Dezvolta-ti masa musculara!
Daca masa ta musculara va fi mai mare, organismul va consuma mai multe calorii pentru a intretine aceasta masa. In fiecare zi, organismul tau va arde cu 100 de calorii in plus daca ai o masa musculara cu aproximativ doua kilograme mai mare.
Arde grasimile!
Mareste numarul caloriilor pe care le arzi in urma efectuarii exercitiilor fizice. Poti face cateva reprize de exercitii intense combinate cu altele mai lente. Alterneaza trei minute de exercitii de intensitate medie cu 30 de secunde de activitate intensa. Aceasta procedura va determina o crestere de 100 pana la 200 de calorii arse.
Somnul este mai important decat crezi!
Daca nu dormi atat cat trebuie metabolismul tau poate avea de suferit. Lipsa somnului poate determina o scadere a intensitatii metabolismului. In timp ce te odihnesti, organismul tau consuma caloriile necesare pentru sustinerea functiilor vitale – respiratia, circulatia sanguina, refacerea tesuturilor bolnave, etc. Organismul tau consuma aproximativ 60% – 70% din totalul de calorii consumate intreaga zi numai pentru mentinerea functiilor vitale, iar lipsa somnului poate reduce mult acest proces, “blocand” pierderea kilogramelor in plus.
Mananca des!
Este recomandat sa mananci o data la 2 – 3 ore. De fiecare data cand mananci, iti stimulezi metabolismul pentru o scurta perioada de timp. Deci cu cat mananci mai des, cu atat mai mult iti ajuti metabolismul sa se intensifice. Mancand din 2 – 3 ore iti hranesti masa musculara si determini arderea grasimilor. Daca mananci des, organismul tau este asigurat ca nu va fi lipsit de hrana. In cazul in care sari peste micul dejun, mananci ceva la pranz si foarte putin la cina, in organismul tau se declanseaza un sistem de aparare care transforma caloriile pe care le primeste in grasime. Astfel organismul isi asigura resurse pentru cazul in care vei sari si peste masa urmatoare. Este sistemul sau aparare impotriva lipsei de hrana. Studiile au aratat ca cei care mananca des au un metabolism mai accelerat decat cei care au doar doua sau trei mese pe zi.
Mananca ce trebuie!
A manca des nu inseamna a manca orice, numai sa mananci. Evita gustarile nesanatoase, cum sunt dulciurile sau prajelile. Alege legumele si fructele, sursele sanatoase de proteine precum ouale, carnea de pui sau nucile. Alimentele care iti stimuleaza cel mai mult metabolismul sunt cele bogate in fibre, in special legumele si cerealele integrale. Fibrele sunt carbohidrati nedigerabili pe care organismul se straduieste sa le digere oricum si astfel consuma energie si determina cresterea metabolismului. In afara de asta, legumele sunt bogate in nutrienti si sarace in calorii.
Adevarul despre stimulente
Acele alimente si bauturi pe care le consumam si despre care se stie ca au efect de accelerare a metabolismului, nu au totusi un efect asupra scaderii in greutate. Ceaiul verde, cafeaua sau condimentele iuti despre care se spune ca sunt adevarati combustibili pentru metabolism, nu au de fapt un efect direct asupra pierderii kilogramelor in plus. Acestea accentueaza activitatea metabolismului, dar nu atat de mult incat sa determine o scadere in greutate.
Mananca peste!
Acizii grasi de tipul omega 3 care se gasesc in uleiul de peste, au capacitatea de a stimula foarte mult metabolismul, ajungand pana la 400 de calorii consumate intr-o zi. Uleiul de peste ajuta la cresterea nivelului de enzime care ard grasimile si scade nivelul de enzime care determina asimilarea grasimilor in organism. Daca nu iti place pestele, poti lua capsule cu ulei de peste. Cel mai bine este sa ceri sfatul medicului sau farmacistului inainte de a lua aceste capsule.
Mentine temperatura adecvata!
Studiile au aratat ca stilul de viata modern poate avea efecte directe asupra greutatii. Pentru a pastra o temperatura optima atunci cand este prea cald sau prea frig, corpul tau cosuma o anumita cantitate de calorii. Dar daca vara ne racorim cu ajutorul aerului conditionat si iarna ne incalzim mai mult decat este nevoie, organismul nu mai depune nici un fel de efort pentru a-si mentine temperatura adecvata. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la conditiile de viata confortabile, ci doar ca trebuie sa le mai reduci putin astfel incat sa-ti pui metabolismul la treaba.
Exercitiile fizice
Nu sta niciodata jos atunci cand poti sta in picioare si nu lua autobuzul atunci cand poti merge pe jos. Cele mai banale activitati fizice pe care le evitam sunt mai importante decat ne-am imaginat. O plimbare pe jos de cateva minute poate avea efecte extraordinare asupra metabolismului. Sedentarismul este cel mai mare inamic al intensificarii metabolismului.
Articol exclusiv online