Încă din Antichitate, majoritatea popoarelor foloseau mugurii (germenii) şi vlăstarii pe post de hrană terapeutică şi regeneratoare. Chiar şi în cărţi vechi datând din anul 2700 Î.C. – adevărate tratate de medicină ale vremurilor – precum Pen Tsao sau Marele Ierbar al Medicinii Chineze, mugurele crud de soia era recomandat pentru dureri de genunchi, edeme, crampe, probleme digestive, pete de pigmentaţie sau boli ale scalpului.
Se spune că până şi puternicii armăsari ai luptătorului Atilla erau hrăniţi cu seminţe de grâu încolţit, înainte de confruntările cele mai importante.
Germenii sunt seminţe germinate cu ajutorul apei, iar vlăstarii sunt seminţe germinate în apă sau în pământ, care cresc în dimensiune, putând ajunge chiar şi până la 10 cm. La seminţele germinate în apă se consumă atât sămânţa cât şi planta, pe când la cele crescute în pământ se consumă doar planta verde.
Seminţe: germeni de grâu, lucernă, linte, schinduf, năut, mazăre, fasole, broccoli, varză roşie, ridichi, armurariu
Vlăstari: floarea-soarelui, trifoi roşu, ceapă, praz, iarbă de grâu, iarbă de orz
Majoritatea germenilor şi vlăstarilor sunt alimente vii, bogate în vitamina A, E, C, complexul vitaminic B, minerale precum magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, crom, seleniu, dar şi clorofilă (cu efect de antioxidant şi dedetoxifiere).
În plus, prin aportul mare de fibre, ei combat constipaţia, reduc colesterolul şi stimulează activitatea sistemului imunitar.
Datorită faptului că procesul de germinaţie creşte volumul fibrelor din seminţe, ele accelerează digestia, asigură asimilarea corectă a substanţelor nutritive şi ajută la eliminarea grăsimilor inutile din organism.
În primul rând, germenii şi vlăstarii au în compoziţia lor o cantitate de 20-30 de ori mai mare de vitamine, enzime, minerale şi substanţe nutritive comparativ cu planta matură, aşadar un avantaj enorm pentru organismul uman. Mai mult, în timpul procesului de germinaţie se mai dezvoltă o serie de vitamine, enzime, minerale, flavonoide şi uleiuri volatile, cunoscute generic sub denumirea de elemente vitale.
Mai jos câteva exemple:
Seminţe:
Vlăstari:
Atenţie! Vlăstarii de fasole de tip adzuki şi mung sunt singurii vlăstari de fasole comestibili, restul fiind toxici!
Seminţele germinate şi vlăstarii pot fi consumaţi la orice masă, crude sau foarte puţin gătite (cu cât sunt gătite mai mult, cu atât îşi pierd din caracterstici), ca atare sau în salate, cu puţin ulei şi sare. Îi poţi folosi chiar şi în prepararea unor piureuri, în combinaţie cu legume sau chiar fructe, dar şi în supe sau orez. În funcţie de fantezia ta, sky is the limit!
Aviz mămicilor!
Atât germenii, cât şi vlăstarii sunt indicaţi în alimentaţia copiilor, datorită aportului generos de substanţe nutritive atât de necesare dezvoltării armonioase a acestora.