Top 3 alimente sănătoase care îngrașă. Au multe calorii, consumă-le în porții mici

Cum ne îngrașă mâncarea sănătoasă? Aflăm răspunsul de la dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Este foarte bine dacă ți-ai propus să mănânci mai sănătos pentru a avea o greutate normală și o calitate a vieții mai ridicată, dar asta nu înseamnă că mâncarea sănătoasă nu îngrașă.

Fiecare aliment conține calorii și are o anume încărcătură energetică. Dacă mâncăm în exces aceste calorii și mai ales dacă nu însoțim dieta cu un nivel crescut de activitate fizică, vom lua în greutate, deoarece excesul de calorii se va depune.

Prin urmare, este foarte bine să mâncăm sănătos, dar să nu exagerăm nici cu mâncarea aceasta bună, benefică, pentru că excesul nu va putea fi utilizat de organism și se va depune sub formă de grăsime, spune dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smartnutrition.

Alimente sănătoase, dar cu multe calorii

Primul pe listă este uleiul.

„Trebuie să ținem cont de faptul că în 100 de mililitri de ulei avem până la 900 de calorii și dacă adăugăm în fiecare salată sănătoasă și dietetică 1-2 linguri de ulei, practic îi creștem conținutul caloric cu cel puțin 200 de calorii”, explică medicul.

Apoi, nucile, migdalele, semințele, în general fructele oleaginoase, toate acestea au în jur de 100 de calorii pentru fiecare 15-20 de grame de produs.

„Deși sunt promovate ca fiind foarte sănătoase, lucru de altfel adevărat deoarece conțin grăsimi nesaturate care mențin un nivel bun al colesterolului și protejează vasele de sânge, sunt foarte sățioase și pot să însoțească orice dietă, atât de scădere în greutate cât și de menținere sănătoasă sau de creștere în masa musculară, ele sigur vor duce la creștere în greutate dacă vom consuma porții mari”, adaugă dr. Alexandru Popa.

Alte produse care pot să îngrașe foarte mult deși sunt sănătoase sunt cerealele integrale, care sunt niște surse excepționale de fibre pe care le consumăm frecvent la micul dejun, cum ar fi fulgii de ovăz, fulgii de porumb simpli, fulgi de grâu și alte cereale sau tărâțe integrale.

„În fiecare 30-35 de grame de cereale, fie că sunt sau nu integrale, avem în jur de 100 de calorii. Prin urmare, dacă mâncăm un bol mare cu cereale, s-ar putea să luăm de acolo cu ușurință 600-700 de calorii”, încheie medicul.

În concluzie, e bine și important să mâncăm alimente sănătoase, dar trebuie să avem grijă la cantitate și la totalul caloriilor acestora dacă vrem să nu ne îngrășăm.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Alexandru Popa - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Dr. Alexandru Popa este medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition. Ambițios și totodată empatic, dr. Alexandru Popa găsește soluții pentru toate programele sau problemele zilnice ale pacienților, cât și pentru toate preferințele culinare.  Educație ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult