Specialistul raw vegan Ligia Pop vorbeşte despre alimentaţia sa din timpul sarcinii

De-a lungul timpului aţi citit în revista Ce se întâmplă, doctore? sau şi pe csid.ro informaţii despre hrana vegetală fără foc. Unul dintre promotorii acestui stil de alimentaţie în România, Ligia Pop este însărcinată. Am discutat despre alimentaţia sa din această perioadă.
  • Publicat:
Specialistul raw vegan Ligia Pop vorbeşte despre alimentaţia sa din timpul sarcinii

De-a lungul timpului aţi citit în revista Ce se întâmplă, doctore? sau şi pe csid.ro informaţii despre hrana vegetală fără foc. Unul dintre promotorii acestui stil de alimentaţie în România, Ligia Pop este însărcinată. Am discutat despre alimentaţia sa din această perioadă.


CSÎD: Cum te simţi acum, în timpul sarcinii? 
Ligia Pop: Mă simt superb şi parcă din ce în ce mai bine. La începutul sarcinii am avut momente nu neapărat de greţuri, ci un disconfort digestiv pe care eu le-am translatat mai târziu ca pe nişte slabe arsuri la stomac. 

CSÎD: Care este alimentaţia ta acum? Ai introdus şi alte alimente decât cele din mod obişnuit?
Ligia Pop: Alimentaţia mea a fost întotdeauna bogată într-un procent mai mare de crudităţi, preparate delicios şi arătos şi pe parcursul sarcinii corpul mi-a făcut o surpriză foarte mare. Şi-a dorit crudităţi în stare pură, neprocesate în vreun fel şi asta în locul sucurilor de legume, preparatelor sărate şi dulciurilor raw pe care le pregăteam în mod obişnuit.

Ca şi până acum, am păstrat şi un procent de mâncare gătită uşor, la cuptor, abur sau la slow cooker. Procentul între cele două a oscilat de la o zi la zi, adică au fost momente când beam doar apă, când mâncam foarte puţine legume sau fructe şi zile când am avut 1-2 mese pe zi combinate. Am o poftă nebună de fructe dulci-acrişoare, ceea ce este puţin ciudat pentru mine care înainte încercam să menţin un echilibru între toate şi mă străduiam să optez mai mult pentru rădăcinoase, frunze şi multe legume colorate care sincer mă atrăgeau mai mult, seminţe, nuci etc. Zilnic am mâncat la cină câte o rodie, care simţeam că mă energizează şi îmi răcoreşte parcă ziua. 


CSÎD: Şi cum te descurci cu procurarea hranei, acum în sezonul rece?
Ligia Pop: Mai ales din noiembrie şi de când a început frigul, nu-mi lipsesc în nici o zi vlăstarii diverşi care se pot găsi în orice supermarket, precum cei de floarea-soarelui, mazăre, trifoi, lucernă, schinduf, usturoi, ceapă roşie, varză roşie etc. Sincer, nu ştiu ce m-aş face fără aceste „bombe nutriţionale” despre care ştim că sunt de 30 de ori mai bogate în nutrienţi decât plantele mature şi conţin proteine, minerale şi vitamine atât de benefice în sarcină. 

Îmi plac de asemenea, seminţele de chia, care sunt ideale în sarcină şi alăptare şi sunt preferatele mele în locul suplimentelor recomandate în sarcină. Fac din ele budinci cu lapte de migdale sau susan sau vestitele „icre” din seminţe care sunt identice la gust cu icrele reale.

Despre chia ştim că au un conţinut de 5 ori mai mare de calciu decât laptele, conţin de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 2 ori mai multe proteine decât orice fel de fasole, sămânţă sau cereală. Sunt o sursă completă de proteine, având toţi amino-acizii esenţiali, care sunt prezenţi într-o formă extrem de uşor de digerat. Conţin mai multă Omega 3 (atât de necesară în sarcină), decât seminţele de in şi nu se râncezesc şi au mai mult potasiu decât bananele.

Pe lângă toate acestea sunt o sursă excelentă de energie, ajută corpul să îşi susţină şi să îşi reconstruiască muşchii în timpul exerciţiului fizic, în timpul sarcinii dar şi după naştere, deoarece ajută la regenerarea membranei, cresc lactaţia şi reprezintă o sursă compactă de nutrienţi pentru copiii de orice vârstă. Pe lângă toate, în special în sarcină consumul de seminţe de chia ajută la echilibrarea zahărului din sânge. 


CSÎD: Cum arată meniul dintr-o zi obişnuită? 
Ligia Pop: Haideţi să luăm un meniu combinat, din zilele când consum şi gătit. Mic-dejun: budincă de chia cu lapte de migdale este foarte săţios şi extrem de energizant.   
La prânz, aleg ca aperitiv, nişte icre din seminţe de chia, sunt identice la gust cu icrele din peşte.

Mai aleg, morcovi felii şi broccoli la abur cu multă zeamă de lămâie, alături de orez basmati integral făcut în slow cooker doar cu apă, sare şi puţin ulei. Lângă se poate consuma o salată din vlăstari combinată cu alte legume proaspete sau murate. Sau o ciorbă de „burtă” vegetală, raw sau gătită. 

Cina este de obicei bogată în fructe, adică 1-2 kg de mandarine sau portocale ori 1-2 banane sau preferatele mele, 1-2 rodii atât de bogate în vitamine şi antioxidanţi. Şi dacă în mijlocul zilei îmi este poftă de o ciocolată, poftă populară şi pronunţată printre femei însărcinate, pot să-mi fac o ciocolată raw sau un tort cu ciocolată şi mentă. 


CSÎD: Aţi amenajat camera copilui?
Ligia Pop: Copilul va dormi cu noi în aceeaşi cameră, într-un pătuţ ataşat de pat, asta fiindcă în ultimii ani ne-am documentat profund pe această tema şi considerăm că este important ca bebeluşul să fie cât mai aproape de persoana în care s-a dezvoltat în cele 9 luni de zile, trebuie să îi audă respiraţia, bătăile inimii, să o simtă aproape – fiindcă în felul acesta va fi mai puţin stresat de noile împrejurări şi de mediu şi va avea posibilitatea să se lege şi mai puternic de fiinţa care o iubeşte atât de mult pe acest pământ.

E o întreagă poveste şi vom ajunge să povestim pe larg tot ce ţine de plânsul copilului, de reacţiile lui şi stresul prin care trece în primele luni de viaţă, de acomodare la lumea nouă etc. 


CSÎD: Ai hotărât ce fel de alimentaţie va avea copilul?

Ligia Pop: Copilul va avea o alimentaţie vegetariană cu un procent ridicat de raw food, cel puţin până la vârsta când va putea decide personal ce alimentaţiesă i se potriveşte. 

CSÎD: De unde ai atât de multă energie zi de zi pentru conferinţe, emisiuni, lansări, reţete noi, lucrul la o nouă carte, viaţa de familie?
Ligia Pop: Marea majoritate a femeilor însărcinate într-adevăr sunt mai mereu obosite şi cu foarte puţină energie, însă eu mă simt mai specială, adică sunt plină de energie toata ziua şi doar spre seară simt cum aceasta se epuizează treptat.

Cred că se datorează mişcării, alimentaţiei şi a stării de spirit. Sarcina nu o concep ca pe o corvoadă, ca pe o perioadă în care vreau să fiu compătimită de alţii punând accent mereu în discuţii pe lucrurile negative ale sarcinii, ci ca pe o perioadă frumoasă în care pun accent pe schimbările frumoase prin care trece corpul şi bebeluşul meu.

Bebeluşul îmi transmite foarte multă energie, bucurie şi putere să mă implic în multe proiecte şi mă motivează să şi lucrez la noua carte în care voi povesti tot ce mi s-a întâmplat în sarcină şi abordarea nouă şi naturală la posibilele probleme sau schimbări ce intervin în viaţa oricărei mămici însărcinate care este preocupată de un stil de viaţă sănătos şi liniştit. 

CSÎD: În cazul în care nu ai putea alăpta, ce alternative ar fi pentru hrana bebeluşului?
Ligia Pop: Nici nu mă gândesc să nu alăptez şi chiar dacă poate nu voi reuşi din prima, voi încerca până voi reuşi. De obicei mămicile renunţă foarte uşor fiindcă ori au impresia că nu pot face faţă, ori nu au lapte suficient din cauza traumei naşterii sau din cauza oboselii acumulate. 

Să nu uităm că atunci când un bebe se naşte, stomacul lui este foarte mic, deci oricât de puţin i-am da bebeluşului tot suficient este. Există nişte comprimate 100% naturale şi vegane care pornesc lactaţia în 24h, aşa că eu voi apela la toate opţiunile dacă nu voi avea însă nu cred că va fi necesar.

A avea suficient lapte este o „setare” care se poate face înainte în mintea mamei. Important e să-şi dorească foarte mult să alăpteze şi se va întâmpla. Mămicile vegane în caz de urgenţă apelează în general la variante de lapte vegetal, dar nu de soia. Sunt formule speciale din fructe, seminţe, nuci, cereale, cânepă, orez, migdale, ovăz, caju, cocos, curmale.

 
CSÎD: Ce spun doctorii pe care îi consulţi despre stilul tău de viaţă? De când eşti însărcinată ai primit recomandări de la medici care ar contraveni stilului de viaţă raw vegan?
Ligia Pop: Păreri împărţite vor fi întotdeauna, însă eu am apelat întotdeauna la oameni de ştiinţă, medici, nutritionişti şi oameni specializaţi cu care sunt pe aceeaşi undă şi care întotdeauna m-au încurajat în drumul meu, în special când ajungeau singuri la concluzia că, corpul meu este sănătos şi că analizele sunt tot timpul foarte bune. 

Atât timp cât există echilibru, totul este bine, iar carenţele intervin atât la raw vegani, vegani, vegetarieni şi consumatori de produse animale care au o alimentaţie plicitisitoare şi bazată doar pe o paletă limitată de ingrediente. Informaţia şi educarea continuă sunt sfinte, indiferent ce alimentaţie urmăm, fiindcă va fi spre binele sănătăţii noastre. 

 
Foto: Mihai Dăscălescu
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”