TOP 10 – Alimentele pe care românii le consumă zilnic, dar care sunt foarte periculoase. Expertiza președintelui Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor

Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor, avertizează că alimentele frecvent consumate de români, precum pâinea feliată, micii, parizerul și crenvurștii, prezintă riscuri semnificative pentru sănătate, mai ales în perioadele caniculare.
  • Publicat:
TOP 10 - Alimentele pe care românii le consumă zilnic, dar care sunt foarte periculoase. Expertiza președintelui Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor

Într-un interviu acordat pentru publicația Ziare.com, Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor, a avertizat asupra pericolelor asociate cu alimentele frecvent consumate de români, mai ales în perioadele caniculare. Printre aceste alimente se numără pâinea feliată, micii, parizerul, crenvurștii și multe altele. Vezi mai jos care sunt top 10 cele mai periculoase alimente pe care românii pe consumă în timpul verii.

Pe primul loc – pâinea feliată

„Pâinea feliată nu mai păstrează gustul și savoarea pâinii tradiționale”, spune Costel Stanciu.

Acesta subliniază că multe sortimente conțin ingrediente precum margarina, uleiul de palmier și diferiți aditivi care denaturează rețeta originală. Recomandarea sa este consumul de pâine neagră, integrală sau graham. Acestea trebuie realizate doar din făină, apă, drojdie și sare, pentru a beneficia de substanțe minerale și vitamine esențiale.

„Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală și pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente – făină neagră sau făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare, deoarece numai așa pot beneficia de substanțe minerale – calciu, fosfor și fier, fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 și B6) și vitamina PP. Totodată, le sugerez să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale și de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip”, a declarat Costel Stanciu, pentru sursa citată mai sus.

Alimentele periculoase consumate frecvent: Parizerul și crenvurștii

Costel Stanciu a declarat faptul că parizerul și crenvurștii din comerț nu mai au consistența și gustul de altădată. Acum, ei sunt fabricați din emulsii de șorici, tendoane și diverse adaosuri chimice. Consumul acestor produse, în special de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, este descurajat din cauza conținutului ridicat de sare și aditivi alimentari cu potențial carcinogen.

Micii și alimentele din carne

La alegerea micilor, Stanciu recomandă verificarea conținutului de carne, care ar trebui să fie peste 85%, și evitarea produselor cu arome artificiale și aditivi. De asemenea, atenția trebuie acordată termenului de valabilitate și condițiilor de păstrare.

“La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție.  Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate – 5 – 7 zile de la data producerii şi condiţiile de păstrare – 0 – 4 grade celsius, pe perioada valabilităţii”, a mai spus specialistul.

Supe la plic, înghețată, chipsurile și sucurile fără zahăr

Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor menționează și alte produse ce trebuie evitate: pateurile industriale, supele instant, iaurturile cu adaosuri, înghețata industrială, chipsurile și băuturile răcoritoare fără zahăr. Toate acestea conțin aditivi, zahăr adăugat și alte substanțe chimice. Acestea fi dăunătoare sănătății, mai ales în condiții de caniculă.

“Înghețata industrială cu foarte puține excepții a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat și chimicale din belșug.Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către adulți, în cantități mici, de 40 – 60 de grame”, a mai spus expertul.

Recomandări pentru consumatori

În perioada caniculară, este esențial să se verifice atent etichetele alimentelor, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate. Transportul alimentelor de la locul de achiziție la domiciliu trebuie făcut într-un timp cât mai scurt, ideal folosind recipiente termoizolante pentru a menține temperatura optimă.

“Fiecare aliment are anumite caracteristici de natură organoleptică care pot fi evaluate cu ajutorul organelor de simț: văz, miros, gust și pipăit. Experiența de consum și organele de simț ne ajuta să evităm produsele alimentare neconforme. Consumatorii trebuie să fie atenți și la prețul de comercializare al fiecărui tip de aliment, un preț prea mic este un indiciu că acel produs alimentar a fost falsificat.

De exemplu, un kilogram de telemea de vacă care se vinde cu 20 de lei, ne oferă indicii cu privire la existența în acest produs a unor grasimi vegetale, ulei de palmier sau de altă natură, deoarece 1 kilogram de telemea de vacă se obține din cel puțin 7 litri de lapte, iar dacă avem în vedere prețul de vanzare al unui litru de lapte la nivel industrial, care nu poate să fie mai mic de 2,50 lei, un calcul aritmetic ne arată la cât se ridică costul ingredientului principal, fără a mai adăuga și alte costuri necesare obținerii unui kilogram de telemea, cum ar fi ingrediente secundare – sare, cheag, forţa de muncă, ambalaje, etichetare, transport, depozitare, spații de comercializare, TVA şi alte taxe.

La alegerea unui aliment, consumatorii trebuie să fie atenți la următoarele aspecte: data limită de consum specifică fiecărui aliment, lista de ingrediente, condițiile de păstrare și depozitare recomandate de producător, condițiile de depozitare pentru cantitatea de aliment neconsumată după deschiderea ambalajului și perioada de timp în care trebuie consumată acea cantitate” a concluzionat Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian