Prima româncă ce scrie pentru Vogue se pregăteşte să devină mamă şi lucrează la o carte care are la bază principii de styling. Janina Nectara ne-a împărtăşit secretele sale despre modelarea siluetei prin vestimentaţie, o dietă echilibrată, dar şi importanţa unei stări de spirit relaxate.
CSÎD: Ce sfaturi de frumuseţe ai primit din partea mamei sau a bunicii tale?
Janina Nectara: În copilărie, elementele de cochetărie feminină văzute în casă se traduceau mai mult printr-o igienă minuţioasă, pieptănături perfecte, manichiură impecabilă (excluzând prezenţa lacului pentru unghii), aşadar o naturaleţe desăvârşită, cum rar se poate întâlni în ziua de astăzi. Atât mama cât şi bunica au fost două frumuseţi veritabile, fără a apela, însă, la artificii complicate, ceea ce s-a dovedit în timp a fi alegerea corectă, căci pielea lor a arătat excelent decenii întregi. Şi aveau şi o teorie pentru acest aspect, argumentând într-un limbaj non-medical, dar dintr-o înţelepciune transmisă din generaţii, că orice produs chimic aplicat pe faţă periodic, va intr în piele şi va destabiliza în timp activitatea normală a secreţiilor naturale ale dermei, conducând la probleme dintre cele mai diverse, nu doar din punct de vedere estetic. Şi medicii din ziua de astăzi le dau dreptate, mai ales că atunci nici nu prea existau în România produse dermato-cosmetice, realizate special pentru ten sensibil sau piele atopică.
După ce am crescut, am decis că frumuseţea naturală trebuie ajutată şi de un strop de mascara sau de ruj, mai ales în cazul filmărilor pentru televiziune sau a şedinţelor foto. Nu sunt adepta frumuseţii raw – aceea fără niciun artificiu – dar sunt întru totul de acord că pentru conservarea pielii într-o stare bună cât mai mult timp, nu ar trebui să intervenim agresiv în cursul firesc al naturii, adăugând inutil şi permanent produse cosmetice fără măsură. De aceea, evit să mă machiez în timpul liber. Am observat că pielea mea se simte mai bine aşa, curată. Însă şi când mă machiez, îmi place să adaug o culoare intensă pe buze sau pe pleoape, fără a fi niciun paradox aici, ci pur şi simplu pentru că îmi plac şi femeile machiate. Vorba aceea, frumuseţea interioară este minunată, însă un pic de make-up şi pentru cea exterioară nu strică niciodată.
CSÎD: Ce înseamnă din punctul tău de vedere un stil de viaţă sănătos în ziua de azi?
Janina Nectara: Mult mai importantă decât o dietă ca la carte şi sport, consider că este o stare de spirit relaxată. Până la urmă, stresul, oricât de abstract ar suna termenul, este factorul declanşator al mai tuturor afecţiunilor grave şi nu neapărat ce mâncăm sau cât de puţină mişcare facem. Se şi spune că cel mai indicat moment să te relaxezi este fix acela în care simţi că nu ai timp pentru asta. În ziua de astăzi, aceasta mi se pare forma supremă a luxului. Una pe care paradoxal, în teorie, oricine şi-o poate permite, pentru că e gratis, însă, în realitate, câţi dintre noi reuşesc s-o obţină?!…
CSÎD: Ai avut vreodată probleme cu greutatea?
Janina Nectara: Am avut dintotdeauna norocul ca metabolismul meu să funcţioneze cu motoarele turate, indiferent de ce alegeam să mănânc, aşa că dacă ne referim la problemele clasice cu care se confruntă majoritatea populaţiei, nu, nu am avut deloc griji în privinţa aceasta. Am avut, însă, momente în care mi-am dorit să am forme mai rotunde şi nu am reuşit, deşi am muncit (a se traduce “mâncat”) pentru asta. Puţină lume ştie că este mult mai dificil să iei în greutate decât să dai kilograme jos. Medicii nutriţionişti recunosc că întâmpină mai multe provocări din partea persoanelor care îşi doresc să se îngraşe. Inclusiv mersul la sală pentru conturarea şi mărirea masei musculare, dă rezultate foarte greu în cazul unei fibre musculare longiline, aşa cum au persoanele înalte. Pentru simplu fapt că este mai uşor să dezvolţi pe orizontală un muşchi mai scurt decât unul mai lung.
La persoanele înalte, kilogramele în plus se văd mai greu, pentru că se distribuie pe o suprafaţă mai extinsă şi dacă nu vorbim despre un număr considerabil de kilograme, 1-2, chiar 3-4, pur şi simplu nu se observă.
Însă, în cazul meu, factorul inhibitor al acumulărilor de kilograme în exces cred că este altul. După 25 de ani, am observat o schimbare majoră în preferinţele mele. Nu mai pot să mănânc dulciuri. Fac excepţii, însă foarte rar şi poate că acesta este unul dintre secrete. Eu am crescut împreună cu bunica mea, care îmi făcea toate bunătăţile din lume de la cozonac, pişcoturi, până la bomboane făcute în casă. Mama era responsabilă cu dulciurile mai sofisticate precum torturile şi prăjiturile cu cremă sau însiropate cu lichior aromat, pentru reţetele cărora era solicitată de toţi cunoscuţii. Unele dintre ele au fost şi publicate în revistele de specialitate.
Aşadar, toată copilăria mea am fost răsfăţată din punct de vedere culinar. Am mâncat dulciuri incredibil de gustoase, absolut delicioase, realizate cu ingrediente bio, din curtea bunicilor. Încă le duc dorul şi pentru că în cofetării nu găsesc echivalentul acelor delicatese, dulciurile actuale nu mă tentează prea mult. Poate pentru simplu fapt că mereu fac comparaţie cu cele din copilărie, iar gustul, aromele, textura, savoarea celor actuale, nu se apropie nici pe departe de cele ştiute de mine.
CSÎD: Cum arată meniul tău zilnic acum de când eşti însărcinată? S-a schimbat ceva în regimul tău alimentar?
Janina Nectara: Mănânc tot ce îmi place, însă întotdeauna adaug şi ceea ce îi este necesar bebeluşului. Citesc foarte mult despre sarcină şi despre nevoile celui mic, aşa că în fiecare săptămâna îmi reajustez constant meniul. Spre exemplu, în această lună, am mâncat mult peşte, fiindcă este perioada când i se dezvoltă creierul şi are nevoie de Omega 3. Când a avut nevoie de fier, am adăugat spanac, fistic şi carne de vită în meniul zilnic. Şi tot aşa, am făcut unele adaosuri culinare strategice în funcţie de perioada temporală în care i s-a dezvoltat sistemul osos, ochii sau alte părţi anatomice. În schimb, pentru a evita potenţiale afecţiuni care ar dauna copilului, am tăiat din meniu, pe toată perioada de 9 luni, o serie de alimente extrem de periculoase precum carnea crudă şi lactatele crude sau brânzeturile realizate din lapte nepasteurizat – pentru că tot ce este neprocesat termic, poate transmite bacterii care pentru o persoană adultă pot fi inofensive, însă pentru un bebeluş letale. De asemenea, nu mănânc deloc peste oceanic, scoici, fructe de mare (şi preparate derivate din aceste ingrediente precum sushi) – pentru cantitatea de mercur pe care o conţin şi factorii alergenici extrem de periculoşi. Bineînţeles, alcoolul de orice fel, câteva ceaiuri nerecomandate sau apă neimbuteliată nu au loc în meniu. În rest, îmi fac de cap!
CSÎD: Care e rolul sportului în viaţă ta?
Janina Nectara: N-am pus accent pe nicio formă de sport, însă asta nu înseamnă că mişcarea lipseşte din viaţă mea, pentru că suplimentez cu un ritm de viaţă extrem de alert. Graţie jobului meu, trebuie să fiu prezenţa cam la 8 sezoane pe an de prezentări de modă. Un astfel de sezon poate dura între 2 şi 4 săptămâni. Iar o zi arată cam aşa: de dimineaţă de la 8 până seară la 8, în fiecare oră, se ţine o defilare de modă într-o locaţie diferită, fiecare într-o altă parte a oraşului. Prin urmare, merg mult pe jos, câteodată, când lipsa timpului impune – şi impune cam des – chiar alerg, ca să nu pierd prezentările de modă. Şi să ştiţi că alergatul pe tocuri este mult mai solicitant decât alergatul cu pantofi sport. E tot un fel de cardio! Doar că unul neoficial!
CSÎD: Mergi la spa? Ce tratamente/terapii faci?
Janina Nectara: Din pricina programului încărcat, nu mă pot ţine de niciun program strict de terapie. Totuşi, de câte ori am ocazia, fac masaj, însă nu de relaxare. Îmi place masajul puternic, sportiv, care să solicite intens musculatura. Pe cel de ralaxare nici măcar nu îl consider masaj. Mi se pare mai mult o mângâiere, iar pentru mângâieri, cred că îţi poţi folosi iubitul. Gratis!
CSÎD: Cum îţi îngrijeşti tenul? Ce părere ai despre măştile şi tratamentele home made?
Janina Nectara: Folosesc creme şi produse de curăţare dermato-cosmetice, special concepute pentru piele atopică, extrem de sensibilă. Lipsa timpului nu îmi permite să îmi realizez singură produsele de care am nevoie şi nici nu cred în totalitate în eficienţa multor produse preparate în casă. Trebuie să recunoaştem că nu ne pricepem la orice şi că există oameni care au studiat ani buni în facultăţi pentru a concepe produse cu anumite proprietăţi bine determinate. Desigur, există şi astfel de mici soluţii, însă le consider un paliativ, care funcţionează mai mult la nivel psihic. Dar, până la urmă, totul pleacă de la psihic, aşa că atât timp cât funcţionează, ce mai contează ce folosim?!
CSÎD: Eşti însărcinată în luna a 6-a. Cum a decurs sarcina? Ce a fost greu? Ce a fost mai uşor decât credeai?
Janina Nectara: Dacă nu aş fi trecut prin această experienţă, nu aş fi descoperit cât de fascinant este corpul uman. În primele trei luni, face orice să scape de „corpul străin” (bebeluşul este astfel perceput, aproape ca o tumoră), care se dezvoltă în interiorul său şi pentru că nu-l recunoaşte, activează o armata de anticorpi şi sisteme de autoprotecţie, care să lupte împotriva sa. De aici şi simptomele specifice gravidelor, date şi de reglajul hormonal.
Însă după cele trei luni critice, situaţia se întoarce miraculos la 180 de grade, iar din acest moment, organismul face orice să protejeze mica fiinţă ce îi va perpetua existenţa. Spre exemplu, toate substanţele nutritive, tot ce este mai bun din ce mănâncă mama, merg(e) mai întâi la copil şi abia după ce îşi ia el tot ce îi trebuie, dacă mai rămâne ceva, o să îi fie retribuit şi mamei.
Tocmai de aceea, femeile care fac greşeala să ţină dietă sau să se priveze de anumite alimente calorice şi în sarcină, au probleme cu căderea părului, sângerarea şi carierea dinţilor şi multe altele.
În primele trei luni, sarcina mea a fost foarte sensibilă doar pentru că mi-am continuat programul zilnic, fără să mă relaxez şi să dorm suficient, iar asta mi-a cauzat probleme, care s-au rezolvat greu, prin repaus total şi tratament medicamentos agresiv. Însă mi-am învăţat lecţia şi după această perioada critică, lucrurile au decurs lin. În afară faptului că obosesc repede şi din nimic, nici nu simt că aş fi însărcinată.
Dat fiind că am trecut printr-o astfel de experienţă, ţin să subliniez un aspect fundamental. Cu toţii ştim că o femeie însărcinată nu este o femeie bolnavă, aşa că îşi poate continua ritmul firesc al vieţii, însă nimeni nu accentuează că primele trei luni sunt de o delicateţe extremă. Îndemn toate viitoarele mame să aibă cea mai mare grijă de ele în această perioadă, pentru că acţiunile lor din primele trei luni au consecinţe vitale asupra propriului copil.
CSÎD: Ştim că pregăteşti un proiect pentru viitoarele mămici. Ne poţi spune mai multe despre asta?
Janina Nectara: Lucrez la o carte, care va prezenta principii de styling revoluţionare şi soluţii ingenioase, însă uşor de aplicat, destinate femeilor care îşi doresc să devină arhitectul propriei siluete. Sunt trucuri de modelare a siluetei a căror eficienţă a fost verificată şi confirmată în ani întregi de studiu. Însă aceste rezultate sunt obţinute nu prin sport sau dietă, ci exclusiv cu ajutorul hainelor şi accesoriilor.
Este un proiect în premieră în România, care vine în ajutorul femeilor însărcinate sau a celor cu forme, care trec prin schimbări fizice dintre cele mai diverse. Deja am reacţii extrem de bune, iar cititoarele site-ului meu, Fashion Avec Passion, o aşteaptă cu nerăbdare. Practic, fiecare cititoare va învăţa să îşi facă singură ajustările vestimentare necesare, pentru a-şi aduce silueta la forma considerată astăzi idealul în frumuseţe – silueta clepsidră.
Desigur, nu există matrici şi formule matematice, care să se aplice universal tuturor, însă există principii stilistice, studiate şi verificate, adaptate fiecărei siluete în parte, fie că vorbim despre o siluetă în formă de pară, de măr, de orice fruct până la urmă… Sunt bazate pe aceleaşi proporţii de aur pe care le-au studiat artiştii clasici, proporţii după care se ghidează inclusiv medicii esteticieni. Cu totul şi cu totul extraordinar este că efectele sunt la fel de miraculoase ca cele ale unei intervenţii estetice, însă fără partea dureroasă şi chinuitoare.
De ce este nevoie de o astfel de carte? Ochiul nostru este programat genetic să fie atras de trăsături simetrice. Involuntar, noi alegem să ne îmbrăcăm într-un fel sau altul, considerând că acele piese vestimentare “ne avantajează”, ceea ce înseamnă că, măcar subliminal, ne dorim să arătăm şi să prezentăm în faţă celorlalţi varianta noastră cea mai atractivă.
Până la momentul lansării, vă invit să intraţi pe www.fashionavecpassion.ro, unde veţi afla nenumărate trucuri prin care eu îmi reajustez silueta, aflată aproape în luna a 7-a de sarcină. Vă voi învăţa cum să faceţi pentru a nu cheltui niciun leu pentru o nouă garderoba până la jumătatea sarcinii şi voi dezvălui şi cum reuşesc să mă joc de-a iluzionistul şi să îmi fac abdomenul şi şoldurile (în continuă expansiune) să apară şi să dispară că iepuraşul din joben. Sigur o să vă placă!