecesc, delicioasele măsline verzi sau Kalamon, brânza feta cremoasă și smochinele perfecte ca gustare, săptămâna grecească la Lidl îți aduce și produse de post precum sărmăluțe cu orez învelite în foi de viță, halva sau salată de vinete. Iar în zilele cu dezlegare la pește poți opta pentru delicioasele fructe de mare. Aici poți vedea broșura Lidl pentru Săptămâna grecească.
Ți-am făcut mai jos o selecție a celor mai atractive oferte din săptămâna grecească la Lidl, atât din punct de vedere gustativ, cât și în ceea ce privește prețul accesibil.
Încearcă această rețetă de salată cu spanac şi halloumi. În doar câteva minute te poți bucura de o cină uşoară şi delicioasă.
Iaurtul grecesc conţine aproximativ jumătate din carbohidraţii unui iaurt clasic. Varianta grecească este o alegere inteligentă pentru dietele cu conţinut scăzut de carbohidraţi. Acesta conţine de la 5 până la 8 grame pe porţie, comparativ cu 12 până la 17 grame în iaurtul clasic.
În plus, prin modul de realizare se elimină o parte din zahărul din lapte, respectiv lactoza, făcând iaurtul grecesc să fie mai bine tolerat de cei care au intoleranţa la lactoză.
Măsline Kalamata conţin vitaminele B, C, E, K (benefice pentru sănătatea inimii şi a ochilor), precum şi minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, potasiu) care reduc riscul de anemie şi întăresc sistemul osos şi cardiovascular.
Conţinutul crescut de grăsimi nu ar trebui să te sperie, pentru că 75% dintre acestea sunt mononesaturate (în principal acid oleic), deci benefice pentru sănătate, în special pentru inimă. Consumul de măsline Kalamata este asociat cu un risc mai mic de instalare a bolilor de inimă şi a cancerului, precum şi cu îmbunătăţirea vederii şi a sistemului osos.
Dacă eşti la dietă, dar pofta de brânzeturi nu poate fi nicicum ţinută în frâu (de altfel, nici nu e recomandat), alege cu grijă sortimentele şi consumă cu moderaţie. Orice aliment, oricât ar fi de sănătos, consumat în exces devine periculos.
Urda este tipul de brânză care primeşte premiul 1 cu coroniţă la capitolul „de dietă”, deoarece are un conţinut de grăsime de doar aproximativ 8% şi este foarte uşor de digerat. De asemenea, este recomandată şi persoanelor care au probleme cu ficatul, datorită aminoacizilor conţinuţi care ajută la regenerarea celulelor hepatice.
Pe locul secund este brânza proaspătă de vaci, dar cu conţinut redus de grăsime, recomandată atât celor la dietă, cât şi copiilor. Brânza de capră este, la rândul ei, indicată celor care vor să mănânce sănătos şi care au intoleranţă la lactoză, dar se recomandă consumul cu moderaţie, pentru că este totuşi destul de grasă.
Dacă iei o lingură de ulei de măsline dimineața, imediat după trezire, sănătatea ta va avea numai de câștigat.
Uleiul de măsline te ajută să ții sub control greutatea corporală, reglează glicemia, colesterolul, curăță vasele de sânge, previne formarea cheagurilor, ameliorează depresia și protejează creierul de demență.
Vitaminele A, D, E și K, precum și grăsimile mono și polinesaturate din uleiul de măsline sunt doar câteva dintre substanțele nutritive care au efecte benefice asupra sănătății. Cel mai bun ulei de măsline este cel obținut din măslinele verzi tinere, extravirgin, presat la rece și bogat în antioxidanți miraculoși. Printre acești antioxidanți se numără compușii fenolici, care au proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare.
Dacă vrei să încerci acest preparat acasă, iată o rețetă de musaca de vinete cu carne tocată.
Combină-le cu orez și vei obține un preparat sățios, sănătos și delicios. Vezi aici o rețetă de risotto cu fructe de mare.
Combinația de iaurt grecesc cu castraveți, mărar și usturoi este demențială. Vezi aici cum poți prepara un sos tzatziki autentic în doar 5 minute!
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, te învață cum să NU transformi salata de vinete într-o maioneză. Iată cu ce poți înlocui uleiul din compoziția salatei de vinete dacă ești la dietă.
Dacă ții post, s-ar putea să-ți placă și această rețetă de chifteluțe vegetariene din dovlecei și cartofi. Se fac la cuptor, au puține calorii, dar sunt delicioase!
Știai că poți face ușor halva și acasă? Ai nevoie de 4 ingrediente, atât! Vezi aici o rețetă simplă de halva de casă cu miere, susan și cacao.
Mmm, curcubeu pe cerul gurii – așa sunt de bune aceste sărmăluțe! Unde mai pui că sunt prietenoase și cu silueta! Dacă ai timp și chef, poți încerca rețeta noastră de sarmale de post cu ciuperci și orez, în foi de viță.
Ce tristă și lipsită de gust ar fi viața fără minunatele condimente! Ține cont însă că ierburile aromatice și condimentele păstrate în plicuri desfăcute se strică înainte de data de expirare. Mai precis, din cauza umidității la care sunt expuse în atmosfera din bucătărie, unde se produc mereu aburi, acestea se umezesc și este favorizată apariția mucegaiului. În plus, își pierd aroma și proprietățile, iar mâncărurile nu vor mai căpăta gustul dorit.
Cel mai indicat este să depozitezi condimentele în borcănașe mici de sticlă și să le ții departe de o sursă de căldură. De asemenea, evită să le păstrezi mai mult de un an și etichetează recipientele cu denumirea și data achiziționării.
Baclavaua este bine primită şi în România, ea fiind una dintre cele mai apreciate reţete de prăjituri. Este preferată în detrimentul altor reţete pentru cătimpul de realizare al acestuia este scurt iar bugetul pentru realizarea ei este unul pe care şi-l permite oricine. Vezi aici rețeta de baclava turcească, în caz că ai chef de gătit.
Sunt bogate în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, în triptofan şi fitosteroli (ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge). Pe scurt reprezintă o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant. Află mai multe despre beneficiile semințelor de floarea-soarelui aici.
O gustare excelentă! Atât smochinele proaspete, cât şi cele uscate sunt bogate în fibre, care conferă senzaţia de saţietate, combat constipaţia, ţin sub control nivelul colesterolului şi reglează glicemia. De asemenea, smochinele sunt surse bogate în calciu– mineral care previne instalarea osteoporozei şi a problemelor dentare – şi antioxidanţi care au rolul unui scut protector împotriva acţiunii radicalilor liberi. Descoperă aici alte beneficii ale consumului de smochine!