Osteoporoza este o boală care afectează densitatea osoasă și duce la ruperea lor, acest risc fiind mai des întâlnit la femei decât la bărbați. De asemenea, femeile care suferă de osteoporoză sunt mai predispuse riscului de a dezvolta accident vascular cerebral, infarct și cancer de sân.
Când vine vorba de prevenirea bolilor osoase, experții susțin că stilul de viață, dieta, sportul, consumul de alcool sau fumatul, joacă un rol major. Mai mult, avertizează că anumite băuturi pot crește riscul de osteoporoză și trebuie evitate cu orice preț.
Pentru a preveni osteoporoza este esențial să nu mai consumi alcool în exces- asta s-ar traduce ca opt sau mai multe băuturi alcoolice pe săptămână pentru femei și 15 sau mai multe pe săptămână pentru bărbați. Oasele au nevoie de anumiți nutrienți esențiali pentru a putea fi puternice, precum calciu și vitamina D. Alcoolul crește modul în care calciul este eliminat prin urină și interferează cu producția de vitamina D. Un review din 2019 publicat în jurnalul Drug and Alcohol Dependence arată că persoanele care au consumat una sau două băuturi pe zi aveau un risc de 1.34 de ori mai mare de a dezvolta osteoporoză, iar persoanele care consumau două sau mai multe băuturi pe zi aveau un risc de 1.63 de ori mai mare.
Foarte multe dintre aceste băuturi conțin sodiu. Studiile au descoperit că o cantitate crescută de sodiu determină cantitatea de calciu care trece prin urină. O eliminare excesivă a calciului este asociată reducerii densității osoase.
O altă substanță care crește cantitatea de calciu eliminată prin urină este acidul fosforic, regăsit ca ingredient în multe băuturi care le oferă gustul acidulat și previne apariția mucegaiului. Cafeina din băuturile carbogazoase interferează și ea cu absorbția de calciu și duce la pierderea densității osoase. Un studiu publicat în 2020 în Nutrients arată că persoanele care consumă zilnic băuturi carbogazoase sunt de cinci ori mai predispuse la riscul de fracturi comparativ cu persoanele care nu consumă deloc.
De cele mai multe ori, aceste sucuri conțin zahăr adăugat. Un studiu publicat în Nutrition Journal arată că dacă bei maimulte sucuri îndulcite poate avea un impact negativ asupra densității osoase la adulți.