Roșiile cu vârful țuguiat reprezintă un potențial pericol pentru sănătate, potrivit experților. Aceștia avertizează că deși fermierii afirmă că această formă este specifică unui anumit soi, ar putea fi un semn al unor probleme.
Specialiștii explică faptul că vârful țuguiat poate fi rezultatul utilizării unor substanțe chimice care opresc dezvoltarea normală a fructului și accelerează procesul de coacere. Astfel, ceea ce pare a fi o caracteristică inofensivă, poate indica prezența unor practici agricole nesănătoase.
„Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic, este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar, trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, citat de rtv.ro.
Experții avertizează că numeroase soiuri de roșii sunt cultivate în sere sau grădini de legumicultori care utilizează substanțe periculoase pentru a accelera coacerea. Substanțe precum Ethrel sau 2,4-D, care au fost interzise în trecut din cauza utilizării lor excesive, sunt încă folosite pentru a grăbi maturizarea roșiilor.
„Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Aceștia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4-D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor”, spune Vânătoru.
CITEȘTE ȘI: Roșia este fruct sau legumă? Greșeala pe care mulți români o fac