Singurul aliment pe care să-l elimini din dietă ca să-ți „resetezi” vârsta biologică. „Acum știm că îmbătrânirea depinde de asta”

Zahărul adăugat nu doar că ne afectează sănătatea metabolică, dar poate accelera și vârsta biologică.
  • Publicat:
Singurul aliment pe care să-l elimini din dietă ca să-ți „resetezi” vârsta biologică. „Acum știm că îmbătrânirea depinde de asta”
Alimentul care îți afectează vârsta biologică

Fiecare gram de zahăr adăugat poate contribui la accelerarea procesului de îmbătrânire, în special în ceea ce privește vârsta metabolică.

Vârsta biologică depinde de acest aliment

Zahărul adăugat nu doar că ne afectează sănătatea metabolică, dar, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), acesta accelerează și procesul de îmbătrânire biologică a celulelor noastre. Chiar și atunci când avem o dietă sănătoasă, fiecare gram de zahăr adăugat contribuie la îmbătrânirea prematură a celulelor.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă limitarea consumului de zahăr adăugat la 50 de grame pe zi. Cu toate acestea, studiul UCSF a constatat că femeile din California de Nord implicate în cercetare consumau în medie 61,5 grame de zahăr adăugat zilnic. Deși acestea aveau în jur de 40 de ani, cercetătorii au fost mai interesați de vârsta lor biologică, care reflectă starea celulelor și a țesuturilor și poate fi influențată de factori genetici și de stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.

Dieta mediteraneană, de ajutor în combaterea îmbătrânirii

Studiul a evidențiat faptul că o alimentație sănătoasă, în special o dietă mediteraneană bogată în legume, fructe, cereale integrale, grăsimi sănătoase, nuci și semințe, este asociată cu o vârstă biologică mai scăzută. Cu toate acestea, consumul de zahăr adăugat, chiar și în cadrul unei diete sănătoase, a fost legat de o îmbătrânire accelerată a celulelor.

„Știam deja că nivelurile ridicate de zahăr adăugat sunt legate de o sănătate metabolică deteriorată și de apariția timpurie a bolilor. Acum, știm că îmbătrânirea biologică accelerată stă la baza acestei relații, limitând longevitatea sănătoasă,” a declarat Elissa Epel, co-autoare a studiului și profesoară la UCSF.

Cercetătorii au mai descoperit că eliminarea a 10 grame de zahăr adăugat din dieta zilnică poate reduce vârsta biologică cu 2,4 luni pe parcursul timpului. Nivelurile ridicate de zahăr în sânge pot deteriora celulele și pot duce la inflamații cronice, care sunt asociate cu boli grave precum bolile de inimă, diabetul, bolile de ficat și cancerul.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea de a limita consumul de zahăr adăugat pentru a sprijini o îmbătrânire sănătoasă și pentru a preveni apariția bolilor cronice.

Studiul a fost publicat luni în JAMA Network Open și oferă noi perspective asupra importanței controlului consumului de zahăr în menținerea sănătății pe termen lung.

Sursă – https://nypost.com/2024/07/29/lifestyle/cut-sugar-from-your-diet-to-lower-your-biological-age-study/

Sursă foto – LightFieldStudios / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”