Seminţe germinate şi vlăstare de plante – efecte terapeutice dovedite

Află, pe scurt, care sunt beneficiile seminţelor (germenilor obţinuţi din seminţe) şi ale vlăstarilor din plante.
  • Publicat:
Seminţe germinate şi vlăstare de plante - efecte terapeutice dovedite


Încă din Antichitate, majoritatea popoarelor foloseau mugurii (germenii) şi vlăstarii pe post de hrană terapeutică şi regeneratoare. Chiar şi în cărţi vechi datând din anul 2700 Î.C. – adevărate tratate de medicină ale vremurilor – precum Pen Tsao sau Marele Ierbar al Medicinii Chineze, mugurele crud de soia era recomandat pentru dureri de genunchi, edeme, crampe, probleme digestive, pete de pigmentaţie sau boli ale scalpului.
Se spune că până şi puternicii armăsari ai luptătorului Atilla erau hrăniţi cu seminţe de grâu încolţit, înainte de confruntările cele mai importante.

Ce sunt, mai exact, germenii şi vlăstarii?

Germenii sunt seminţe germinate cu ajutorul apei, iar vlăstarii sunt seminţe germinate în apă sau în pământ, care cresc în dimensiune, putând ajunge chiar şi până la 10 cm. La seminţele germinate în apă se consumă atât sămânţa cât şi planta, pe când la cele crescute în pământ se consumă doar planta verde.

Ce tipuri de seminţe germinate şi vlăstari există?

Seminţe: germeni de grâu, lucernă, linte, schinduf, năut, mazăre, fasole, broccoli, varză roşie, ridichi, armurariu
Vlăstari: floarea-soarelui, trifoi roşu, ceapă, praz, iarbă de grâu, iarbă de orz

Majoritatea germenilor şi vlăstarilor sunt alimente vii, bogate în vitamina A, E, C, complexul vitaminic B, minerale precum magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, crom, seleniu, dar şi clorofilă (cu efect de antioxidant şi dedetoxifiere).
În plus, prin aportul mare de fibre, ei combat constipaţia, reduc colesterolul şi  stimulează activitatea sistemului imunitar.

Datorită faptului că procesul de germinaţie creşte volumul fibrelor din seminţe, ele accelerează digestia, asigură asimilarea corectă a substanţelor nutritive şi ajută la eliminarea grăsimilor inutile din organism.

Germenii şi vlăstarele plantelor – beneficii şi recomandări

În primul rând, germenii şi vlăstarii au în compoziţia lor o cantitate de 20-30 de ori mai mare de vitamine, enzime, minerale şi substanţe nutritive comparativ cu planta matură, aşadar un avantaj enorm pentru organismul uman. Mai mult, în timpul procesului de germinaţie se mai dezvoltă o serie de vitamine, enzime, minerale, flavonoide şi uleiuri volatile, cunoscute generic sub denumirea de elemente vitale.

Mai jos câteva exemple:
Seminţe:

  • Germenii de grâu sunt bogaţi în vitamina A, C, E şi B, dar şi clorofilă. Din ei se poate obţine un suc ce protejează organismul de factori cancerigeni, ajută la oxigenarea celulelor roşii din sânge, stimulează fertilitatea şi acţiunea glandei tiroide, curăţă ficatul.
     
  • Germenii de armurariu sunt indicaţi în regenerarea celulelor hepatice, împiedică acumularea de toxine şi susţin sistemul imunitar.
     
  • Germenii de mazăre au indicaţii în anemie, astenie, carenţă de vitamine, întrucât sunt un adevărat medicament : conţin vitaminele A, B, C. D, E, K, dar şi minerale precum calciu, fier, magneziu, zinc, fosfor, seleniu. În plus, sunt foarte bogaţi în proteine!
     
  • Germenii de varză roşie sunt bogaţi în vitamina U, care ajută la tratarea ulcerului.
     
  • Germenii de năut ajută inima, stomacul şi pancreasul datorită conţinutului crescut de grăsimi bune. Combat constipaţia, ajută sistemul digestiv şi, nu în ultimul rând, sunt cunoscuţi ca “sămânţa virilităţii” întrucât au proprietăţi tonice sexuale.
     
  • Germenii de linte cresc nivelul de energie din organism, fiind foarte bogaţi în proteine (conţin aproape aceeaşi cantitate de proteine ca şi carnea!). De asemenea, sunt indicaţi în bolile de inimă.
     
  • Germenii de ridichi au rol antiseptic, dar ajută şi sistemul circulator şi activitatea cordului datorită concentraţiei mare de minerale. Sunt eficienţi şi în eliminarea paraziţilor intestinali.
     
  • Germenii de schinduf reglează nivelul colesterolului, stimulează lactaţia, menţin sub control diabetul, anemia şi osteoporoza. În plus, au efect afrodisiac!
     
  • Germenii de lucernă sunt bogaţi în vitamina A, C, C, E, K şi minerale, reglând nivelul colesterolului şi ajutând în tratarea diabetului, a ulcerului şi a artritei.
     
  • Germenii de broccoli au o eficacitate de 5 ori mai mare în lupta unor boli precum cancerul, comparativ cu planta matură.

seminte germinate, vlastari

Vlăstari:

  • Vlăstarii de trifoi curăţă sângele, elimină grăsimile rele din ficat, au efect antiinflamator şi energizant. În plus, este indicatîncaz de arsuri, psoriazis, eczeme (subformă de comprese).
     
  • Vlăstarii de iarbă de orz, din care rezultăsuculde orzverde, au proprietăşi de refacere a celulelororganismului.
     
  • Vlăstarii de praz conţin vitaminele A, B1, B2, C şi minerale precum calciu, fosfor, potasiu, fier. Susţin sistemul imunitar şi reglează nivelul de colesterol din sânge.
     
  • Vlăstarii de floarea-soarelui sunt indicaţi în tratamentulul răcelilor, bronşitelor şi a bolilor pulmonare în general.

Atenţie! Vlăstarii de fasole de tip adzuki şi mung sunt singurii vlăstari de fasole comestibili, restul fiind toxici!

Germenii şi vlăstarele plantelor – cum se consumă

Seminţele germinate şi vlăstarii pot fi consumaţi la orice masă, crude sau foarte puţin gătite (cu cât sunt gătite mai mult, cu atât îşi pierd din caracterstici), ca atare sau în salate, cu puţin ulei şi sare. Îi poţi folosi chiar şi în prepararea unor piureuri, în combinaţie cu legume sau chiar fructe, dar şi în supe sau orez.  În funcţie de fantezia ta, sky is the limit!

Aviz mămicilor!
Atât germenii, cât şi vlăstarii sunt indicaţi în alimentaţia copiilor, datorită aportului generos de substanţe nutritive atât de necesare dezvoltării armonioase a acestora.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult