Un studiu publicat anul acesta în British Medical Journal a dezvăluit că alimentele ultra-procesate sunt asociate cu 32 de efecte dăunătoare asupra sănătății, fiind cea mai mare analiză de acest tip din lume.
Având în vedere că unele dintre efecte includ un risc crescut de diabet de tip 2, boli de inimă, cancer, probleme de sănătate mentală și chiar moarte prematură, oamenii sunt în mod firesc îngrijorați de impactul acestor alimente asupra organismului. Cu toate acestea, Tim Spector, un medic din Marea Britanie și co-fondator al aplicației de nutriție ZOE, a dezvăluit că există unele alimente procesate care sunt, de fapt, foarte benefice pentru sănătate, fiind chiar mai bune decât variantele lor proaspete.
Vorbind pe Instagram, expertul a explicat că „În Marea Britanie, consumăm mai multe alimente ultra-procesate decât orice altă țară din Europa. Trebuie să știm exact ce mâncăm, iar un exemplu bun sunt roșiile. Acestea conțin mulți polifenoli, în special unul cunoscut sub numele de licopen”.
Spector a explicat că roșiile, ca atare, ar fi clasificate drept „neprocesate”.
Apoi a arătat către roșiile la conservă și a spus: „Apoi sunt acestea, de care poate v-ați îngrijorat, pentru că vin în cutii sau conserve, fiind încadrate în categoria trei. Nu aveți de ce să vă faceți griji. Practic, toate acestea sunt foarte bune pentru voi și, uneori, ar putea avea chiar mai mulți nutrienți decât în starea crudă”.
Leguminoasele conservate precum fasolea, lintea și năutul sunt versatile și bogate în proteine și fibre. Pot fi folosite într-o varietate de feluri de mâncare, de la supe și tocănițe la salate, în timp ce roșiile la conservă sunt perfecte pentru rețete precum ragu și curry.
Vezi această postare pe Instagram
Foto: shutterstock