Slăbirea este subiectul câtorva dintre scrisorile cititoarelor noastre care vor să elimine kilogramele în plus, cu orice preţ. Pe de altă parte, o mamă îngrijorată ne cere sfatul pentru fiica ei diagnosticată cu anemie. Oana le răspunde.
Vreau să slăbesc!
„Am născut de 2 ori până acum, cel mic are 4 luni şi nu îl mai alăptez. Aş vrea să ştiu cum pot slăbi în special în zona abdomenului. Menţionez, că am 161 cm şi 68 kg. Vă mulţumesc anticipat.”
Să îţi trăiască! Cu siguranţă că îţi vei reveni la greutatea şi silueta de dinainte cu voinţă, prin adoptarea unei diete sănătoase şi practicarea de exerciţii fizice moderate, cât mai frecvent. În scurt timp, metabolismul tău îşi va relua rata catabolică de dinainte de sarcină, dar trebuie ajutat cu dieta normocalorică şi sport.
Pot să slăbesc având mai multe boli?
„Am 52 de ani şi sunt diabetică, am gastrită, tiroidită autoimună, sunt cardiacă şi bila este scoasă de 3 ani. M-am îngrăşat mult în ultimii 6 ani. Înălţimea mea este 1,64 m şi o greutate de 85 kg. Sunt sedentară prin natura serviciului, dar nici nu mă omor după sport deoarece îmi creşte tensiunea arterială imediat. Vă rog să-mi daţi un regim cu care să slăbesc. Vă mulţumesc anticipat.”
În cazul dvs., având atât de multe patologii asociate, dieta trebuie recomandată obligatoriu de către medicul specializat în boli metabolice, care vă tratează de altfel şi diabetul. Mă mir că nu v-a făcut până acum anumite recomandări în acest sens, întrucât prima măsură în cazul unui pacient cu diabet sunt cele dietetice, care ajută ca boala să nu evolueze şi stopează sau previn complicaţiile.
Cum tratăm anemia?
„Am o fată de 20 de ani şi a fost detectată de către medicul pediatru ca fiind anemică. Ce alimente sunt de folos pentru combaterea anemiei. Există suplimente alimentare specifice anemiei? Ce riscă dacă nu este tratată. Ea tocmai a terminat liceul şi a fost foarte stresată din cauza examenelor. Ar putea fi şi stresul o cauză a anemiei? Mulţumesc frumos.”
Depinde de tipul de anemie şi în orice caz şi orice situaţie, trebuie identificată cauza anemiei. Dacă vorbim de anemie feriprivă cauzele pot fi: sângerări oculte, gastrice, hemoroidale, menstre prea abundente, sângerări în afara menstruaţiei lunare, infecţii parazitare, medicamente care interferează cu absorbţia de fier, ori o dietă exclusiv vegetariană sau orice dietă dezechilibrată, cu aport inadecvat de fier.
Suplimentele de fier şi acid folic se recomandă doar de către medic şi valorile sunt monitorizate periodic pentru că o administrare à la longue poate cauza constipaţie. Alimentele bogate în fier sunt: carnea roşie, organele (ficat, pipote etc.), dar şi unele lactate, iar dintre vegetale, germenii şi cerealele integrale, salate verzi, seminţe.
Vitamina C ajută absorbţia de fier în organism şi de multe ori se administrează suplimentele de fier cu vitamina C. Absorbţia fierului din vegetale este mai eficientă dacă în timpul meselor combinăm legumele cu carnea.
Citeşte şi: Tăiaţi calorii? Adăugaţi sport!
Alimente care ne ajută să ardem grăsimea de pe abdomen
Boala celiaca, confundata adesea cu anemia