Sărbătorile şi vacanţa de iarnă vin încărcate cu multe ocazii de a străluci şi cuceri privirile celor din jur. Şi cum în acest sezon se poartă machiajele pline de lumină şi „glow”, nici siluetele înveşmântate cu mătase şi catifea nu trebuie să fie mai prejos.
Departe de mine să recomand silueta “străvezie”! Însă este momentul să vă urcaţi pe cântar şi, dacă acul depăşeşte aşteptările, să vă revizuiţi programul de sport şi să luaţi măsuri drastice! Mai ales dacă această depăşire înseamnă câteva kilograme materializate în grăsime abdominală şi aripioare proeminente care vă pot ştirbi încrederea de sine de sărbători.
Iată 4 paşi care vă pot ajuta ca în 4 săptămâni să scăpaţi de un exces considerabil de grăsime şi să fiţi perfect în formă pentru serile pline de dans şi muzică ale finalului de an!
1. Regimul alimentar
Pentru dieta zilnică, ar trebui să vă orientaţi către proteinele sărace în calorii, precum produsele din carne de peşte sau pasăre (găină, curcan, raţă). Cantitativ, acestea trebuie să depăşească jumătate de farfurie, iar pentru aportul de vitamine, fibre, oligoelemente şi minerale, putem alege câteva legume, în raport de 30-35% din farfurie.
Dimineaţa, puteţi consuma o zi un ou, a doua zi, brânzeturi degresate, a treia zi, şuncă de pasăre sau feliuţe fără grăsime de muşchi de porc făcut în casă. Pentru a asigura un bun tranzit, micul dejun trebuie completat de o porţie de carbohidraţi din cereale integrale, de tipul tărâţelor de ovăz, extrem de bogate în fibre.
În plus, de 2 ori pe săptămână, la una dintre mesele de prânz sau de după-amiază, (până la 18.00), puteţi consuma proteine din carne roşie fără grăsime, adică muşchiuleţ sau file slab de porc sau vită, ori cotlet degresat de miel sau berbec. Aceste proteine ard caloriile, iar combinate cu exerciţiile fizice, vă ajută să vă întăriţi masa musculară şi să înlocuiţi astfel grăsimea pierdută.
2. Orarul de masă
Evitaţi în aceste 4 săptămâni să mai mâncaţi după ora 18.00. Astfel, organismul va avea mai puţine calorii de ars în timpul nopţii, perioada când nu mai sunteţi activi. Consumaţi carbohidraţii în principal la micul dejun şi în timpul prânzului, oferindu-vă astfel suficientă energie pentru întreaga zi.
3. Consumul de lichide
Sporiţi aportul de lichide în această perioadă! Alternaţi consumul celor 1,5 -2 l de apă minerală plată sau carbogazoasă cu ceaiuri neîndulcite de fructe, ceai verde, ceai de lemn dulce sau de ghimbir, ori lapte total degresat, proaspăt sau bătut.
În plus, redescoperiţi supele şi ciorbele de legume, mai ales cu rădăcinoase şi vegetale sărace în calorii, care umplu stomacul şi încălzesc corpul în această perioadă mai rece.
4. Mişcarea vitală
Faceţi 30-40 de minute de exerciţii fizice, timp de 4 zile pe săptămână, până la sărbători. Cele mai eficiente metode pentru arderea caloriilor şi eliminarea grăsimilor sunt joggingul clasic, dar şi urcatul în ritm rapid al treptelor, exerciţiile de aerobic, spinning sau mers pe bicicletă, exercitiile de kangoo jumps, mersul pe jos în ritm alert, înotul şi dansul.
Atenţie la alcool!
Dacă doriţi să slăbiţi până la sărbători, excludeţi complet în această perioadă băutura din meniul zilnic! Însă la petreceri sau la restaurant, veţi fi tentaţi cu siguranţă să ciocniţi un pahar cu prietenii. Aşa că sfatul nutriţioniştilor este: chiar dacă ciocniţi de mai multe ori, paharul să fie acelaşi!
Da, aţi citit bine: pentru ca sănătatea şi silueta să rămână intacte, nu sunt permise mai mult de un pahar cu vin, alb sau roşu, spumos sau plat, ori un pahar cu şampanie seacă sau demiseacă pe zi! Orice depăşeşte această cantitate este scuzabil doar ocazional, adică o dată la (multe) câteva luni! De ce?
În primul rând, pentru că alcoolul stochează grăsimile şi are putere calorică mai mare decât zahărul. În ceea ce priveşte zahărul, chiar dacă nu este specificat pe etichetă, este foarte uşor de simţit datorită gustului dulce. Cocteilurile formate din alcool şi suc de fructe sunt foarte bogate în zaharuri şi implicit conţin multe calorii. De aceea, a vă face un obicei în a consuma astfel de cocteiluri, uşor alcoolizate, reprezintă o cale bună de a îngroşa vizibil talia.
Alte măsuri eficiente
Întotdeauna va fi o idee bună să alternaţi băuturile alcoolice cu un pahar de apă minerală, preferabil gazoasă, care „umple” stomacul şi diluează alcoolul.
-Nu asociaţi alimente precum brânza, biscuiţii săraţi, alunele sau strugurii foarte dulci cu vinul. Dacă nu vreţi să beţi pe stomacul gol, asociaţi vinul simplu sau şampania cu ridichi, tulpini de ţelină sau de morcov.
-Feriţi-vă de deliciosul vin fiert, chiar dacă aroma lui de scorţişoară şi cuişoare pare irezistibilă! Dacă în mod normal o sticlă de vin roşu demisec are în jur de 500 de calorii, valoarea vinului fiert după reţetele tradiţionale se triplează, prin adaosul de fructe şi zahăr.
Dacă vă place să impresionaţi musafirii cu vin fiert, atunci nu adăugaţi de la început zahăr. Puneti la început 250 ml de apă în care fierbeţi portocala şi un măr tăiate felii, scorţişoară şi restul mirodeniilor, adaugând abia apoi vinul. Fiecare îşi poate pune zahăr separat, iar cei care sunt la dietă pot apela la îndulcitori.
-Consumaţi înainte de a merge la o petrecere puţină supă sau o cutie de brânzică de casă, cu un conţinut redus de grăsime (sub 5%) sau puţină urdă slabă. În acest fel, nu vă va mai fi foame şi nu veţi consuma prea multe alimente la petrecere.
-Dacă ieşiţi des în oraş în această perioadă, comandaţi la restaurant porţii mai mici sau nu vă sfiiţi să împărţiţi în jumătate, cu un alt comesean. Şi chiar dacă mâncarea e delicioasă sau scumpă, opriţi-vă când apare senzaţia de saţietate!
Citeşte şi: Carmen Bruma slabeste uneori inainte de vacante. Vezi de ce! EXCLUSIV
Slabire sa fie, dar in ritm normal!
3 trucuri simple ca sa nu te ingrasi de Sarbatori!