Într-o eră în care toți suntem din ce în ce mai atenți la alimentația noastră, Dragoș Pătraru, cunoscutul jurnalist și prezentator de televiziune, a venit cu o recomandare clară privind uleiul folosit pentru cartofii prăjiți. După ce a analizat mai multe tipuri de uleiuri disponibile pe piața din România, Pătraru a ajuns la concluzia că singurul ulei sănătos pentru prăjeli este cel de rapiță.
Dragoș Pătraru nu exclude uleiul de măsline din alimentația sănătoasă, dimpotrivă, îl consideră un aliat important al unei diete echilibrate. Acesta este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți, fiind ideal pentru salate și gătit la temperaturi mai mici, însă nu este recomandat pentru prăjituri sau prăjeli la temperaturi mari.
De ce? Uleiul de măsline are un punct de fumegare mai scăzut, adică se descompune mai ușor atunci când este supus la temperaturi mari. Acest proces poate duce la formarea unor substanțe nocive pentru organism, iar nutrienții benefici ai uleiului de măsline se pierd atunci când este utilizat pentru prăjit. Așadar, deși este perfect pentru preparatele care nu necesită temperaturi ridicate, uleiul de măsline nu este recomandat pentru prăjelile adânci, cum ar fi cartofii prăjiți.
Așadar, ce să folosim pentru a prăji cartofii într-un mod sănătos? Conform lui Dragoș Pătraru, uleiul de rapiță este singura opțiune care combină siguranța la temperaturi înalte cu proprietăți nutritive benefice.
Uleiul de rapiță este bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, iar punctul său de fumegare este mult mai ridicat comparativ cu cel al uleiului de măsline. Asta înseamnă că nu se descompune la temperaturi mari, cum ar fi cele necesare pentru prăjirea cartofilor, și nu formează substanțe toxice.
În plus, uleiul de rapiță conține omega-3, un tip de grăsime esențială pentru sănătatea inimii și a creierului, ceea ce îl face o alegere excelentă atunci când vine vorba de gătit la temperaturi înalte.
Citește și: Mâncați crenvurști din comerț? Dragoș Pătraru a aflat care sunt cei mai sănătoși