Scapa de pofta pentru alimente „interzise”!

Este posibil ca pofta pentru alimente gustoase, dar care ingrasa, sa se gaseasca in genele noastre.
  • Publicat:
Scapa de pofta pentru alimente
Scapa de pofta pentru alimente "interzise"!

Este posibil ca pofta pentru alimente gustoase, dar care ingrasa, sa se gaseasca in genele noastre. Cu toate astea, vestea buna e ca exista solutii pentru a obtine maximum de satisfactie din mancare, cu efecte minime asupra sanatatii si siluetei.

Oamenii de stiinta cred ca motivul pentru care poftim la alimente bogate in grasime si carbohidrati se afla ascuns in genele noastre. Cartofi prajiti, inghetate cu frisca si hamburgeri, toate pot fi denimite generic "pofte interzise". Atunci cand renuntam sau diminuam cantitatea de astfel de alimente, papilele gustative sunt private de gustul delicios cu care erau obisnuite, fapt care survine atunci cand incepem sa tinem o dieta pentru slabit.

In 2005, un grup de cercetatori au facut o serie de studii pe soareci; in cadrul acestora, a fost identificata o proteina numita CD36 care se pare ca actioneaza ca senzor al grasimilor continute in alimente si se gaseste pe suprafata limbii. Proteina este cunoscuta si sub denumirea de transportor de acizi grasi – TAG. Soarecii ai caror gene responsabile de secretia acestei proteine au fost inhibate, nu au mai fost tentati sa manance alimente bogate in grasimi, spre deosebire de ceilalti, ale caror gene nu au fost modificate.

In ceea ce priveste oamenii, parerile sunt impartite in comunitatea oamenilor de stiinta: o parte cred ca poftele interzise sunt scrise in gene, deci avem o predispozitie organica catre ele, iar cealalta parte considera ca aceste pofte se invata in timp. Indiferent cum ar fi, este clar ca ele exista. Iar acum, putem da vina pe receptorul din limba care detecteaza si gusta proteinele. In plus, acestuia i se alatura si foarte cunoscutii senzori de gust pentru dulce, amar, sarat si acru.

Dar, daca totusi aceste pofte interzise exista, ele nu sunt altceva decat un motiv in plus pentru a-ti monitoriza aportul de acizi grasi, care sunt cunoscuti pentru iscusinta cu care se strecoara in alimentatie. Solutia este aceea de a-ti controla pofta pentru astfel de alimente. Si, odata ce te distantezi de obiceiul de a manca nesanatos, nevoia de a continua in acest fel se va diminua simtitor. Totul sta in putinta de a elimina treptat grasimile din dieta, lasand totusi loc deliciilor sporadice sub forma de unt sau crema de branza. Fara astfel de mici indulgente, ai da numaidecat iama prin platoul cu prajituri. Grasimile sunt foarte concentrate, astfel ca foarte putin este de ajuns.

Ajusteaza-ti entuziasmul pentru alimentele interzise!
Este bine sa stii ca nu toate grasimile sunt nesanatoase; in acest sens, afla ca cele nesaturate care se gasesc in nuci, peste si unele uleiuri vegetale sunt chiar mai bune decat cele aflate in carne, lactate si ulei de palmier. Totusi, o dieta privata in totalitate de grasimi nu este intotdeauna cea mai buna alegere. De pilda, cercetarile au aratat ca vitaminele din salatele de legume sunt mai bine asimilate de catre organism atunci cand se consuma asortate cu sosuri care contin o oarecare cantitate de grasime.

Recomandarile in ceea ce priveste majoritatea dietelor existente sugereaza ca pana la 30% din totalitatea caloriilor pe care le consumam provin din grasimi. Tradus in cifre, acest procentaj inseamna 600 de calorii procesate zilnic, dintr-un aport de 2000 pentru orice adult sanatos. Daca iti suna mult, nu uita ca acizii grasi stau ascunsi in aproape toate alimentele pe care le ingeram – de la fasole  la cereale, oua sau peste. In aceste conditii ce e de facut? Pai trebuie limitata cantitatea de ulei folosit indirect in alimentatie – aflat in garnituri si prajeli, dar si la gatit – la maximum 2 lingurite pe zi. Aceasta este valabila in cazul unei persoane care primeste in jur de 2000 de calorii zilnic. Este greu sa verifici mereu specificatiile scrise pe eticheta, astfel ca singura solutie e sa mananci cat mai multe cereale integrale, fructe si peste si sa incerci sa controlezi aportul de grasimi din alimentatie. Foloseste-le cu atentie, cat mai rar cu putinta -, o lingurita de ulei de masline  pentru sote de legume.

Meniuri gustoase, slabe in grasimi
Dimineata, evita covrigii si crema de branza! Incerca in loc, o lingurita de unt de arahide cu o felie de paine din cereale integrale, sau o felie de paine de grau prajita la toaster. Acesta varianta te va ajuta sa te saturi si va tine foamea la distanta pret de cateva ore, asigurandu-ti in acelasi timp proteinele si fibrele de care ai nevoie. O alta alegere buna este o felie de paine din grau prajita, unsa cu un strat subtire de branza de casa, semidegresata. Inca o alternativa pentru un  mic-dejun sanatos este o portie din doua oua batute (pastreaza un singur galbenus!) cu o lingurita de branza semidegresata.

La pranz, alege salata ori supa. Salatele reprezinta o maniera foarte la indemana de a servi fasole, nuci, fructe proaspete si carne slaba. Poti adauga si cateva masline sau una-doua felii de avocado pentru a adauga un pic de grasime. Alta varianta ar fi sa mananci o felie de paine neagra cu o cupa de supa de fasole cu legume.

In ceea ce priveste modalitatile cele mai indicate de a prepara legumele si carnea, este bine sa stii ca frigerea si fierberea lor in aburi sunt cele mai recomandate. Iar asta pentru ca astfel, cantitatea de grasime care trebuie adaugata in preparare este aproape inexistenta. Legumele se pot manca si sub forma de sote, cu o pelicula fina de ulei de masline adaugat deasupra. Acesta varianta este permisa si in cazul carnii. Grasimile accentueaza gustul mancarii si creeaza o senzatie de satisfactie si de finete la nivelul papilelor gustative. Cu toate astea, stiinta si tehnologia vin in ajutorul nostru. Acum exista modalitati de a obtine aceasta senzatie delicioasa a gustului si din alimente fara calorii. Fie ca este vorba despre racoritoare sau inghetata, sosuri sau chiar prajituri, alternativa exista.

Sugestii pentru a renunta la grasimi

Fie ca ti-ai propus sa reduci cantitatea de grasimi, fie ca vrei sa renunti de tot la ele, iata ce trebuie sa faci:

–  Alege sa mananci doar bucati de carne slabe in grasime, atunci cand servesti friptura. Fereste-te de bucatile pline de grasime, oentru ca nu dauneaza doar sanatatii, ci si siluetei!

–  Asezoneaza salatele de sezon cu sosuri fara grasime de provenienta animala, inlocuind-o pe aceasta cu ulei de arahide, masline sau canola.

–  Cand gatesti sote-uri de legume sau din carne, foloseste o cantitate redusa de supa de pui in locul uleiului/untului!

–  Dupa ce termini sote-ul, tamponeaza preparatul cu un servet de hartie ca sa inlaturi excesul de grasime de deasupra!

–  Redu pana la jumatate cantitatea de unt sau de ulei pe care o folosesti atunci cand prepari prajituri de casa sau checuri!

–  Atunci cand pregatesti o specialitate care contine si legume si carne, redu o treime cantitatea de carne si dubleaz-o pe cea de legume! Poti sa fii sigura ca nu se va simti nicio diferenta in ceea ce priveste gustul mancarii!

– Alege paste si preparate de brutarie facute din gaina de orez, si nu de grau!

–  Inlocuieste uleiul rafinat din floarea-soarelui cu ulei de masline; la salate, foloseste ulei de masline extravirgin!

–  Pentru ca sandvisul sa fie gustos, pune cateva felii de avocado; iar asta pentru ca, desi are multe calorii, macar este sanatos.

–  Mananca produse lactate slabe in grasimi, si chiar degresate!

–  Limiteaza cantitatea de margarina si unt pe care o consumi, tinzand spre eliminarea acestora din alimentatie!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Tasty, Chinese Food
Tasty, Chinese Food