Cea mai sănătoasă legumă din lume, dacă este congelată. Îi cresc proprietățile nutritive

Spanacul se află pe locul 45 în clasamentul valorii nutriționale atunci când este proaspăt. Cum se schimbă când e congelat.
  • Publicat:
Cea mai sănătoasă legumă din lume, dacă este congelată. Îi cresc proprietățile nutritive
Cea mai sănătoasă legumă din lume, dacă este congelată. Îi cresc proprietățile nutritive

Deși majoritatea legumelor sunt cel mai bine consumate proaspete sau gătite, există una care devine chiar mai nutritivă atunci când este congelată. Spanacul, un ingredient comun în preparatele de la micul dejun, prânz sau cină, se află pe locul 45 în clasamentul valorii nutriționale atunci când este proaspăt.

Însă, odată congelat, această frunză verde populară își dublează aproape scorul nutrițional, urcând până pe locul 24. Clasamentul a fost realizat de BBC, care a alcătuit o listă a celor mai sănătoase alimente din lume, notate pe o scară de la 1 la 100.

De ce este mai sănătos spanacul congelat?

Spanacul este o bază clasică pentru salate, bogat în magneziu, folat, vitamina A, beta-caroten și zeaxantină. Surprinzător, procesul de congelare ajută la conservarea acestor nutrienți, ceea ce îl face mai nutritiv decât varianta proaspătă, conform BBC. Potrivit Surrey Live, acest aliment congelat are un scor nutrițional de 64, față de 59 în cazul celui proaspăt. Este bogat în vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui, dar și în vitamina A, care susține vederea și sistemul imunitar.

De asemenea, spanacul oferă fier, necesar pentru producerea globulelor roșii, magneziu, care sprijină funcțiile musculare și nervoase, și calciu, vital pentru oase puternice. Motivul pentru care spanacul congelat este mai sănătos ține de păstrarea nutrienților.

După recoltare, leguma este congelată rapid, ceea ce „blochează” substanțele nutritive. În schimb, spanacul proaspăt poate pierde o parte semnificativă din nutrienți în timpul transportului și depozitării. Un studiu realizat la Pennsylvania State University a arătat că spanacul proaspăt își poate pierde până la 75% din vitamina C într-o săptămână.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult