Colonul este o parte a tractului digestiv care are un rol foarte important în digestie și în special în formarea materiilor fecale. Am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie, despre stilul de viață și alimentația care irită colonul.
CSÎD: La ce foloșeste colonul în organism?
Dr. Tatiana Popescu: Formarea materiilor fecale se realizează în colon printr-o multitudine de procese de absorbție și de secreție. Resorbția apei are loc în ultima parte a colonului și astfel materiile fecale au o consistență crescută și sunt eliminate zilnic sau cel mult la 2 zile.
CSÎD: Ce este colonul iritabil?
Dr. Tatiana Popescu: Sindromul de colon iritabil reprezintă o afectare a funcției normale a colonului care determină fie diaree sau constipație însoțite de dureri abdominale difuze, meteorism abdominal accentuat cu flatulență, defecație imperioasă sau scaune la mai mult de 5 zile distanță.
CSÎD: Ce dietă este indicată pentru a nu irita colonul?
Dr. Tatiana Popescu: Având în vedere ca sănătatea colonului este la fel de importantă ca sanătatea oricărei părți a tractului digestiv trebuie avută în vedere o dietă cât mai echilibrată, care să conțină fibre alimentare, fructe și legume proaspete, salate, pește, pui, gătite la abur, cuptor, grătar.
CSÎD: Ce alimente și gesturi sunt de evitat?
Dr. Tatiana Popescu: Pentru a preveni apariția sindromului de colon iritabil trebuie evitate alimentele de tipul junk-food, prăjelile, alimentele foarte condimentate, iuți, extrem de procesate – mezeluri, conserve cu adaosuri de conservanți.
CSÎD: Mai putem trata colonul iritabil? Sau e o afecțiune pe viață?
Dr. Tatiana Popescu: Cauza ce determină sindromul colonului iritabil nu este pe deplin cunoscută și de aceea nu există un tratament specific al acestei boli. Însă o dietă echilibrată, aportul de fibre alimentare, mișcare zilnică, evitarea stresului cotidian pe cât posibil, îmbunătățirea florei intestinale pot duce la ameliorarea până la dispariție a simptomelor atât de deranjante ale acestei patologii.