Preocuparea pentru un stil de viață sănătos este la nivel mondial un trend care devine de la an la an mai puternic. Zi de zi suntem îndemnați pe toate canalele media să evităm consumul de grăsimi, sare și zahăr, să facem câteva mii de pași, să bem apă din belșug și să evităm alcoolul.
Persoane mai mult sau mai puțin specializate în nutriție ne spun câte pahare cu apă să bem pe zi, să evităm carnea, să mâncăm alimente neprocesate termic, să aruncăm solnița și borcanul cu dulceață.
Ne sunt recomandate dieta paleo, fără gluten sau fără lecitină, dieta ketogenică sau veganismul. Alimentația corectă pare o problemă foarte complicată și chiar aceia care intenționează să mănânce sănătos pot avea dificultăți în a discerne informația bazată pe studii științifice de cea publicitară.
În acest context, „Taci și înghite. De ce aproape tot ce ni s-a spus despre alimentație este greșit” e un volum care pune bazele unei adevărate revoluții în nutriție. Publicată de LifeStyle Publishing, cartea semnată de Tim Spector, medic și profesor de epidemiologie genetică dărâmă din temelii principalele mituri referitoare la nutriție.
Cei care vor citi cartea autorului englez vor avea o mare surpriză. Probabil nu există persoană – exceptând specialiștii – care să nu fi creditat măcar câteva dintre falsele mituri legate de nutriția sănătoasă.
De ce se întâmplă acest lucru, „cum am ajuns în situația în care persoane fără nicio calificare să ne dicteze ce ar trebui să mâncăm? Este o situație unică în domeniul medicinei și al științei”!
Răspunsul îl oferă Tim Spector:
Puțini medici studiază nutriția și puțini nutriționiști au formație medicală.
În plus, studiile privind alimentația corectă sunt deficitare, iar de multe ori rezultatele sunt greșit sau părtinitor interpretate. Bineînțeles, industria alimentară are și ea un cuvânt greu de spus în acest sens.
… asta spunea Hipocrate, citat de Tim Spector. Însă mesajul s-a pierdut de-a lungul secolelor. Sfaturile despre nutriția sănătoasă care ni se oferă nu țin cont de particularitatea fiecărei persoane. Iar aceasta este prima greșeală care se face, observă medicul britanic.
În ce privește alimentația, suntem băgați toți „în aceeași oală”, iar ceea ce i se potrivește unuia poate fi total nepotrivit altuia.
Expert în medicină personalizată și microbiom intestinal, nutriționistul britanic atrage atenția că acea comunitate de bacterii, virusuri și ciuperci care ne populează tractul digestiv – microbiomul uman – nu are aceeași structură nici măcar la gemenii identici. Din acest motiv, sfaturile generalizate despre nutriție pur și simplu nu funcționează.
Încă din copilărie suntem învățați să credem că micul dejun e masa cea mai importantă a zilei. Ne calculăm caloriile și credem că trebuie să facem mai mult sport ca să slăbim. Dacă ținem să avem o nutriție sănătoasă, consultăm etichetele produselor alimentare, renunțăm la grăsimi saturate, la carne, sare, alcool și dulciuri.
Luăm suplimente alimentare, mai ales vitamine și minerale. De la debutul pandemiei de coronavirus, foarte multe persoane de peste tot din lume au apelat la suplimente de vitamina D și zinc.
Tim Spector tranșează însă problema și ne spune răspicat: „Nu au niciun efect”.
Mai mult, medicul britanic atrage atenția:
Sunteți unic și nu persoană standard care trebuie să urmeze recomandările alimentare. Această persoană standard nu există.
Mesajele despre alimentația sănătoasă sunt adesea distorsionate de politicieni și companii. Tim Spector ne învață să discernem adevărul științific de miturile lansate de marile companii alimentare.
Medicul și nutriționistul britanic ne contrazice multe dintre principiile în care credem cu convingerea că urmăm o dietă sănătoasă – spre exemplu, un mic dejun bazat pe fulgi de ovăz și suc de portocale.
Însă Tim Spector nu distruge principalele mituri alimentare ale civilizației moderne fără a pune nimic altceva în loc.
Capitolul de concluzii reprezintă o sinteză eficientă a informațiilor cărții, care ne ajută să avem o alimentație sănătoasă pentru trup și minte. În plus, autorul ne oferă un plan de alimentație sănătoasă în 12 puncte. Iar partea cea mai bună este că nu e restrictiv!
Din punctul de vedere al nutriționistului britanic, putem să nu excludem nimic din dieta zilnică, ci doar să favorizăm anumite alimente. Baza trebuie să o constituie fructele și legumele, însă, în cantități mici, carnea, peștele, lactatele, chiar și vinul roșu sunt benefice pentru sănătate, pentru un organism plin de energie și o minte echilibrată.