Superalimentul pe care îl consumă marii jucători de fotbal. Îmbunătățește performanța și previne accidentările grație componentelor sale nutriționale

  • Publicat:
Superalimentul pe care îl consumă marii jucători de fotbal. Îmbunătățește performanța și previne accidentările grație componentelor sale nutriționale

Alimentația marilor fotbaliști este esențială, ea având o foarte mare influență asupra performanțelor acestora. Fotbalul este un sport care necesită un amestec de viteză, rezistență, putere, duritate mentală și agilitate cognitivă. Organismul are nevoie de nutrienții potriviți pentru a funcționa la capacitate maximă pe teren.

Superalimentul pe care îl consumă fotbaliștii

Când vorbim de superalimente, ne referim la acele produse care, datorită proprietăților lor extraordinare, oferă o valoare nutritivă ridicată. Chiar și așa, a da o definiție exactă a ceea ce înseamnă acest termen ar fi greșit, deoarece nu există o reglementare în acest sens. Superalimentele sunt de obicei alimente naturale care provin din rădăcini, semințe, fructe și alge care conțin o concentrație mare de nutrienți esențiali, ușor de asimilat și de care sportivii beneficiază chiar dacă le consumă în cantități mici„, notează Mundo Deportivo.

Algele, un superaliment puternic pentru sportivi

Există alimente care îmbunătățesc performanța și previn accidentările grație componentelor nutriționale și, din acest motiv, sportivi precum Leo Mesi sau Cristiano Ronaldo le-au inclus deja în dietele lor. Un exemplu de superaliment e reprezentat de alge, pe care chiar și NASA le-a folosit pentru astronauții săi.

Atacantul de la Real Madrid, Karim Benzema, a fost cel care și-a revoluționat fizicul și performanțele în parte datorită algelor. Timp de patru sezoane, a urmat o dietă minimalistă care i-a permis să slăbească. Mai fit și mai fibros ca niciodată, la 34 de ani, Benzema prezintă o condiție fizică de invidiat. O alimentație extrem de atentă, cu zero toleranță pentru dulciuri și alcool: doar apă alcalină și cinci mese pe zi, bogate în carbohidrați și proteine ​​de calitate, și săracă în grăsimi. Din dieta lui Benzema ies în evidență produse de mare valoare nutritivă, precum microalgele și legumele. Algele conțin de 7 ori mai multe proteine decât un file de vită sau un pește la abur„, mai scriu jurnaliștii sursei citate.

Citește și: Secretul longevității celui mai vârstnic fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil de viață are la 57 de ani

Algele: proprietăți nutriționale

Algele sunt bogate în proteine, vitamine, minerale și fibre alimentare. Dintre minerale, se remarcă înainte de toate concentrația mare de iod, care este considerat esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. Fierul și calciul se găsesc și ele în proporții mari.

Dintre vitaminele prezente în alge se remarcă A, B1, B2, C, D și E. Foarte importantă este spirulina, o microalgă de culoare verde-albăstruie care crește în mediul acvatic. Aceasta favorizează dezvoltarea musculară și combate epuizarea deoarece, datorită cantității mari de vitamine, minerale și acizi grași, îmbunătățește performanța, crește vitalitatea și energia.

Conținutul său ridicat de fier și magneziu îmbunătățește recuperarea, reduce crampele și previne leziunile articulare și musculare.

Alimentația jucătorilor de fotbal înainte şi după meci

Pe durata unui meci de fotbal, jucătorii au o varietate mare de activități sau de acțiuni, de la mers la sprint, schimbări de direcție, sărituri, lovirea mingei.

Frecvența cardiacă este menținută la o medie de 85% din maxim, iar intensitatea medie a efortului este la 70% din VO2max pe toată durata meciului, ceea ce înseamnă un consum energetic de aproximativ 1300-1600 kilocalorii, din care carbohidraţii contribuie cu 60-70% din totalul aportului energetic.

În ziua meciului consumul energetic a fost estimat la aproximativ 3.500 kilocalorii.

Aportul suficient de carbohidrați și fluide reprezintă cele două aspecte principale şi pe durata meciului de fotbal!

Studiile au dovedit beneficii clare în privința performanței atunci când se consumă carbohidrați cu o rată de 30-60 grame pe oră sau atunci când se consumă 60 de grame înaintea fiecărei reprize, de aceea se recomandă consumul a 30-60 de grame de carbohidrați după încălzire și la pauză.

S-a dovedit faptul că aportul optim de carbohidrați îmbunătățește performanțele loviturilor, viteza de dribling și pasele.

Astfel, cu 1-2 ore înainte de meci se poate lua o gustare ușoară care să conțină carbohidrați complecși cu ardere lentă (fructe uscate, mere, porumb, ovăz, nuci, caju, fistic, smochine, avocado, fructe de pădure, semințe de dovleac) pentru un plus de energie.

Exemple:

√ Sandviș (sau wrap) cu pui sau curcan + o salată de legume
√ Paște cu sos (fie pe baza de carne de vită, fie de roșii)
√ Supă + pâine integrală
√ Iaurt și fructe de pădure
√ Banane și migdale

Pot consuma imediat după meci o gustare ușoară, dar bogată în proteine și o masă bogată în proteine imediat ce ajunge acasă.

Exemple:

√ Shake sau baton de proteine

√ Sandviș cu pui/avocado cu legume

√ Burrito de vită cu branză, guacamole și legume

FOTO: PROFIMEDIA

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”