Alimentația la femeile gravide trebuie atent supravegheată chiar înainte de instalarea sarcinii cu cel puțin câteva luni. O dietă echilibrată, care să asigure nutrienții necesari este indicată. La fel și renunțarea la fumat, renunțarea la alcool și slăbirea dacă mama are kilograme în plus deja. Ideal este să se combine sursele de alimente vegetale cu cele animale. Însă preponderent în dieta gravidelor sunt indicate alimentele vegetale, pline de vitamine, fibre, enzime.
Circulau mituri că pentru un bebeluș viguros trebuie ca în sarcină să consumi multe alimente de origine animală bogată în grăsimi. Însă excesele nu sunt recomandate. Chiar și viitoarele mame vegane sau vegetariene pot asigura toți nutrienții necesari prin alimentație pentru buna desfășurare a sarcinii. Conform recomandărilor date de Organizația Mondială a Sănătății, la femeia gravidă raportul de proteine din meniul zilnic trebuie să fie de 6 % iar la femeile care alăptează de 7%.
Cea mai cunoscută sursă de proteine de la animale este carnea. La gradive, se recomandă carnea bine preparată termic. Nu se recomandă alimente conservate prin afumat, sărat. Carne fiartă, carne la cuptor, carne la abur. Se recomandă carne macră. Ouă – ouăle se aleg din surse sigure, provenite de la găini crescute în aer liber, proaspete și păstrate la rece. Pentru mai multă siguranță ouăle se fierb tari și nu se recomandă de exemplu, ouă moi sau prăjituri cu albuș sau gălbenuș crud. Brânzeturi – brânza este o sursă bună de proteine. Se recomandă cele care sunt făcute pe bază de lapte pasteurizat. La gravide nu se recomandă însă brânzeturile moi, brânzeturile cu mucegai – tip gorgonzola. Nici brânza moale din lapte de capră nu este recomandată în perioada sarcinii, însă brânza de capră maturată da. Peștele – o sursă importantă de proteine. Însă, la fel ca și în cazul cărnii, peștele trebuie preparat termic corespunzător. Nu se recomandă pește afumat sau pește crud – vezi preparate de tipul sushi, sashimi.
Studiile arate că prin dieta vegetariană se pot obține proteinele necesare bunei dezvoltări a unei sarcini. Atenție, consultați-vă cu medicul curant pentru sfaturi de dietă în timpul și după sarcină. Iată câteva exemple de proteine vegetale: leguminoase: linte, mazăre, fasole, năut.