Superalimente la micul dejun. Cum trebuie să arate prima masă a zilei

Iată ce superalimente să nu-ţi lipsească de pe masă la micul dejun, pentru un stil de viaţă sănătos.
  • Publicat:
Superalimente la micul dejun. Cum trebuie să arate prima masă a zilei
FOTO: profimediaimages.ro / Superalimente la micul dejun. Cum trebuie să arate prima masă a zilei

Cea mai importantă masă a zilei este micul dejun şi nimeni nu ar trebui să sară peste acesta dacă-şi doreşte un stil de viaţă sănătos. Nutriţionistul Gianluca Mech ne vorbeşte despre superalimentele pe care să le consumăm la prima masă a zilei şi care transformă micul dejun într-o sursă extrem de sănătoasă şi plină de nutrienţi.

“Un superaliment este un aliment de origine vegetală cu un conţinut ridicat de antioxidanţi, proteine, omega-3, minerale, fibre sau alţi nutrienţi esenţiali cu efecte benefice dovedite asupra sănătăţii”, explică Gianluca Mech.

Ce să mănânci la micul dejun

Ouă. ”Conţin vitamine şi minerale, în special vitaminele A şi E, care au acţiune antioxidantă, vitamina B1, necesară în transmiterea impulsurilor nervoase, dar şi vitamina D şi fosfor, pentru bunăstarea osteoarticulară. De asemenea, conţin o cantitate optimă de fier. Ouăle consumate la micul dejun ajută la menţinerea pe o perioadă mai îndelungată a senzaţiei de saţietate, iar asta datorită conţinutului de proteine. Gălbenuşul conţine lipide, în special acizi graşi polinesaturaţi omega-6, precum şi luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi cu efect protector asupra ţesuturilor oculare”, explică nutriţionistul.

Goji. ”Aceste fructe sunt bogate în antioxidanţi naturali cu proprietăţi antiinflamatorii, ajută la reducerea colesterolului şi conţin o doză perfectă de vitamina C, care susţine sistemul imunitar”, informează specialistul nutriţionist.

Seminţe de chia. ”Sunt extrem de hrănitoare şi bogate în fibre. Acestea induc senzaţia de saţietate, tranzitul intestinal şi controlul glicemiei. De asemenea, sunt bogate în acizi graşi Omega 3, benefici pentru sistemul cardiovascular”, susţine Gianluca Mech.

Nuci. ”Menţin senzaţia de saţietate şi conţin nutrienţi esenţiali pentru sănătatea sistemului nervos”, explică nutriţionistul.

Ceai verde. ”Conţine cofeină, cu efect tonic şi care ajută la creşterea ratei metabolice. De asemenea, conţine catechine, substanţe antioxidante care protejează creierul, sistemul nervos şi inima”, menţionează specialistul.

Iaurt grecesc. ”Este un iaurt cremos şi mai bogat în proteine decât cel clasic. Spre deosebire de carbohidraţi, proteinele ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate pe o perioadă mai îndelungată, astfel încât nu vei simţi nevoia să ronţăi între mese”, explică nutriţionistul.

Ovăz. ”Conţine beta-glucan, o fibră care ajută la menţinerea colesterolului din sânge la valori normale şi care dă senzaţia de saţietate”, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”