Ca tot ne aflam in plina
primavara, e momentul sa schimbam meniul. Sa dam deoparte, asadar,
mancarea fada si sa ne umplem farfuriile de culori cat mai aprinse.
Pentru ca, spun expertii, cu cat sunt mai colorate alimentele, cu
atat sunt mai hranitoare!
Vorbim, desigur, despre fructe si legume, nu despre mancarea in
care s-au adaugat coloranti artificiali! Cu cat sunt mai multe
culori in farfurie, cu atat mai mare va fi paleta de nutrienti,
vitamine si beneficii pentru sanatate. In plus, vegetalele colorate
au o cantitate scazuta de calorii si un continut mare de fibre. Acestea din urma
imbunatatesc tranzitul intestinal, taie foamea si ajuta la slabit.
Pe langa beneficiile pe care le aduc siluetei, „curcubeiele” din
farfurie mai au un avantaj: cantitatea mare de antioxidanti.
Afinele, de exemplu, sunt
campioane. Contin flavonoizi (pigmenti ce, printre altele,
protejeaza organismul impotriva infectiilor si ajuta la vindecarea
tesuturilor), antocianina (care, in combinatie cu vitaminele C si
A, imbunatateste acuitatea vizuala si circulatia vizuala la nivelul
ochilor si sistemului nervos). Fructele de padure, kiwi,
portocalele, rosiile, ceapa rosie, morcovii, sfecla rosie
– iata cateva dintre alimentele care nu ar trebui sa-ti lipseasca
din farfurie!
Citeste si: 10 plante „dinamita” pentru sanatatea
ta!