Sfaturi de dietă de la un nutriţionist pentru a rezista mai uşor tentaţiilor

Ce e de făcut atunci când ne năpădesc poftele şi nu putem rezista sub nicio formă tentaţiilor culinare? Vorbim cu un nutriţionist şi îi ascultăm sfaturile.
  • Publicat:
Sfaturi de dietă de la un nutriţionist pentru a rezista mai uşor tentaţiilor

E vară şi ne dorim să arătăm perfect în costumul de baie. Deci ţinem dietă. Însă e atât de greu să nu cădem pradă tentaţiilor, încât am rugat-o pe Dr. Mihaela Posea, medic specilist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Doctor în medicină, Certificată de Federaţia Mondială a Obezităţii, de la clinica Smart Nutrition, să ne ofere câeva trucuri pentru a ţine în continuare dieta.

Ce se întâmplă doctore: Urmarea unei diete este un proces destul de greu pentru unii oameni. Cum facem cel mai uşor trecerea de la alimentaţia iniţială la regimul de dietă?
Dr. Mihaela Posea: Când spunem „dietă” ne ducem cu gândul la restricţii alimentare pe o anumită perioadă de timp, după care revenim la obiceiurile noastre. În clinica noastră dieta pe care o recomandăm este de fapt conturarea unui nou stil de viaţă, făcând modificări treptate ale alimentaţiei iniţiale astfel încât să fie uşor de integrat în nou regim alimentar.


C.S.Î.D.: Care sunt câteva strategii la care putem apela pentru a rezista mai uşor tentaţiilor în timpul dietei?
Dr. M.P.:
Dacă ne gândim că dieta pe care o conturăm înseamnă un nou stil de viaţă, atunci chiar şi tentaţiile sunt acceptate, dar şi asumate. Interzicerera unui anumit aliment ne va duce cu gândul numai la el şi, în cele din urmă, vom ceda tentaţiilor. Însă, dacă îl integrăm în noul nostru regim alimentar, ne vom simţi mai bine din punct de vedere psihic. Tentaţiile sunt mult mai puţine atunci când respectăm cele 3 mese principale (atât din punct de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii alimentelor) sau când ne gândim că totul este permis (cu condiţia să fie folosit cu moderaţie).

C.S.Î.D.: Cum putem combate pofta de dulce din timpul dietelor?
Dr. M.P.:
De fiecare dată când un pacient îmi spune că are poftă de ceva dulce, eu îl intreb: Ce anume?. Astfel, vreau să aflu preparatul pe care şi-l doreşte şi să discut despre cantitatea pe care o poate consuma şi când este cel mai bine să facă acest lucru. Dacă nu ajungem la un compromis, vorbesc şi despre opţiunile medicamentoase: suplimente cu crom sau chiar medicamente care sunt aprobate pentru tratamentul obezităţii.


C.S.Î.D.: Cât de mare ar trebui să fie o porţie de mâncare şi cum reducem cantitatea de mâncare? Care este proporţia corectă de alimente: legume, carne, carbohidraţi?
Dr. M.P.:
O porţie de mâncare acoperă o parte din necesarul de calorii zilnic, specific fiecărui organism. În general, reducem cantitatea la alimente precum dulciuri, fast food, produse de la patiserie şi creştem cantitatea de legume. Şi aici, de fiecare dată dau pacienţilor mei următorul exemplu: 100 de calorii le putem lua din aproximativ 10 ml ulei (pe care nici nu îi simţim într-o salată) sau din jumătate de kilogram de roşii (şi, în acest caz, ne vom simţi plini). Recomandările mele sunt de a apela la moderaţie, astfel încât, vizual, farfuria pe care o servim cu mâncare să o împărţim în trei, şi, în fiecare parte să punem legume, carne sau alte surse de proteine, respectiv carbohidraţi. În ultima perioadă au fost destul de mult blamaţi, evitaţi carbohidraţii şi există o reticenţă în a-i consuma, dar, dacă ne gândim că e bine să avem moderaţie în toate, atunci găsim un loc şi pentru alimentele cu glucide.


C.S.Î.D.: Cum putem să ne ţinem de dietă atunci când luăm masa în oraş? Ce mâncăruri din meniu am putea comanda?
Dr. M.P.:
Dacă vrem să fim moderaţi, chiar în oraş, dacă ne ducem la restaurant, vom găsi întotdeauna o sursă de proteină gătită corespunzător pe care să o combinăm cu legume şi o garnitură cu carbohidraţi.


C.S.Î.D.: Cât de mult ne ajută sportul să rezistăm tentaţiilor?
Dr. M.P.:
Activitatea fizică pe care o facem ne ajută să obţinem o stare de bine, o relaxare de care avem nevoie în tot acest iureş al vieţii prin care trecem. Sunt multe persoane care cred că pentru a scădea în greutate e suficient să mergi la sală. Din păcate, fără a schimba obiceiurile alimentare care au condus la creşterea greutăţii, rezultatele vor întârzia să apară. Tentaţiile sunt mult mai greu de stăpânit când impunem un regim restrictiv.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult