La debutul toamnei, tot mai multe persoane se plâng că nu se simt bine. De vină sunt şi temperaturile scăzute, şi ziua mai scurtă, dar şi terminarea vacanţei.
Ei bine, zilele ploioase se pot îndulci dacă beţi must. Licoarea din struguri energizează organismul. În cele ce urmează vă prezentăm o pledoarie pentru must, dar şi 3 reţete cu struguri.
Vă amintiţi că în copilărie supărarea că s-a terminat vacanţa de vară, se anula la culesul la vie şi la zdrobitul mustului. Seva strugurilor încă încărcată de razele soarelui răcoreşte şi alină setea, foamea, dar şi pofta de dulce. Mustul stimulează imunitatea organismului şi conţine vitaminele A, B 1, B2, minerale.
De asemenea, este recomandat şi celor ce prezintă stări de apatie, celor de suferă de retenţie de apă. De asemenea, stimulează sistemul nervos. Mustul se foloseşte şi ca adjuvant sau tratament pentru tulburări de nutriţie, tulburări ale ficatului, stări alergice, bolile căior respiratorii (laringite cronice şi tuberculoase), anemie, rahitism, astenie. Ce presupune o cură cu must? În prima zi se bea înainte de masă un pahar de must, apoi a doua zi, două, cantitatea se măreşte cu un pahar pe zi până se ajunge la un litru jumătate.
Dacă v-aţi alăturat de clasicul mic dejun format din omletă, bacon şi legume, puteţi profita de această perioadă a anului, iar prima masă a zilei să constea în 4 struguraşi zdrobiţi cu blenderul. Este ideal să consumaţi şi coaja strugurilor – este plină de vitamine. Veţi constata că o cană vă va ţine de foame până la ora pânzului. Dacă aveţi la îndemână puteţi pune în blender şi câţiva sâmburi de nuci.
Cine se află pe lungul şi încă nebătătoritul drum al tinereţii fără bătrâneţe, cu siguranţă a auzit şi probabil a şi încercat cosmeticele cu resveratrol – puternicul antioxidant cu efecte anti-aging prezent în strugurii negri. Aşadar, o cură cu must din struguri roşii ajută la păstrarea sănătăţii celulare, vitaminizează şi mineralizează. De asemenea, puteţi prepara din câteva boabe de struguri roşii zdrobite şi o mască pentru faţă. Se lasă 5 minute şi se clăteşte cu apă.
Chiar dacă mustului i se mai spune: lapte vegetal, elixir al tinereţii etc, licoarea din struguri nu este recomandată oricui – diabeticilor spre exemplu. De asemenea, nu se recomandă celor care au probleme cu stomacul – conţinutul bogat în tanin al mustului irită mucoasa intestinală. A se lua în calcul şi efectul purgativ puternic al mustului.