Șunca: sănătoasă sau nu? Ce ar trebui să știi înainte de a o consuma

Motivele principale pentru care șunca nu este bună în dietă ține de faptul că este carne roșie și un produs procesat, ambele având efecte negative asupra sănătății.
  • Publicat:
Șunca: sănătoasă sau nu? Ce ar trebui să știi înainte de a o consuma
Foto: shutterstock

De multe ori optăm pentru sandwich-uri cu șuncă, omletă cu șuncă sau să punem șunca la masă ca aperitiv, dar ocazional ne mai trece prin minte întrebarea „Oare este sănătoasă?”. Surprinzător sau nu, răspunsul este nu, iar asta pentru că vorbim de carne roșie procesată. Majoritatea alimentelor procesate conțin sare, nitriți, uneori zahăr, condimente, fosfați și alți compuși folosiți pentru a conserva carnea.

În timp ce acest proces menține aroma cărnii și reduce apariția bacteriilor, totodată schimbă valorile nutriționale. De exemplu, 85g de șuncă fără os și fără grăsime conține 104.4 calorii, 3.72g de grăsime, 16.2g de proteină și mai puțin de 1g de carbohidrați. Aceeași cantitate conține și 966mg de sodiu, care înseamnă peste 42% din necesarul zilnic recomandat.

Putem vorbi și de nutrienți necesari precum 21.3 micrograme de seleniu, care înseamnă 39% din necesarul zilnic recomandat și joacă un rol esențial în reproducere, funcția glandei tiroide și protejarea celulelor de infecții. De asemenea, șunca este o sursă de tiamină (0.42miligrame, adică 35% din necesarul zilnic recomandat), care ajută celulele să transforme carbohidrații în energie.

Motivele principale pentru care șunca nu este bună în dietă ține de faptul că este carne roșie și un produs procesat, ambele având efecte negative asupra sănătății.

De ce nu este bună șunca pentru sănătate?

Crește riscul de apariție a cancerului

Carnea procesată este clasificată de Agenția Internațional de Cercetare a Cancerului (IACR) ca fiind cancerigenă, ceea ce înseamnă că există suficiente dovezi care indică faptul că aceste alimente produc cancer colorectal. Pe de altă parte, IACR clasică carnea roșie ca fiind cancerigenă după ce a fost asociată riscului crescut de cancer colorectal, pancreatic și de prostată.

Există și câteva teorii în acest sens, iar una dintre ele ține de faptul că acest tip de carne, gătită la temperaturi înalte poate produce în ADN substanțe care să ducă la apariția cancerului. Studiile mai sugerează că nitrații și nitriții adăugați în timpul procesului de pregătire formează compuși cancerigeni.

Crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare

Există studii care sugerează că în urma consumului de carne roșie, în special carne procesată, crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. De exemplu, un studiu publicat în 2020 în BMJ, în care au fost analizate dietele a 43.272 bărbați, au asociat riscul de boli coronariene cu consumul de carne roșie sau/și carne procesată. Aceleași rezultate au fost obținute și în rândul femeilor. Un studiu publicat în același an în Jurnalul American Heart Association arată că 105.521 femei aflate la menopauză, care au consumat carne roșie, aveau un risc crescut de deces produs din cauza bolilor cardiovasculare.

O potențială explicație a acestei asocieri: carnea roșie conține grăsimi saturate, care crește nivelul colesterolului LDL (rău), ceea ce se traduce ca un factor de risc pentru bolile de inimă.

Șunca poate crește riscul de apariție a bolilor cronice

Pe lângă cancer și boli cardiovasculare, consumul crescut de carne roșie procesată reprezintă un risc pentru afecțiunile cronice precum:

  • diabet de tip 2
  • boala Crohn
  • demență
  • ficat gras
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult