Asa suntem noi romanii, facem ce facem si tot in jurul unei mese copioase ne adunam si mancam din bunatati pana cand incepem sa ne plangem de mila cand pocneste fermoarul de la pantalonii preferati. Mai ales cand erau” acei pantaloni”, care te faceau sa pari mai slaba…
Sarbatorile Pascale au venit si anul acesta cu specialitati, la fel de grele si hipercalorice, fripturi, droburi, pasca, oua si cozonac, dand multa bataie de cap veziculei biliare si fratelui ei mai mare, ficatul.
Pentru fetele cu vointa multa, care nu uita ca trebuie sa ramana fruomase si santoase, masa de Paste constituie un bun prilej de alege de pe masa imbelsugata doar verdeturile, ouale, gustarile sanatoase, insa majoritatea se lasa prada tentatiilor, cum sunt drobul,mielul, stufatul, pasca cu branza si alte bombe calorice.
Dar sa lasam traditiile nesanatoase, sa ramanem cu amintirea placuta a reuniunii de familie si sa trecem la treaba. Primavara constituie cel mai bun moment pentru a reincepe lupta pentru silueta de invidiat si un pas urias pentru santatea si frumusetea ce vin din interior.
Eu cand spun dieta de primavara imi vin in minte culori- verde, rosu, portocaliu. Multa energie si vitamine , lichide, plimbari si sport in aer liber. Pentru ca pielea noastra are totusi nevoie de putina grasime animala si mai ales daca esti obisnuita sa consumi multe proteine si grasimi, poti pastra lactatele cu putina grasime (in jur de 1,5%) si 2-3 oua pe saptamana, preferabil dimineata, daca nu, la pranz – in salata.
La baza unei diete lacto-vegetariene stau pe langa lactatele slabe (iaurt, lapte batut, sana, kefir) – supele si ciorbele din legume, salatele verzi, fructele, legumele, cereale integrale, ciuperci, seminte si nuci. Trebuie pentru inceput sa eviti cartofii fierti, morcovii, cartofii dulci, orezul, pastele si in general carbohidratii bogati in amidon si glucoza.
Ele vor fi reintroduse in dieta dupa o saptaman, in cantitati mici si asociate de preferabil cu legume proaspete. De asemenea, lactatele trebuie sa fie fermentate – evita laptele dulce si branza telemea grasa,inlocuindu-le daca simti nevoia de ceva mai consistent, urda sau branzica de casa(cottage) sub 5 % grasime.
Pentru gust puteti adauga ceapa verde sau chivas, frunze lungi si subtiri cu gust foarte delicat de ceapa.
Micul dejun
Ceai verde neindulcit, cu lamaie.
Un ou amestecat cu o cutiuta de branzica de casa, 6 fire de chivas maruntite, un sfert de ardei gras taiat cubulete
O felie de paine graham.
Sau
Un bol mediu de cereale musli neindulcite- decat prin adaos de cateva fructe confiate,
cu lapte batut sau sana.
Pranz
O ciorba mare de loboda, cu bucatele de telina,ceapa, pastarnac si dovlecei.
O salata mare iceberg, frunze de salvie, ceapa verde, ridichi, bucati crude de dovlecel (fara seminte), masline, menta proaspata, cu bucati de urda sau cas slab dulce, un ou tare, o lingurita de ulei de masline, o lingurita otet balsamic.
Sau
Legume la cuptor cu sos de curry ( se folosesc telina, vinete, dovlecei, ciuperci, ceapa verde, ardei gras, conopida)
Un bol mic de asortiment de fructe proaspete, taiate felii sau cubulete (mere, pere, cirese,capsune) sau mere la cuptor.
Cina
Supa crema de ciuperci si telina, facuta in casa, fara adaos de amidon sau sare, ci doar piper, putin cimbru, oregano.
O telina mare fiarta, taiata cubulete, stropita cuo lingurita de ulei, oregano si piper.
Un pahar mare de sana sau lapte batut.
Intre mese se poate bea cate un pahar de suc natural din fructe preparate la storcator sau de la companii care garanteaza ca nu exista adaos de zahar.
Sucul de telina se prepara din radacina de telina rasa sau din frunze de telina in amestec cu mere rase, castraveti si morcovi rasi. Cura de slabire cu suc de telina consta in 100 g de suc luat dimineata timp de 20 de zile. In timpul acestei cure de slabire este indicat sa se consume cat mai multe salate din fructe si legume. Telina este un aliment remediu, dar nu va ofera cantitatea de fier si calciu de care aveti nevoie in fiecare zi.
1. Respecta cele 3 mese echilibrate pe zi, pentru a asigura o hidratare dar si o glicemie constante si nu va limitati la o singura masa pe zi. Organismul isi va face stocuri, iar caloriile vor ramane neconsumate, mai ales daca lasati masa pe sfarsitul zilei.
2. Construieste-ti asteptari realiste – si nu te amagi ca poti scapa intr-o luna de kilogramele in plus adunate intr-un an. Deis uneori este posibil si acest lucru, homeostazia organismului va face in asa fel incat sa revii foarte repede dupa incetarea curei la kilogramele de dinainte, itrucat organismul tau asa se obisnuise.
3. Nu te baza doar pe medicamente sau ceaiuri in dieta, ci considera-le doar un bonus, un aliat in demersul tau. Mai ales ca din pacatem, dupa ce renunti la cele care iti scad pofta de mancare , kilogramele pot reveni la loc daca nu ai deprins si un nou stil alimentar.
4. Completeaza dieta cu exercitii fizice sustinute, fitness, dans, gimnastica aerobica, jogging-ul contribuie substantial la eliminarea kilogramelor in plus.
5. Incearca sa iti iei un partener de slabit – prietena cea mai buna sau prietenul tau, mama, o vecina. In felul acesta afli trucuri noi, capeti incredere si o motivatie in plus. Daca nu ai asa ceva prin preajma, pastreaza legatura cu una din pacientele intalnite la medicul nutritionist.