Sfaturi alimentare pentru lupta împotriva celor mai comune boli!

Din nefericire, există în prezent milioane de boli şi afecţiuni care pot afecta sau chiar distruge organismul uman.
  • Publicat:
Sfaturi alimentare pentru lupta împotriva celor mai comune boli!

Din nefericire, există în prezent milioane de boli şi afecţiuni care pot afecta sau chiar distruge organismul uman. Din fericire însă, există tot la fel de multe tratamente care te pot ajuta să combaţi virusurile, infecţiile sau alţi inamici ai sistemului imunitar.

Dacă te gândeşti că vorbesc despre pastile, te înşeli. Mă refer la ceea ce poţi face TU pentru organismul tău şi pentru sistemul imunitar. TU, de una singură, poţi să previi şi chiar să tratezi anumite boli, asta dacă ţii cont de ceea ce pui în gură, de alimentele pe care le consumi, de necesarul zilnic de vitamine pe care trebuie să i-l oferi corpului tău pentru a funcţiona corect şi a lupta cu boala.

Iată câteva boli pe care le poţi preveni sau combate prin alimentaţie corectă!

Anemia

Se vorbeşte despre anemie când hemoglobina scade sub 12 g/dl la bărbaţi şi 12g/dl la femei. Simptomele anemiei sunt variate: senzaţie de oboseală, tahicardie şi fibrilaţii, leşin, lipsa poftei de mâncare, capacitate de concentraţie şi memorie reduse, greaţă sau fragilitate a unghiilor.

Alimente INTERZISE: prăjeli, alimente picante.

Alimente PERMISE: orez simplu sau cu sos de roşii, supe dese, legume pasate, ouă, pui, carne fiartă sau la grătar, brânză de vaci, unt, fructe, legume crude sau gătite la cuptor, vin roşu.

Ateroscleroza

Ateroscleroza apare mai ales la arterele de calibru mare şi mediu, în timp ce, dacă atacă şi vasele mici, este denumită arterioscleroză (de la arteriole). O alimentaţie sănătoasă, fără fumat, cu exerciţiu fizic şi pierdere în greutate în caz de obezitate sunt reguli ce trebuie respectate de cei care suferă de ateroscleroză.

Caloriile trebuie repartizate în 25-35% grăsimi vegetale, 40% amidon, 25-35% proteine.

Se recomandă mese mici fracţionate, cu un aport ridicat de vitamine şi de săruri minerale; ceaiul este inofensiv, cafeaua permisă doar în cantităţi reduse, iar sarea trebuie folosită moderat.

Alimente INTERZISE: ciorbe cu grăsimi şi de peşte, cărnuri grase şi uscate, mezeluri, peşte gras ori sărat, brânzeturi grase, smântână, ouă, dulciuri cu ciocolată, îngheţată, unt, scoici sau fructe de mare.

Alimente PERMISE: supe dese de legume, orez şi paste neasezonate, carne slabă, peşte slab, ulei de măsline şi de seminţe, sare fără sodium, lapte degresat, fructe proaspete sau bine fierte, miere şi dulceaţă cu moderaţie, ceai, 2 cafele pe zi.

Diabet

Trebuie distribuite în mod egal proteinele, glucidele şi lipidele pentru a evita dezechilibre nocive. Este necesar să se ajungă la greutatea normală cu ajutorul unei alimentaţii sănătoase şi a activităţii fizice. La diabeticul adult necesarul de carbohidraţi este de circa 50%, cel de grăsimi 30%, iar cel de proteine 20%. Alimentele se impart în 3 mese principale şi două gustări.

Alimente INTERZISE: paste şi pâine în exces, grăsimi, prăjeli, dulciuri, zahăr.

Alimente PERMISE: orez, supe cremă de legume, carne la grătar, peşte fiert, legume, brânzeturi slabe, fructe proaspete sau fierte.

Hipertensiune arterială

Hipertensiunea cupride numeroase forme patologice având drept caracteristică o creştere a valorii presiunii dincolo de limitele fiziologice (în general mai mare de 150 mm/Hg maxima şi mai mare de 95 minima).

Alimente INTERZISE: prea multe paste, pâine în mod excesiv, alimente grase, prăjeli, dulciuri, băuturi îndulcite şi siropuri dulci.

Alimente PERMISE: tăiţei cu ulei, supe dese cu orez, supe creme de legume, paste fără ou, legume proaspete sau asezonate cu ulei şi lămâie, brânzeturi ca mozzarella şi brânza de vaci cremoasă, fructe proaspete sau din compot, cafea decafeinizată, limonadă, ceai slab.

Cancer

În cazul unui pacient afectat de cancer nu trebuie neglijată alimentaţia! Se pot respecta următoarele reguli:

  • Limitaţi grăsimile şi carnea
  • Controlaţi consumul de carbohidraţi rafinaţi
  • Evitaţi excesele calorice, alcoolul, cafeaua şi fumatul
  • Consumaţi zilnic legume crude şi fierte (mai ales varză, germeni de soia, sfeclă, rădăcină de ţelină, ceapă, roşii, morcovi) şi cantităţi considerabile de fructe proaspete, mai ales citrice şi caise
  • Consumaţi multe fibre
  • Preferaţi mâncăruri proaspete şi simple în locul celor conservate sau complicate
  • Consumaţi ANTIOXIDANŢI!
Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult