Fiecare gram de zahăr adăugat poate contribui la accelerarea procesului de îmbătrânire, în special în ceea ce privește vârsta metabolică.
Zahărul adăugat nu doar că ne afectează sănătatea metabolică, dar, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), acesta accelerează și procesul de îmbătrânire biologică a celulelor noastre. Chiar și atunci când avem o dietă sănătoasă, fiecare gram de zahăr adăugat contribuie la îmbătrânirea prematură a celulelor.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă limitarea consumului de zahăr adăugat la 50 de grame pe zi. Cu toate acestea, studiul UCSF a constatat că femeile din California de Nord implicate în cercetare consumau în medie 61,5 grame de zahăr adăugat zilnic. Deși acestea aveau în jur de 40 de ani, cercetătorii au fost mai interesați de vârsta lor biologică, care reflectă starea celulelor și a țesuturilor și poate fi influențată de factori genetici și de stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.
Studiul a evidențiat faptul că o alimentație sănătoasă, în special o dietă mediteraneană bogată în legume, fructe, cereale integrale, grăsimi sănătoase, nuci și semințe, este asociată cu o vârstă biologică mai scăzută. Cu toate acestea, consumul de zahăr adăugat, chiar și în cadrul unei diete sănătoase, a fost legat de o îmbătrânire accelerată a celulelor.
„Știam deja că nivelurile ridicate de zahăr adăugat sunt legate de o sănătate metabolică deteriorată și de apariția timpurie a bolilor. Acum, știm că îmbătrânirea biologică accelerată stă la baza acestei relații, limitând longevitatea sănătoasă,” a declarat Elissa Epel, co-autoare a studiului și profesoară la UCSF.
Cercetătorii au mai descoperit că eliminarea a 10 grame de zahăr adăugat din dieta zilnică poate reduce vârsta biologică cu 2,4 luni pe parcursul timpului. Nivelurile ridicate de zahăr în sânge pot deteriora celulele și pot duce la inflamații cronice, care sunt asociate cu boli grave precum bolile de inimă, diabetul, bolile de ficat și cancerul.
Aceste descoperiri subliniază necesitatea de a limita consumul de zahăr adăugat pentru a sprijini o îmbătrânire sănătoasă și pentru a preveni apariția bolilor cronice.
Studiul a fost publicat luni în JAMA Network Open și oferă noi perspective asupra importanței controlului consumului de zahăr în menținerea sănătății pe termen lung.
Sursă – https://nypost.com/2024/07/29/lifestyle/cut-sugar-from-your-diet-to-lower-your-biological-age-study/
Sursă foto – LightFieldStudios / Envato