Suferi de endometrioză? Aceste alimente îți pot accentua simptomele!

Endometrioza nu are încă un tratament curativ, însă evitarea anumitor alimente și băuturi poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Publicat:
Suferi de endometrioză? Aceste alimente îți pot accentua simptomele!

Simptomele cauzate de endometrioză includ crampe severe, menstruații abundente, balonare extremă și dureri la mișcările intestinului sau la urinare. Deși nu există un tratament curativ pentru această afecțiune, anumite alimente și băuturi pot agrava simptomele. Iată ce ar trebui să eviți pentru a-ți ameliora starea.

Ce este endometrioza?

„Endometrioza este o afecțiune inflamatorie complexă în care țesuturi similare cu endometrul se dezvoltă în afara uterului, provocând inflamație, cicatrizare și aderențe în regiunea pelvină,” a explicat Jessica Horwitz, asistent medical certificat și ofițer clinic șef la Tia, o clinică națională de sănătate pentru femei.

Deși modificările dietei nu vor elimina endometrioza, evitarea anumitor alimente poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor, cu anumite precauții.

„În ceea ce privește dieta, nu există o abordare universală,” a declarat Dr. Daniel Ginn, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Universitatea din California, Los Angeles. „Simptomele unora dintre pacienți sunt exacerbate de alimente foarte specifice, dezvăluind intoleranțe alimentare izolate care duc la creșterea inflamației intestinale — lactoza și glutenul sunt exemple bune, deoarece acestea agravează sever simptomele la unii oameni și nu au niciun impact asupra altora.”

Alimente de evitat în endometrioză

1. Alimente cu conținut ridicat de FODMAP

FODMAP este un acronim pentru oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli. Acest termen se referă la carbohidrați și zaharuri care pot fi dificil de digerat. Acestea includ fructe precum merele și cireșele, legume precum conopida și usturoiul și leguminoasele. Lactatele și glutenul pot fi, de asemenea, alimente cu conținut ridicat de FODMAP.

„Toate aceste cuvinte complicate reprezintă carbohidrați care nu se absorb bine în intestinele persoanelor sensibile la aceste alimente,” a spus Amanda Frankeny, dietetician înregistrat.

„Malabsorbția atrage apă în intestin și poate declanșa balonare, gaze, diaree sau constipație. Dacă un stomac și un intestin sensibil apar împreună cu endometrioza ta, o dietă cu conținut scăzut de FODMAP este adesea recomandată pentru a descoperi ce alimente provoacă probleme de motilitate și dureri de stomac.”

2. Lactoză și gluten

Lactoza și glutenul pot declanșa simptome supărătoare pentru că „endometrioza este o afecțiune inflamatorie sistemică … glutenul, lactatele, lactoza pot exacerba această inflamație și agrava simptomele endometriozei,” a spus Horwitz. Cu toate acestea, cercetările au arătat că mai mult de trei porții de lapte, iaurt, chefir, skyr, brânză sau alte lactate pe zi ar putea fi asociate cu un risc mai scăzut de dezvoltare a endometriozei.

3. Grăsimile trans sunt interzise în endometrioză

Grăsimile trans sunt considerate atât de nesănătoase încât au fost interzise în produsele alimentare din Statele Unite în 2020. Deși interdicția există, alimentele prăjite și produsele care conțin mai puțin de 0,5 grame de grăsimi trans per porție pot fi încă comercializate ca având zero grăsimi trans. Cercetările au arătat că grăsimile trans și zahărul pot crește inflamația și riscul de endometrioză.

4. Carne roșie

Reducerea consumului de carne roșie este adesea considerată benefică pentru sănătatea noastră și pentru planetă. Un studiu din 2018 a constatat că femeile care consumă mai mult de două porții de carne roșie pe zi au un risc cu 56% mai mare de a dezvolta endometrioză.

„De asemenea, știm că endometrioza este o boală determinată de estrogen, așa că încercarea de a minimiza alimentele active în estrogen, cum ar fi carnea roșie, poate fi utilă,” a spus Dr. Gabrielle Whitmore, profesor asistent de OB-GYN la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus.

5. Alcool

Deși știm că alcoolul este dăunător, mai mult de jumătate dintre americani consumă alcool măcar ocazional. Femeile cu endometrioză pot găsi alcoolul deosebit de dificil de suportat, deoarece poate modifica modul în care organismul lor metabolizează estrogenul și poate duce la niveluri mai ridicate ale acestui hormon.

„Consumul de alcool poate deveni o rutină, cauzând inflamație și interacționând cu formarea estrogenului asociată cu simptomele endometriozei,” a spus Frankeny. O meta-analiză din 2012, actualizată acum doi ani, a constatat că cei care au consumat mai puțin de șapte băuturi pe săptămână au avut un risc cu 22% mai mare de a dezvolta endometrioză. Deși legătura dintre cele două nu este foarte puternică, moderarea consumului de alcool are încă numeroase beneficii.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/worst-foods-for-endometriosis_l_663a34e4e4b0ce3aef50d52a

Sursă foto – Maryna_Vagonetochka / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”